Bevallom, a negatív kritikák hatására húztam az Érkezés megtekintését ilyen sokáig, és ismét bebizonyosodott számomra, hogy nem kell az ilyenekre hallgatnom – pont, ahogy a Terminator Genesys esetében sem kellett volna. Az Érkezés ugyanis egy kiváló sci-fi, ami okos, logikus, és olyan szinten ötvözi a drámát a tudománnyal, mint előtte még senki.

Louise Banks (Amy Adams) híres nyelvész, egyetemi professzor, és gyermektelen anya. Azonban a kormány érte küldet, mikor tizenkét különös kagyló érkezik a Föld tizenkét pontjára, ami úgy tűnik, idegen civilizáció képviselőit hozta magukkal. Az amerikai Montana államban is található egy ilyen dolog, és a hadsereg szeretne kommunikálni velük, megérteni a céljaikat, hogy honnan jöttek, és hogy miért most, viszont az idegenek nem beszélik a mi nyelvünket, mi pedig az övéket, így lesz szükség egy magasan kvalifikált nyelvészre, meg persze egy sor másik tudósra is. Banks vezeti a nyelvészeti részleget, míg Ian Donnelly (Jeremy Renner) a tudományos részleget, kettejük közös munkáján sok múlik, pláne úgy, hogy hiába a nemzetközi együttműködés, több ország is veszélyesnek ítéli meg a kagylókat és végzetes lépés felé sodródnak.

Az első pár perc után szinte biztos voltam abban, hogy Banks karakterét majd Dr. Ryan Stone-hoz fogom hasonlítani a Gravitációból – vagyis, hogy egy nőt nem érdekelheti a tudományos pálya addig, amíg valami komoly tragédia nem történik az életében –, azonban látva a teljes filmet, nem tévedhettem volna nagyobbat, és talán soha ekkor örömmel nem dobtam sutba a prekoncepcióimat, mint most. Az Érkezés ugyanis egy remekül megírt, fantasztikus módon előadott mű, aminek a sci-fi nagycsarnokában van a helye, és egyszerűen nem tudok belekötni.

A színészek nagyon kitettek magukért, Amy Adams brillírozik a szerepben, és a nyelvtudor sokkal jobban is áll neki, mint egy metropolis újságíró. Jeremy Renner hozza a maga pimasz stílusát, de ezzel válik egy sokkal szerethetőbb tudóssá, aki egy pillanatig sem szűnik meg okosnak vagy céltudatosnak lenni, miközben törődő és kedves. A katonai vezető, G.T. Weber (Forest Whitaker) kétkedése Banks módszerében is szerethető, hiszen nem megkérdőjelezi azokat, csupán képtelen felfogni, hogy miért is lehet bonyolult az az egy mondat, hogy „Mi célból jöttetek a Földre?”.

A nagy csavar pedig elképesztő, ahogy az egész végkifejlet maga, és hiába nem sül el egyetlen puskadördülés sem, a feszültséget minden pillanatban tapintani lehet, mind a magánbeszélgetésen egy pezsgő mellett, mind a fertőtlenítőben. És ahogy Banks kezeli az egész következményét a tudásnak, elsőrangú, és hiteles, mert elhiszem neki, hogy ő elég jó és elég önzetlen lenne, hogy megvalósítsa ezt.

Számomra az Érkezés bekerült a kötelezően megnézendő sci-fik közé, és minden rajongónak javaslom, hogy legalább egyszer megnézze, mert el fog akadni a lélegzete!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .