Szeretem, ha egy sorozat mer kimondani dolgokat, és ha veszi a fáradságot, hogy utánanézzen a tényeknek – az Irány Nyugat pedig a legjobb példa erre. A sorozat producere maga Steven Spielberg, és ha ez az egy név nem lenne elég, a széria több tucat olyan színésszel operál, akiknek a neve láttán minimum illik hátast dobni!

Jacob Wheeler (Matthew Settle) apja családi vállalkozásában dolgozott, kerékgyártóként, csakúgy, mint a családi többi tagja, vagy a nagyapja, azonban nem volt boldog, kalandra vágyott, izgalmakra, és arra, hogy őseihez hasonlóan bevésse nevét a történelembe. Jacob útra kerekedett, és bár fivérei, Jethro (Skeet Ulrich) és Nathan (Alan Tudyk) megpróbálták őt megállítani, végül mégis az lett, hogy Nathannel közösen elhagyták a családi fészket, hogy megtalálják a maguk világát. Jacob pedig így is tett, elindult Nyugatnak prémvadászokkal, Indiánokkal kötött barátságot, és katonák fogságába került – és bár sokszor került szorult helyzetbe, esze, rátermettsége és jó szíve mindig kihúzta őt minden bajból. Jacob jó szíve az, aminek köszönhetően megtalálta élete szerelmét, és igazi otthonát, de ahogy lenni szokott, a történelem néha kegyetlen, és szétválasztja az embereket.

Eközben a 19. századi nyugaton egymást érték az események: távíró, aranyláz, indiánok, háborúk és mészárlások – a világ pedig örökre megváltozott.

Az Irány nyugat évtizedeken keresztül vezeti végig a nézőt, miközben a korszak legnagyobb eseményeit és legborzalmasabb tetteit is bemutatja. Leginkább Marquez legnagyszerűbb művéhez, a Száz év magányhoz tudom hasonlítani, ahol egyetlen család van középpontban, mégis, az ő szemszögükből láthatunk minden nagyobb eseményt. A kezdetekben Jacob még csak ifjú, viszont a hat epizód alatt látjuk őt megöregedni, gyermekeit felcseperedni, és ennek megfelelően változnak a szereplőket alakító színészek is.

A casting előtt fejet kell hajtanom, egy ilyen sokrétű és szerteágazó sorozatnál hibátlan névsort hoztak össze, kínosan ügyelve arra, hogy az amerikai őslakosokat igazi őslakosok játsszák el, miközben a kínaiakat kínaiak, és ettől lett még hitelesebb a sorozat egésze. Csak felsorolás szinten jöjjön pár nagy név a szériából: Gil Birmingham, Rachael Leigh Cook, Russell Means, Christian Kane, Sean Astin, Beau Bridges, Tom Berenger, Josh Brolin, Jessica Capshaw, Gary Busey, Keith Carradine, Derek de Lint, Will Patton, Lance Henriksen, Keri Russell.

Bár rengeteg szépséget is látunk, a vadnyugat terjedésével együtt járt a kegyetlenkedés, gyilkosság, halál, és a legszörnyűbb, egy egész nemzet lemészárlása. Még nem találkoztam olyan művel, ami ennyire jól bemutatta volna az amerikaiak kegyetlenkedését és hazugságait, és ahogy az őslakosokat olyan rezervátumokba vagy olyan szerződések aláírására kényszerítették, amit pont ők nem akartak soha betartani!

A történet kellően csavaros, annak ellenére, hogy ismerjük a történelem menetét, még így is képesek meglepetést okozni az alkotók. És ha azt hinnénk, a készítők elfelejtettek volna egy szálat, nem kell aggódni, mert előbb vagy utóbb mindenre választ kapunk.

Az Irány Nyugat nyersességével és szókimondásával a Deadwoodhoz hasonlítható leginkább a western sorozatok közül – kivéve a káromkodást. A sorozatot nem csak a western szerelmeseinek merem nyugodt szívvel ajánlani, hanem a történelem kedvelőinek, és azoknak, akik hajlandóak egy olyan mély és lélektani utazást tenni, amit csak kevés sorozat képes nyújtani!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Irány Nyugat (2005), 1. évad”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .