Eredeti tervem szerint a Discovery csupán évadkritikát kapott volna, de előbújt belőlem a trekkie (na, meg az őrült sci-fi rajongó), és egyszerűen képtelen vagyok várni hónapokat, míg véget ér az évad és egyben bedarálhatom. Ennek örömére, hetente jelentkezek epizódkritikával a sorozatról, ami a harmadik epizódjára teljes egészében megvett magának kilóra!

A Klingon Birodalom és a Föderáció közötti háború elkezdődött, az első csatában több mint nyolcezer tiszt veszett oda, mikor a klingonok hajója félbevágta az Európát, és a flotta kíméletlenül lőtte a Shenzou segítségére siető többi föderációs hajót. Ugyan a Shenzou komoly károkat szenvedett, a hajó fedélzetén sok túlélő akadt. Kivéve a kapitányt, Philippa Georgiou-t, akit nem sikerült megmentenie az első tisztnek, Michaelnek.

Michael a hajón tanúsított viselkedésének köszönhetően az első zendülővé vált a Föderáció történetében, tárgyalása során megfosztották rangjától, valamint kényszermunkára ítélték élete végéig. Michael pedig nem védekezett, mert tudta, hogy amit tett az parancsmegtagadás és zendülés, de úgy vélte, a tét sokkal nagyobb annál, mint az ő személyes szabadsága.

Fél év közmunka után azonban átszállítják Michaelt, ám a szállítás közben balesetet szenved a komp, és csak az arra járó Discoverynek köszönheti a négy elítélt az életét. A hajó kapitánya, Gabriel Lorca (Jason Isaacs) pedig beosztja mindegyiket szolgálatra a hajón, és mivel tisztában van Michael kivételes képességeivel, neki egy sokkal komolyabb kutatási munkát ad a gépházban. Azonban a hajón rejtélyes dolgok történnek, a gravitáció nem mindig működik „megfelelően”, miközben senki sem mond semmit a hajó igazi küldetéséről. Michael nyomozásba kezd, de amit talál, az közel sem az, mint amire számított.

A dupla pilot utolsó percei hozták el számomra az igazi Star Trek élményt, Michael Burnham utolsó szavai megmutatták számomra, hogy a rengeteg digitális tartalom és nagyon látványos űrcsata mellett ott pislákol a Discoveryben az, ami miatt olyan sokan szeretjük ezt a világot. Az eheti epizód pedig olyan színvonalat tett le az asztalra, amivel nemhogy bekerült a kedvenc ST epizódjaim közé, de úgy vélem, a széria a felnőttkorba vezeti be az ST univerzumot.

Jason Isaacs fürdőzik a kapitányi szerepben, ráadásul személyisége ellentétes minden eddigi megismert kapitányéval, mivel egy sokkal komorabb, egoistább és szabályokat jobban áthágni kész férfit személyesít meg. Tökéletes ellenpárja lesz Burnhamnek, aki végletekig hű a Föderáció elveihez, és bármit hajlandó feláldozni érte.

Az alkotók remekül adagolták a feszültséget, a megszokott thriller elemeket ötvözték egy kis tudománnyal, aminek köszönhetően olyan érzésem támadt, mintha egy kis Fireflyt csempésztek volna bele a történetben, és ez kimondottan ínyemre van. A párbeszédeken van még mit csiszolnia az alkotóknak, de talán a szófukarság Michael vulkáni neveltetésének is köszönhető.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .