A Peaky Blinders egy angol gengszter család, akik a huszadik század elején éltek Birminghamben. Gengszterekhez méltón meggyűlt a bajuk a rend őreivel és a többi bandával is bőven, de Tommy (Cillian Murphy) mindig kihámozza a fivéreit a legmocskosabb helyzetekből is. A Netflix által készített sorozat már a negyedik évadban jár, 2013-ban debütált, de kezdjük csak az elején.

Tehát, Tommy (Cillian Murphy), John (Joe Cole) és Arthur (Paul Anderson), valamint a család női képviselői, a húguk Ada (Sophie Rundle) és Aunt Polly (Helen McCrory) a sorozat főszereplői a Shelby oldalról, Campbell felügyelő (Sam Neill) és Grace (Annabelle Wallis) szolgáltatja az ellenpontot a külvilágból, míg az évad során sorra bukkannak fel az ötletesebbnél ötletesebb mellékszereplők. A sorozat alapvetően egy nagyon erős, atmoszférikus világgal rendelkezik, amit rettentő ügyesen segítenek a jellegzetes, zenei aláfestéssel rendelkező, néhol Guy Ritchiere emlékeztető jelenetekkel. Mivel ez a stílus tökéletesen illeszkedik a világba és a sztoriba is, ezért nagyon nem haragudhatunk a rendezőre (Steven Knight). Főleg azért sem, mert olyan csodálatos vágókat találtak, hogy bármit szívesen megbocsátok nekik, mert tényleg öröm nézni a sorozatot. Nagyon szépen egymásba fonódnak a jelenetek. A sorozat sokszor operál a flashbackekkel is, bár ez valóban egy elég kézenfekvő eszköz a karakterek múltjának feltárására.

Az első évad bonyodalmai két dolog körül forognak, az eltűnt fegyverek visszaszerzése és a fogadóiroda legalizálása. A történetvezetés legtöbbször követhető, világos, de a csavarok néhol kicsit erőltetettek, váratlannak éppen mondhatóak ugyan, de ez nem szolgál a javukra, ugyanis a dramaturgiai ív egyszer-kétszer erősen megbicsaklani látszik. A szépen, aprólékosan felvezetett, több szálon futó, csavaros történet néha gondol egyet és háromszoros sebességre kapcsol, így a megoldások sokszor sokkal egyszerűbbek, mint az előzmények. A történet hangsúlyai nincsenek teljes összhangban a megalkotott világ súlypontjaival. Viszont a Shelby testvéreket játszó trióra egyáltalán nem lehet panasz, Cillian Murphyre mintha ráöntötték volna a szerepet, bár a tehetsége a nagyjátékfilmekben is megmutatkozott, ebben a sorozatban bőven van tere kibontakozni és a bátyjait is egészen kiváló színészek alakítják. A mellékszereplők teljes palettáját felvonultatja a sorozat, ügyesen felskiccelt alakok garmadája népesíti be Birmingham utcáit.

Egy szó, mint száz, a Peaky Blinders bandájához megéri csatlakozni, de csak ha bírod a levágott fülek látványát, mert bizony párral szembe fogsz találkozni.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .