Az, hogy a britek tudnak jó krimisorozatot készíteni, sosem volt kérdés, de hogy minisorozat formájában is jól megállják a helyüket? Nos, A dolgok állása egy remek munka, csak éppen nem pont úgy, mint ahogy a készítők szerették volna.

Stephen Collins (David Morrissey) a pennsylvania-i képviselő asszisztensét, Sonia Bakert (Shauna Macdonald) halálra gázolja a metró – azonban itt még nem ér véget a szomorú történet, ugyanis a férfit egy kicsit mélyebben megrázza a történet, mint azt egy munkatársat szokott. A sajtó persze ráharap a dologra és hamar kiderül, hogy a két gyerekes, családos ember bizony viszonyt folytatott kolleginájával.

Stephen Collins legjobb barátja, az újságíró Cal McCaffrey (John Simm) fél év után felveszi Stephennel a kapcsolatot, és baráti jobbot kínál neki, mielőtt a többi újságíró szétcincálná. De minél mélyebbre ás a történetben Cal, annál több titkot talál, és annál több kérdés marad megválaszolatlanul. Egy valamire való újságíró pedig nem hagyhatja a dolgot annyiban, így munkatársaival és főszerkesztőjével karöltve beleássa magát a mocsokba, ahol egy viszony a legenyhébb dolog, amivel szembesül.

Az angol sorozatból 2009-ben készült egy amerikai remake, ez azonban már filmként debütált – ígérem, az is sorra kerül – ám ez a mű már az Államérdek nevet viselni, és Ben Affleck benne az egyik főszereplő.

A dolgok állása nagyon lassan és szinte már vontatottan indul be, az első két epizód alatt végig azon gondolkodtam, hogy megéri-e egyáltalán ez a széria. Utólag persze belátom, hogy jól döntöttem a maradás mellett, de megértem, ha sokan kiszártak a kezdeti – és kissé indokolatlan – tötyörgés után. Mert bizony a szériában van potenciál bőven! A legkisebb szerepekben is komoly színészi teljesítmény látható, a történet pedig kellően agyafúrt és csavaros, hogy lekösse a nézőt.

Talán a szerelmi háromszöget tolták egy kicsit túl az alkotók, aminek azon túl, hogy fillerként működött, nem sok értelme volt. Ellenben az újságírók nyomozói munkája, na, az igazán első rangúra sikeredett, minden perc amit Della Smith (Kelly Macdonald) vagy Dan Foster (James McAvoy) maga volt a minisorozat esszenciája, az igazi krimi, az igazi csavar és történet. És amúgy vicces visszanézni 90-es évekbeli filmeket és sorozatokat, hogy a mára már ismert színészek már kezdő korukban is mennyire ügyesen játszottak.

A dolgok állása nem egy kötelezően megnézendő krimi sorozat, de azért kellően érdekes és csavaros, hogy egy kellemes héten keresztül végigvigye a nézőt a korrupció, a bajtársiasság és az oknyomozó-újságírói fogások között.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .