Gyerekkorom óta nagy kedvencem a celtic/ír folk kocsmazene, de a Firkint csak egy éve, a páromon keresztül ismertem meg – szerelem volt első hallásra. Így mikor az ország legjobb ír folk-jumpin punk zenekara idén pont a kedvenc ünnepemre, Szent Patrik napra időzítette a legújabb nagylemezük, a We Are The Ones bemutató koncertjét, nem is volt kérdés, hogy ott a helyünk.

Az A38 hajó a legtöbb hazai zenekar szerint az egyik legjobb – ha nem egyenesen a legjobb- koncerthelyszín akusztika és hangosítás szempontjából. Szent Patrik napja pedig az utóbbi években már itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ünnep, amikor rövid időre mindenki egy picit ír lesz, a jókedv, vidámság, a sör és a jó ír zene alapkellék ezen a napon. A lemezbemutatóra tehát kétségtelenül a lehető legjobb helyszín és időpont lett kiválasztva, nem is meglepő, hogy kvázi teltház volt a hajón.

A velejéig ír bulin az egyébként is jókedvű közönséget először az elmaradhatatlan Guinness- akció, majd előzenekarként a szintén celtic vonalon mozgó pécsi Rumproof zenekar melegítette be. Őket most hallottam először, de egészen biztosan nem utoljára, és aki szereti a progresszív metálba oltott celtic rockot, és a kalóz témát, azoknak melegen ajánlom, hogy kövessék figyelemmel a srácok munkásságát.

A Rumproof után jöttek Andorék, és gyakorlatilag felrobbantották a hajót. A régebbi nagy közönségkedvencek mellett, mint amilyen a Drunken Sailor Song, az Igyunk pálinkát! vagy a Felföldi Románc, természetesen nagy hangsúlyt fektettek az új lemez dalainak bemutatására is. A korong 12 dalából 7 fel is került a repertoárba, és nagy sikert arattak – nem véletlenül. A We Are The Ones a korábbi folkos vonalnál erőteljesebb, punkosabb hangvételű, és egyértelműen Andor elképesztő hangjára lett írva. Olyan energia sugárzik a számokból, hogy senki nem képes mozdulatlanul maradni, miközben hallgatja őket. A koncert során az igazi vidám folk bulidaloknak, az erőteljesebb jumpin punk számoknak és a balladáknak tökéletes arányát kaphattuk. Andor az énekesi szerep mellett továbbra is remek showman, a buliról pedig sokat elárul az is, hogy az este végére elfogyott a csapról a Guinness- az utolsó pohár épp nálam kötött ki.

Hab volt a tortán (vagy inkább a korsó tetején), hogy az elővételes jegyet vásárlók a jegyük mellé ajándékba kaptak egy-egy példányt az új lemezből is, amit a koncert után a banda dedikált, így a szuper élmény mellett egy saját dedikált koronggal is gazdagodtam.

Az idén tíz éves Firkin ismét bebizonyította, hogy egy kirobbanóan energikus, zseniális, hangulatában is ízig-vérig ír koncertzenekar, akiknek minden buliján ott a helyem.

Fotó: Hegyi Júlia Lily Photography  (https://www.facebook.com/hegyijulialilyphoto/)

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .