A Discovery Channel első saját gyártású fikciós sorozata egyenesen az alaszkai aranylázba röpíti el a nézőt. A Charlotte Gray könyvén alapul sorozat magasra tette a lécet, és olyan, ma már ismert színészek közreműködésével készült, mint Richard Madden vagy Abbie Cornish.

Bill (Richard Madden) és Epstein (Augustus Prew) gazdagságról álmodoztak, ezért egyetemi éveik alatt félretett pénzükkel jegyet vettek a vonatra, ami egyenesen a következő arányláz területére vitte őket. A Yukon területe azonban egy veszélyes és hálátlan vidék, ahol nem csak a sziklás hegyekkel, vagy a hideggel kell megküzdeni, hanem a helyiek kapzsiságával és gonoszságával is.

Egy tragédia árnyékolja be a fiúk nagyra törő terveit, és Billnek nincs más választása, mint felvenni a helyiek sokkal érzéketlenebb és veszélyesebb jellemvonásait. De vajon a Yukonnál eltöltött idő örökre megnyomorítja egy fiatal és idealista fiú lelkét, vagy pont ellenkezőleg és kemény férfit farag belőle?

Charlotte Gray történetében hat idegen küzd a túlélésért és keresi a gazdagságot egy olyan helyen, ahol mindenki mindenkinek farkasa – fiatal férfiak, kurtizánok, bennszülöttek és pénzsóvár üzletemberek harca ez. Egy átlagos westernhez képest speciálisabb történetet kapunk, mivel a sorozat realistán, igaz történet alapján készült – és pont ez a legnagyobb gyengéje is.

A magas minőség és remek szereposztás mellett kapunk egy minden áron realista történetet, amihez valamiért foggal-körömmel ragaszkodtak az alkotók, ennek megfelelően sok csavar a történetben vagy kiszámítható, vagy hiteltelen – mondanánk, hogy ilyen az élet, de ez egy sorozat, itt illene a dramaturgiai folyamatokat figyelembe venni, és nem a realisztikusságot.

A sorozatot Paul Scheuring, Ridley Scott és David W. Zucker készítette és ez a trió bizony remek munkákat adott már ki a kezük közül, de a Klondike nem lesz a legfényesebb csillag alkotói munkájuk között…

A sorozat hangulata nagyon érdekes, ehhez persze hozzájárul az is, hogy tényleg terepen forgattak, színészeink valóban hegyeket másztak és sárban dagonyáztak, és ezáltal sokkal élet hűbbek is a reakcióik. A tájképek fantasztikusak, gyönyörűen megmutatják, hogy a természet elemi erőivel szemben olykor mennyire tehetetlen az ember, és hogy akár csak a hegyek közelsége, mennyire nyomasztóan tud felénk tornyosulni.

Minden negatívum ellenére kellemes élményt nyújtott a Klondike, a western rajongóknak igazi kuriózummá is válhat, de sajnos nem vált azzá a sorozat, mint aminek szánták: egy igazán ütős és realista mű, ahol megmutatják az aranyásók életének mocskát is.

Még mindig a Deadwood számomra a legjobb western sorozat, pedig nagy erőkkel keresem a trónkövetelőket!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .