A Young Sheldon eheti része az eddigi talán leglátványosabb epizód, ahol Iain Armitage ismét bebizonyítja, hogy már most minden porcikájában színész. Az epizóddal kapcsolatban ugyanakkor rendkívül vegyesek az érzéseim. Első nézésre imádtam minden pillanatát, teljesen odavoltam érte. Aztán újranézve egy elég nagy hibán akadtam fenn, és ez sokat von le az összértékéből.

A történet gyújtópontja a minden évben megrendezésre kerülő tudományos diákverseny, a kockák és zsenik kedvenc iskolai eseménye. Sheldon egészen biztos benne, hogy ő fogja nyerni a versenyt, ezért mélyen megdöbben, mikor az egyik diáklány kisebb mérnöki munkáját jutalmazzák az ő elméleti levezetése helyett. Annyira felháborítják a történtek, hogy látványosan lázadni kezd a tanárok és az egész iskolarendszer ellen, majd bejelenti, hogy otthagyja a tudomány világát. A gyermekpszichológus javaslatára végül úgy dönt, egész más terepen fogja magát kipróbálni: színész lesz.

Beiratkozik a színjátszókörbe, és nagy meglepetésre kiderül, hogy óriási tehetség: memóriája, színészi átélése, énekhangja és tánctudása is frenetikus. Ez volt az első apróság, amin fennakadtam utólag: az a Sheldon, akinek az emberi érzelmek dekódolása vért izzasztó tevékenység, az a Sheldon nem hinném, hogy képes jó színészi játékra, hisz annak alapja az empátia. Ha ezen a tényen átugrunk, akkor viszont zseniális jeleneteket kapunk, Iain Armitage, mint azt már fent is írtam, egyszerűen fantasztikus, képernyőre, de még inkább színpadra született.

Sheldon tehetsége a dráma tanárnak is szemet szúr, így rá osztja a közelgő iskolai darab főszerepét. Az egyetlen apró bökkenő az, hogy a darab az Annie. Mr. Lundy ugyanis újító gondolatként azt találta ki, hogy genderbend szereplőket választ, vagyis fiúk játszák a lányokat és fordítva. A nemekkel, szexualitással és minden egyéb férfi-nő szerepet firtató témával kapcsolatban teljesen érdektelen Sheldon számára ez nem okoz problémát, így örömmel vállalja Annie  szerepét. A családja már egész másképp vélekedik, testvérei és apja számára ez egy rendkívül kínos előadásnak ígérkezik. Sajnos sosem tudjuk meg, hogy adta volna elő Sheldon Annie szerepét, ugyanis a teltházas nézőteret látva pánikrohamot kap és visszalép.

És ennyi. The End. Itt jött számomra a második nagy probléma: bár Sheldon színészi pályafutásának szála szépen el lett varrva, de nem lett feloldva az alap konfliktus. Sheldon csalódása a rendszerben, a tudománnyal történő szakítása nem kerül ismét szóba, így nem tudjuk meg, hogyan és miért talált vissza végül a folytatásokban a természettudományokhoz. Ezért ez a rész egyszerre volt az egyik legszórakoztatóbb, egyszersmind a leghiteltelenebb epizód is a sorozat eddigi történelmében.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .