Az előző rész után nagyon csalódott voltam, de a mostani epizód – legalább részben – kárpótolt. Bár most is láttunk drámát bőségesen, de már nem a ki kit szeret és ki kit hagy el témakörben, ráadásul végre nyíltan is kimondásra kerültek dolgok. Például Karolina vonzalma Nico felé, vagy az, hogy Robert és Janet mennyire felesleges karakterek. Megnyugtató, hogy ezt nem csak én látom, hanem a sorozat készítői is.
Az előző epizód ott ért véget, hogy a gyermekét féltő Janet lelőtte Victort. Miközben anya és fia kétségbeesve próbálják életben tartani a férfit, először megérkezik Robert, majd Tina is, akinek a kisujjában is több agyvelő van, mint a másik háromnak együtt, ezért felhívja a figyelmet rá, hogy nem lenne bölcs dolog mentőt hívni. Victor nyíltan, nagy tömeg előtt vallotta be alig pár órája, hogy tud a felesége és Robert közti viszonyról, így ha ezek után kiderül, hogy a félrelépő feleség egy, a szerető nevén bejegyzett fegyverrel hátulról lelőtte, nehezen fogja bárki elhinni, hogy Chase védelmében történt. Így most a rendőrség és a mentők kihagyásával próbálnak segíteni az eszméletlen férfin, és odahívják a többi Pride tagot is, kivéve Leslie-t és Jonah-t, és a teljes stáb inkompetens baromfiudvar módjára totyog a szituációban.
Eközben Nico végre ráveszi Alexet, hogy elárulja, hogy jutott be ennyire könnyen az anyja gépébe, és ha már úgyis őszinteség a téma, azt is elárulhatná, miért nem jött el annak idején Amy temetésére sem. A fiú bevallja, hogy annak idején Amy beavatta őt pár dologba. A lányt egyedül az vezérelte, hogy végre valamiben legyőzze az anyját, ezért feltörte Tina gépét, nem tudva, mit fog rajta találni. Később kiderült, hogy Tina Amy laptopjára kémprogramot telepített, aminek segítségével figyelt mindent, amit Amy írt – Amy pedig őrült nagy bajba került. A jelek arra utalnak, hogy Amy nem akart öngyilkos lenni, hanem vélhetőleg el akart szökni otthonról. Ezt bizonyítja az is, hogy a táskája és a mobiltelefonja sosem került elő. Nico átkutatja Amy szobáját, és az ágy mögé eldugva meg is találja nővére táskáját, benne a telefonnal.
Míg Chase a szobájában pánikolva hívja össze a többi gyereket, közben az össznépi buliból kihagyott Leslie rájön, hol vannak a többiek. A helyszínre érve hívja az újdonsült csodatevő kesztyűvel megáldott Franket is, azonban a mágikus ruhadarab ezúttal nem segít, és Victor meghal. Amikor már mindenki kellően pánikba esett, megjelenik Jonah, akit Tina hívott oda, és közli, hogy Victor értékes darab, nem halhat meg, ergo most fel fogják őt támasztani, mégpedig ugyanúgy emberáldozattal, ahogy magát Jonaht is visszahozták. Az éleseszű bagázs rájön, hogy ahhoz ember is kellene, és most épp nincs kéznél egyetlen hajléktalan vagy drogos sem, de Jonah rámutat: ezúttal talán haljon meg az, aki mindezért felel. Mind Leslie-re néznek, de nem ő a megfejtés, hanem Janet. Jonah kimondja a nyilvánvalót: Janet totál felesleges biodíszlet, a halálát a Pride nem fogja megérezni, de a nő ezt az érvelést nem igazán tudja elfogadni, így egy rendívül szórakoztató, sárdobálással tarkított huzavona kezdődik, Ki a hasznosabb? – témakörben. A licitversenyt végül Jonah unja meg először, és rámutat, hogy itt ma bizony egy Stein veszni fog, és az nem Victor lesz, mert ő (és egyedül ő) hasznos Jonah számára. Lehet válogatni a maradék kettőből, Chase vagy Janet. A nő ezen a ponton rájön, hogy nincs mit tenni, így a fiát mentve elfogadja az áldozatot. Azonban mielőtt a spéci ágyba fekhetne, Robert átveszi a helyét, rámutatva, hogy ha van valaki, a Janetnél is kevésbé értékes, az ő maga. Janetnek legalább volt némi mentsége a félrelépésre, de Robert cserbenhagyta a családját, az élete kudarcos, elveszített mindent, így ő lenne a legjobb áldozat. Ezzel szerintem mindenki egyet is ért, az egy szem Tinát leszámítva, aki a jégszobor felszín alatt mélyen mégis csak érző lény, és ezt a legrosszabb pillanatban bizonyítja be, a varázspálcájával megsemmisítve a feltámasztóágyat. Ennyit erről, nincs másik ágy, és az, aki tudna egyet építeni, épp holtan fekszik. A kör bezárul. Jonah annyit tud tenni, hogy a saját különleges inkubátorában tartja Victort mindaddig, amíg kitalálnak valamit. A koporsóra hajazó szerkezet képes legalább sejtszinten megőrizni Viktort jelen állapotában.

Míg a felnőttek töketlenkednek, a srácok összegyűlnek a hírre, hogy Alex laptopja végzett a Nico anyjától szerzett, titkosított fájl feltörésével, így immár van bizonyítékuk szüleik ellen. A gond az, hogy most már nem nagyon érzik magukban a vágyat arra, hogy feltétlenül börtönbe juttassák felmenőiket, különösen nem Chase, aki tudja, apja élete a Pride kezében van. Mikor nem tudnak dűlőre jutni, a srác a tettek mezejére lép, és megsemmisíti a laptopot. Alex ezen nagyon kiakad, tehát a hacker és tech zseni szemlátomást elég ostoba volt ahhoz, hogy ne készítsen biztonsági másolatot arról a fájlról, amiért már 6 rész óta küzdenek. Na bravo.
Úgy tűnik, a Marvelnél mások is érezték, hogy az előző rész kezdett leülni, valamint arra is rájöttek, hogy ha már van egy raptor a sztoriban, akkor azt illene mutogatni, mert a mostani részben – teljesen feleslegesen – végig jelen volt. Persze a raptor mindig menő, és végre a srácok is mind láthatták, mi is Gert képessége, de ettől eltekintve teljesen funkció nélküli volt vele minden jelenet. Nem panaszkodom, inkább egy felesleges raptor, mint a brazil szappanopera, ami eddig ment, de azért remélem, előbb-utóbb valami akciót is fog kapni a kis dög.
A pánikba esett és ezért valódi személyiségüket felfedő, tehetetlen és gyáva szülőkupac, valamint a hasonló kompetenciával bíró, a kiindulópontra visszaeső gyerekhad mellett volt még egy érdekesség az epizódban. Ez pedig nem más, mint Molly szála, akit ugyebár a nevelőszülei valami isten háta mögötti rokonhoz száműztek, mert túl sokat tudott. A néni át is ad egy borítékot a kislánynak, hogy lám, ezt hagyták itt neked a szüleid. A borítékban egy pályaudvari értékmegörző kulcsa van, az értékmegörzőben pedig egy VHS kazetta. Apró bibi, hogy Molly a maga kb 13 évével szemlátomást még életében nem látott videókazettát, így halvány dunsztja nincs, mit is tart a kezében.

A legérdekesebb szál persze továbbra is Nico halott nővérének, Amynek a története. Úgy sejtem, a hátralévő két epizódban azt fogjuk megtudni, miért is kellett Amynek meghalnia.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .