Spirit Bliss úgy tud krimit írni, hogy élvezem olvasni és nem akarom letenni. Legújabb sorozatának, A Szemnek első kötetét vettem nem olyan rég a kezembe és most sem csalódtam abban, amit kaptam. A Reményfosztottak egy igazán jól megírt, pörgős történet, amelynek kifejezetten várom a folytatását. Megfelelő arányban keveredik benne az izgalom, a bűnügy, a romantika és rokonszenves a legtöbb karakterek.

A sorozat névadója, a Szem valójában egy szervezet, amely olyan emberekből áll, akik felveszik a küzdelmet a korrupció, a gyilkosok, és többek között a kizsákmányoló alvilág ellen. A történet egy olyan világban játszódik, ahol mindennapos a nők elleni erőszak, ahol bárki köthet rabszolgaszerződést, ahol azok a rendőrök, akik hisznek még az igazságban és nem a kenőpénzért dolgoznak nem tehetnek semmit, mert meg van kötve a kezük. Hmmm … mintha ismerős lenne a helyzet, olvastam már ilyet máshol is …
Az események helyszínéül szolgáló város – nevezzük Bostonnak vagy Babvárosnak – két igen különböző részre oszlik. Egyik a nyomornegyed, ami jóval nagyobb részt foglal el, mint egy negyed, illetve a másik része, ahol a gazdagok élnek, akik jóformán bármit megtehetnek vagy legalábbis megtehettek egészen addig, amíg a Szem el nem kezdte működését és nem kezdett el kiállni a reményfosztottakért. Tagjait nem találni meg a nyilvántartó rendszerekben, óvatosan mozognak, az arcukat eltakarva, ám a megtorlás helyszínén az „áldozat” mellett egy érmét hagynak a szervezet jelképével, hogy tudják, kik voltak az igazságosztók. A rendőrség, az FBI és a hivatalos szervek bármelyike reménytelenül kutat a Szem tagjai után, de csak nem sikerül leleplezniük őket, egészen addig, amíg Ana – az első kötet főszereplője – meg nem ment egy zsarut, akiről később kiderül, hogy közvetett kapcsolat fűzi a lányhoz. De vajon a férfit ez hogy érinti? Mit tesz a férfiúi önbecsülésével? Vajon frusztrálja, hogy egy nő mentette meg az életét vagy egészen másfajta érzelmekkel telik meg a szíve?
A történetben fontos szerepet játszik egy eltűnt lány, akinek apja kétségbeesve kér segítséget a szervezettől miután a rendőrséghez hiába fordult. Természetesen a Szem rááll az ügyre és az eltűnt lány, Tamara Partis nyomába ered. De hogy a kötet végén szerencsével járnak-e és még életben találják, vagy apjának már csak földi maradványait tudják visszajuttatni, azt nem árulom el. Ne feledjétek, ez egy sorozat, tehát akár az is előfordulhat, hogy nem is találják meg az eltűnt lányt, csak a következő kötetben.

A megmentett zsarunak, Ryland Patrensennek valahogy nem sikerült belopnia magát a szívembe, amit nagyon sajnálok, mert amúgy szimpatikus pasasnak indult. Ana már kifejezetten kellemesebb jelenség volt számomra, igaz az ő karakterében is találtam kevésbé szimpatikus jellemzőket. Akiket viszont nagyon csíptem, azok Kaemon, Pepe és az öccse, Jeevan, valamint Mihail, az orosz exzsaru. Na jó, még Mr. Eye is jó arc a maga szigorúságával. A karakterek nem mutattak kifejezetten nagy fejlődést számomra, de a történet se igényelte igazán.

Muszáj kiemelnem, hogy a kötet szerkesztése kifejezetten tetszik. Az alap, hogy fejezetekre van osztva, de azon belül is rövidebb részekre bomlik. Fantasztikus megoldásnak tartom ezt olyan szempontból, hogy az emberek legtöbbje – és én sem vagyok kivétel – szeret egész részeket olvasni. Például nagyon utálom félbehagyni az olvasást a fejezetek közepén, de ennél a könyvnél ez nem okozott gondot, mert nagyon jó a tagolása.
Illetve ami még nagyon tetszett, hogy minden (nagy)fejezet elején ott van egy visszapillantás, egy emlék abból az időből, ami közvetlenül megelőzte Ana belépését a Szemhez. Így sokkal többet megtudhatunk a lányról és magáról a városban zajló korrupcióról is.

Azoknak kifejezetten ajánlom a könyvet, akik olvastak már Spirit Blisstől, mert biztos vagyok benne, hogy az új könyvében sem fognak csalódni. És azok is nyugodtan vegyék a kezükbe, akik egy könnyedebb, szerelemmel vegyített krimit szeretnének olvasni. Garantáltan nem fog literszámra folyni a vér, nem ásunk le az alvilág bugyraiba teljesen, de bepillantást nyerünk a bűnüldözés törvényen kívüli világába.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .