Mindig kellenek jó és rossz filmek egyaránt, de mi van akkor, ha egy film humora szintén az az alpári részből táplálkozik, ám a parodizált közege miatt mégis nézhető, sőt akár még szerethető is. Éppen ebbe a kategóriába esik Craig Mazin 2008-as filmje, a Superhero Movie.

A történet főhőse egy Peter Parker imitátor srác Rick Riker (Drake Bell), aki váratlan események egész sora után szuperképességekre tesz szert, és úgy érzi, hogy jobbá kell tennie a világot – Szitakötő álnéven. Eközben egy helyi gazdag ember Lou Landers (Christopher McDonald) a halhatatlanságot kutatja, és egy kísérlet mellékhatásaként ő is különleges képességek birtokába kerül, csak ő éppen a rossz oldalra köt ki. Közben pedig Rick bácsikája (Leslie Nielsen) és legjobb barátja Trey (Kevin Hart) trollkodnak, ahogy a csövön kifér.

Bár a Superhero Movie nagyából egyidőben készült a korábbi cikkekben kitárgyalt rémségekkel, hatalmas különbség van közöttük. Első és legfőbb különbség: ez a film élvezhető és tényleg nevettet. Persze a rendezőtől sem állnak messze az alpári húzások, de ami nagyon sokat lök a filmen a színészi játék. Drake Bell remekül hozza a furcsa kamaszfiút, aki egyik pillanatról a másikra szuperhős lesz, McDonald remek ellenfél a Szitakötőnek – és akkor még nem beszéltünk Leslie Nielsen alakításáról sem.

Minden színész tudja mi a dolga, milyen a rá kiosztott szerepkör és ahhoz tökéletesen idomul. Maga a film humora igazság szerint megakad a két véglet között: egyszerre emlékeztet egy Csupasz Pisztoly-szerű faarcos paródiára és egy Horrorra Akadva kaliberű filmre – és meglehetősen szépen lavírozik a kettő között.  A szuperhős paródiákért (X-Men, Pókember, Fantasztikus Négyes) külön jár a dicséret, de nem is voltaképpen a paródia magas színvonala miatt, hanem mert remek keretet adnak a két főszereplőnek és a kettejük közötti harcnak – meg a kötelező romantikus szálnak is olykor.

De, mindezek ellenére sem tudom azt mondani, hogy a Superhero Movie egy annyira eget verő paródia vígjáték lenne: sajnos nagyon rányomja a bélyegét az idő, amikor készült, és az amiatt lévő nem éppen magas elvárások. Bár összességében a film nem rossz, érezni rajta, hogy csak azért készült el, hogy legyen egy nézhetőbb szuperhős paródia, amin lehetőleg nem alszik el a közönség – de ennél semmi több.

Minden összevetve és homokórát elindítva a nagy visszaszámlálásig, a  Superhero Movie egy nem nézhetetlen darab: vannak benne jó poénok a képregények szerelmeseinek és laikusoknak egyaránt, és messze kultúráltabb, mint egy Bazi Nagy Film.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .