Egy jó nyomozós sorozat sosem kerüli el a közönség figyelmét, legyen akármilyen rövid, hiszen a tartalma messze kárpótolja a kevés epizódszámot. Így volt ezzel a Sue Thomas F.B.Eye névre keresztelt sorozat is, ami ugyan csak három évadot élt meg, mégis egy maradandó emlék marad.

A sorozat középpontjában a címszereplő Sue Thomas (Deanne Bray) áll, aki kiskora óta süket, viszont profin olvas szájról, ha több nyelvet is ért és felismeri a különféle dialektusokat is. Képességeit kamatoztatni jelentkezik az FBI-hoz kutyájával Levi-vel együtt, ahol eleinte egy eléggé semmitmondó helyre osztják be, de a sors akarva-akaratlanul is összehozza Jack-el (Yannick Bisson), aki miután meggyőződik Sue képességének hasznáról, átkéreti a saját egységébe a nőt. A csapat többi tagjával, elsősorban Lucy-vel (Enuka Okuma) és Tara-val (Tara Samuel) nagyon szoros kapcsolat alakul ki, de nem mindenki fog egyből padlót Sue-tól. Sokat kell bizonyítania, hogy hallásszervi hiányossága ellenére egy jó ügynök, ha kell akkor szavahihető tanú, és cseppet sem alábecsülendő.

Legyenek az ellenfelek terroristák, elmebeteg embervadászok, drogcsempészek vagy éppen gerinctelen ügyvédek és sajtósok, Sue és a többiek minden elképzelhető ellen felveszik a kesztyűt, hogy igazságot szolgáltassanak és az ártatlanokat megvédjék. Persze ők is szembesülnek komolyabb akadályokkal, amikor egyes személyek akár a törvény felett is állnak (Diplomáciai védettség),vagy mögé bújnak el, hogy saját magukat kivonják a felelősség alól (Szigorúan piszkos ügyek), és ilyen helyzetek mindig voltak, vannak és lesznek is – csak éppen nem kéne lenniük.

Az egyik legemlékezetesebb epizód a Túlélő címet viseli, és Sue egyik idős süket néma barátja, Helga van a központban, aki egy hotelben felismeri azt a náci tisztet, aki őrként volt abban a táborban, ahova a nőt szállították be, nem vallása, hanem fogyatékossága miatt – mivel nem tartották az életre érdemesnek. Ez is egy nagyon fájó témája volt a résznek, de az még ijesztőbb volt, hogy láthattunk egy majdnem kilencven éves embert, aki ismét ezrek életét akarja kioltani egy romlott eszme miatt.

És szerintem ez az egyik legfőbb erőssége a sorozatnak: van mélysége annak, amit bemutatnak, amit kimondanak, tűnjön az akármilyen érdektelennek is abban a pillanatban. A szereplők nem csak sablonalakok van múltjuk, érzéseik és problémáik, és még egy olyan karakterrel is lehet együttérezni, aki elsőre nem volt szimpatikus. Számomra ilyen volt Miles (Ted Atherton), aki eléggé beképzelt és hosszú ideig nem is bírja elviselni Sue-t, aki többször is bebizonyítja, hogy a kemény és fennkölt külső alatt egy meggyötört és szeretethiányos személy van.

A sorozat alapjai megtörtént események tükrében a legérdekesebbek, ugyanis Sue Thomas valóban egy létező személy, aki süket létére az FBI egyik oszlopos tagja, és sokszor volt az élvonalban, hogyha rosszakat kellett lefülelni – mert néha csak egy aprócska szó is elég ahhoz, hogy változtasson egy ügy menetén vagy egy ember megítélésén.

Szomorú vagyok amiatt, hogy a Sue Thomas FB Eye nem élt meg több évadot, de ott motoszkál bennem az is – látva a hosszabb életű sorozatok rohamléptékben zuhanó színvonalát -, hogy jól tették a sorozat készítői, hogy akkor adtak neki lezárást, amikor még élvezhető és értékelhető volt. Erre manapság kevesen képesek.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .