A Netflix rejtélyes, kisvárosi thriller sorozatot készít? Ide vele!

Egy álmos németországi kisvárosban pár középiskolás elindul, hogy az eltűnt társuk titkos fűraktárát kifosszák, miközben egy férfi olyan levelet hagy hátra öngyilkossága után, aminek felbontása percre pontos időhöz van kötve, emellett egy férfi az iskolaigazgató feleségét csalja egy özveggyel. Aztán történik valami, ami mindent megváltoztat.

Már a beharangozónál borítékolható volt, hogy engem magával ragad a Dark, ami egy Stranger ThingsTwin Peaks hibrid, és ezekhez az elődökhöz a pilot alapján fel is ér. A dátum 2019, az epizód pedig rögtön egy Einstein idézettel indít a múltról és az időről, ami önmagában elég ahhoz, hogy pici sci-fis szívem dobbanjon egy nagyot, de e mellé még egy sok szereplőből álló, igen szövevényes kapcsolatrendszer van kialakulóban, amibe épphogy bepillantást engednek számunkra a készítők.

Az első epizód bizony igazi sorozatrajongó mágnes, mert a műfajhoz tartozó minden elemet felvonultat, de teszi ezt érdekes és kellően egyedi módon. A hasonlóság a Twin Peaks-el egyértelmű, egy kisváros, ahol eltűnések történnek, de nem az első eset, hogy egy tinit napokig nem találnak. Miközben megkapjuk a Stranger Things-nél jól bevált három korosztályt, csak itt emelve a kort, gyerekek, tinik és szüleik helyett kapunk tiniket, szülőket, és nyugdíjasokat.

A rejtély azonban már az elején klisésnek tűnik – de lehet csak én láttam túl sok thrillert –, ugyanakkor az epizód atmoszférája azonnal magába szippantja a nézőt, hogy az utolsó két perc történései nagyot rágjanak rajta, majd ki is köpjék.

És külön kiemelném, hogy végre egy igazán jó európai sorozat, és igen, az öreg kontinensen is lehet minőséget alkotni, jól adagolni az információt és pompás alaptörténet mellé remek rendezést kreálni. Sajnos nagyon sok európai sorozat, mint mondjuk a Babylon Berlin vagy a Jo, a profi bár kellően érdekes alappal rendelkezett, és az utóbbi még remek színészekkel is, mégsem tudta odaszegezni a képernyő elé a nézőt.

A Dark mindenképpen nézős nálam, mint a legtöbb Netflix termék, és már alig várom, hogy megborzongasson úgy, mint azt a két nagy elődje tette!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Pilotmustra: Dark”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .