A Spárta a Köbön (vagy eredeti nevén Meet the Spartans) mindig a középútként emlegetett film, a még értékelhető és a penetránsan rossz között megrekedve. A rendezőpáros nem vált meg régi szokásaitól – már ami a gusztustalankodást illeti -, de azt alá kell írni, hogy a Spárta a Köbön még egy jobb darab az alkotásaik között.

Ha valaki nem tudná, eme film alapjául szolgáló fő paródia vonal a kultikus 300-ból merítkezik, és szerencséjére, még ezek az elemek a legjobbak is. De mi is maga a történet? Leonidasz (Sean Maguire) király élete hosszú ideig rendben van: népének remek vezetője, egy szerető feleség (Carmen Electra) férje egy még kitanítani való fiú apja. De jön a probléma, megjelennek a perzsák és rövidesen indul a harc a két nép között.

Ez így együttesen papíron nem lenne vészes. Az alkotók simán kihozhattak volna belőle egy remek paródiát – ha a poénok nagy részét meghagyják a hagyományos mederben. Ezalatt azt értem, hogy rengeteg oda nem illő parodizálás volt, ami nemhogy vicces nem volt, hanem egyenesen visszataszító: itt most olyanokra gondolok, mint a szokásos pattanáskinyomás poén, az oda nem illő szuperhősős elemek, vagy remek jelenetek túlhasználása, és a tánc. Egek ura, nem tudnak erről a sablonos és cseppet sem vicces elemről lemondani Seltzerék – bár bevallom, a zene az jó alatta.

Ennek ellenére a Spárta  a Köbön képes felmutatni értékelhető és tényleg vicces jeleneteket, amikbe spoiler végett nem akarok belemenni – bár erősen kétlem, hogy van olyan személy, aki még nem látta -, és hála az égnek az értékelhető színészi játékot se kell nagyítóval keresni. Azért azonban sír a szívem, hogy a gyerekkoromat jelentő Herkules sorozat után egy ilyen film-szerű képződményben látom újra Kevin Sorbo-t.

Összességében a Spárta a köbön nem egy nézhetetlen darab, vannak benne jó jeleneteket, amik tényleg képesek nevettetni, de nagyrészt sajnos ugyanazt a válogatott elmebajt kapjuk, amit már megszoktunk a rendezőktől.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Spárta a Köbön (2008)”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .