Itt az ideje egy újabb francia filmnek, mert úgy néz ki, mostanában csak ilyeneket nézek. Régóta érdekelt már, de csak most jutottam el odáig, hogy meg is nézzem. Nem pont olyan volt, amilyenre számítottam, de hogy milyen értelemben is? Lássuk hát!Főszereplőnk, Jacques (Romain Duris) egy lepukkant, haldokló kisvárosban lakik. A gyárak bezárnak, százak veszítik el az állásukat, mindenki próbál úgy boldogulni, ahogy éppen tud. Magára Jacques-ra is rájár a rúd, munkanélküli lesz, elhagyja a barátnője, lassan kénytelen eladni a bútorait is. Egy barátja, André Gardot (Michel Blanc) aki történetesen a helyi maffia bukmékere, munkát ajánl neki. El kell tennie láb alól Gardot feleségét, mert megtudta, hogy a nő régóta csalja őt. Természetesen eleinte főszereplőnket elborzasztja a gondolat, de mivel nincs mit tennie, hosszas vívódás után belemegy. Habár ezek után úgy dönt, soha többé nem fog ölni, mégis magába rántja a pénzért gyilkolás világa. Könnyűnek, egyszerűnek érezte, és a következő munkákra már sokkal gyorsabban ráugrik. Hamarosan azonban megismerkedik egy csinos lánnyal, Anitával (Alice Belaidi), aki mellett viszont szívesebben élne normális, hétköznapi életet.

Ami teljesen más volt a filmben, mint amire számítottam, az maga a hangulat. A trailer egy nagyon pörgős, vicces, komolytalan történetet fest elénk, ezért is akartam eredetileg megnézni. A humor meg is marad, de az egész sokkal komolyabb és mélyebb, mint elsőre gondoltam. Nem ez a legelgondolkodtatóbb film a világon, de amilyennek képzeltem, annál sokkal komorabb volt.

Amit a történetben egyáltalán nem értettem, az az, hogy Anita a rendőrségen dolgozik, és Jacques-nak eleinte nagyon tetszett a lány, de mikor ezt megtudta, nem akart többet találkozni vele, mert ugye a kis másodállása eléggé illegális. Ezek után azonban valahogy mégis csak ezt a lányt pécézi ki magának, és el is viszi magával egy utazásra, ahova azért megy, hogy jól megöljön valakit. Szerintem ez egy rendkívül logikátlan húzás volt, főleg Jacques teljesen nyugodt, megfontolt személyiségét tekintve.

A másik furcsaság, hogy a korábban említett pörgősség, amire számítottam, sehol nem volt. Sokkal lassabb, melankólikusabb az egész, mint ahogy az előzetes bemutatja, és nem is gazán volt benne az a klasszikus “válság” rész, ami a filmekben szokott. Ez személy szerint engem nem zavart, mert már nagyon unom, hogy minden filmnek ugyanolyan a felépítése, és pontosan meg tudom mondani, hányadik percnél mi jön. Ennek ellenére azért lehetett volna az egészben több konfliktus.

Őszintén szólva, nem tudom eldönteni, hogy ajánljam-e ezt a filmet. Ha éppen unatkozol, és nem vágysz kifejezetten akcióra vagy izgalomra, csak ki akarod kapcsolni az agyad, valamivel le akarod kötni magad, ami nem totál hülyeség, de azért van benne humor, akkor jól jöhet. Főleg azoknak ajánlanám, akik valami változatosságra vágynak a klasszikus és rém unalmas filmfelépítések után.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .