Eddig nagyon jól telt az erasmus félévem Marseille-ben, de nagyon hiányzott a cosplay és a conok világa. Így amikor megláttam, hogy novemberben itt rendezik a HéroFestivalt, rögtön tudtam, hogy ezt bizony meg kell néznem! Ezelőtt még sosem voltam külföldi conon, így hát nagyon kíváncsi lettem, és az is érdekelt, milyen a francia cosplayes közösség.

Elsőként beszéljünk a helyszínről. A rendezvény Parc Chanot csarnokaiban került megrendezésre, ami nem sokban különbözik az általam már jól ismert Hungexpotól. Két csarnokban kaptak helyet a különböző standok és színpadok. A szervezés koncepciója gy nézett ki, hogy felosztották a területet kisebbekre, és ezeket megadott tematika szerint töltötték meg. Ezek a csoportok az ázsiai, az amerikai, az európai, a cosplay és a gamer világot foglalták össze. Ez az ötlet nagyon tetszett, de hiányoltam az elkülönített kisebb termeket, ahol úgy állíthattak volna fel egy színpadot, hogy zavartalanul folyhassanak rajta az előadások. A cosplayverseny egy alacsony, kicsi színpadon volt megtartva, és nagyon zavaró volt a hangzavar körülötte. A gamer részleg ahhoz képest, hogy mekkora helyet kapott, nem szolgált annyi érdekességgel, mint azt vártuk, de bemutatkozhattak informatikával, digitális grafikával, játéktervezéssel foglalkozó iskolák, ezt pedig kifejezetten szupernek találtam. A többi részleg nagyon mozgalmas volt és gazdag, temérdek áruspult áruspult hátán, ahol mindet, de egyszerűen mindent lehetett kapni, a gyönyörű steampunk kiegészítőktől a fura értelmezhetetlen hülyeségekig.

 

Néhány cosplay csapat is pultozott, akik mind barátságosan fogadták a nézelődőket, és fotózásra, játékokra invitáltak minket. Star Wars, Csillagkapu, steampunk, és minden, ami csak kell, a legkirályabbak viszont egyértelműen a Harry Potteresek voltak. Egy szuper kiállítást hoztak össze, ami egy szobából és egy barlangból állt. A szobában helyet kapott mindenféle szuper Harry Potter témájú tárgy – kviddics labdák, seprűk, bájitalok, mandragóra, pálcák, bőröndök -, a barlang  – a Tiltott rengeteg – pedig a félelmetesebb alakokat mutatta  – Aragog, dementor, Voldemort, stb. A tagok is mind rendkívül barátságosak, mosolygósak voltak, a pultjuknál pedig fotózkodhattunk a 9 és 3/4-edik vágánnyal, játszhattunk Harry Potter guess who?-t és azkabani képet is készíthettünk. Egyszerűen imádtam!

A csarnokokon kívül reneszánsz falut rendeztek be, ahol fegyvereket, ruhákat, kézműves tevékenységeket, sőt, állatokat mutattak be, és rengeteg szép dolgot is vásárolhattunk.

Az étel-ital természetesen mindenhol nagyon sokba került, de hatalmas volt a választék, különösen tetszettek a különböző ázsiai jellegű ételt árusítók. Mivel reggel elfelejtettem beszaladni a pékségbe, és nem vittem semmit enni (ami tök hülyeség, valljuk be), ezért beruháztam egy sushi tortillába, ami az egyik legkirályabb dolog, amit valaha ettem! Remélem, otthon is találok majd valahol hasonlót.

A kiállítások és az árusok sokszínűsége egyértelműen verte a magyar conokat, de most beszéljük arról, amiben viszont alulmaradt. Mivel ennyi szuper cuccot raktak be egy nem annyira nagy területre, ezért hely nem igazán volt. Rengeteg vendég érkezett, és ezért elég nehezen lehetett mozogni a pultok között, arra pedig szinte semmi hely nem volt, hogy rendesen lefotózhassunk egy-két elsuhanó cosplayert, akiket csak leszólítunk, hogy “Héj, szuper a cosplayed! Csinálhatok egy fotót?” Ami a rendes fotózást illeti, arra sem igazán volt hely, mert a külső helyszínek közül, ami egész tűrhető lett volna, azt elkerítették, így kénytelenek voltak gyönyörű cosplayeket indokolatlan ipari homlokzatok előtt fényképezni.

Ami magát a cosplayer közösséget illeti, körülbelül egyformának mondanám a magyar közösséggel. Majdnem mindenki be van öltözve, mindenki lelkes és aranyos, nekiállhatsz csak úgy beszélgetni vadidegen emberekkel, mert épp megdicsérted a jelmezét. Itt is voltak gyönyörű munkák, bár otthon mintha több hiperszuper cosplayert látnék. Ez persze nem a főváros, szóval nem tudok az egész francia közösségre kiterjedő véleményt mondani. Annál is inkább, mivel másnap került megrendezésre a Coupe de la France verseny előválogatója, de sajnos még egy napra már nem jutott időm. Azonban úgy gondolom, így is nagyon sok szépet láttam, és örülök, hogy ennyi jókedvű, kedves emberrel találkozhattam.

Összefoglalva azt mondanám, habár méreteiben az otthoni nagyobb conokhoz hasonlított, francia viszonylatban egy kisebb, nem családias, de valami olyasmi rendezvénynek mondanám. Vannak a magyarokhoz hasonló, és vannak nagyon különböző dolgok, de a lényeg itt is ugyanaz. Érezzük jól magunkat, lássunk szuper dolgokat, találkozzunk régi és új barátokkal, és élvezzük, hogy jelmezbe bújhatunk vagy jelmezeseket láthatunk!

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .