Nagyjából másfél évvel ezelőtt jelent meg a Niantic által fejlesztett Pokemon Go című játék, ami azonnal nagy népszerűségre tett szert. Azóta egy kicsit lejjebb esett a Pokemon láz, vannak, akik abbahagyták, mert csak a kezdeti hype miatt játszottak, de szép számmal vannak még rajongók, és folyamatosan érkeznek új játékosok is. A megjelenéskor Hanama letesztelte, milyen is a játék, most pedig következzen egy kis összefoglaló, hogy milyen változások és fejlesztések történtek azóta a játékban.

A második generáció és a shiny pokemonok megjelenése a játékban

Az elsőként bekerült shiny pokemon: Magikarp és a belőle fejleszthető Gyarados

A mindenki által jól ismert első generáció 151 pokemonját (megjelenéskor még csak 145 volt benne a játékban, azóta már bekerült az összes) ugyan sokáig tart összegyűjteni a játékban, de egy idő után meg lehet szerezni az összeset, és a játékosok mindig valami újdonságra vágynak. Ezért nem meglepő, hogy fél évvel a megjelenés után a megszerezhető pokemonok listáját bővítették a második generációval, ami még plusz 100 elkapható pokemont jelentett. Ezt megfűszerezve szépen lassan elkezdték berakni a shiny pokemonokat is, ami az adott pokemon egy másik színű változata, és ritka, gyűjtői darabok. Azért, hogy megakadályozzák, hogy a csalók nagyon sok shinyt begyűjtsenek, nem jelennek meg konkrétan a shiny pokemonok a térképen, ugyanúgy néznek ki, mint sima társaik, és csak az elkapásnál látszik, hogy más színűek. Ezen kívül a játék egyénenként generálja le, hogy egy adott pokemon annak a játékosnak shiny-e vagy nem, ezért, ha valakinek egy adott pokemon shiny lesz, az nem jelenti azt, hogy mindenki másnak is az lesz, így kicsit izgalmasabbá téve a vadászatot.

Tematikus eventek

A sétálás, pokemon gyűjtés és a gymharcok egy ideig ugyan lekötik az embert, de hamar unalmassá válhatnak. Ezért, hogy kicsit feldobódjon a játékmenet időnként tematikus eventek is vannak a játékban, sok jó megszerezhető bónusszal. Az első ilyen event még 2016-ban Halloweenkor jött ki, amikor is nagyobb mennyiségben találhattunk különféle szellem pokemonokat és mellé több cukorka is járt. Azóta nagyon sok esemény volt már, többek között karácsonyi, mikulás sapkát viselő Pikachuval és Delibirddel, ami egy piros, pingvin szerű pokemon ajándékokkal teli zsákkal, vagy például húsvéti esemény, amikor speciális tojásokat lehetett szerezni, amikből mindenféle ritkaságot is lehetett keltetni.

Regionális pokemonok

Kangaskhan Bécsben

A kisebb-nagyobb eventek mellett érdemes még megemlíteni a nyári Safari eventet és az őszi Global Catch Challenge-et. A különlegesség ebben a két eseményben az volt, hogy mindkettő lehetőséget nyújtott egy regionális pokemon megszerzésére. A régiós pokemonok olyan különleges kis szörnyecskék, amik csak bizonyos kontinenseken vagy országokban találhatóak meg. Ez a két event lehetőséget nyújtott egy-egy ilyen pokemon megszerzésére azoknak, akiknek nincs lehetőségük messzire utazni. Nyáron több esemény is volt, Amerikában, Európában és Japánban is. Az Európai sajnos nem terjedt ki az összes országra, csak azok a városok vettek részt, ahol megtalálható volt a Niantic-al szponzori szerződésben álló üzletlánc. A rossz hír az, hogy Magyarországon ilyen nem található, a jó hír ellenben az, hogy Bécsben és Pozsonyban viszont igen, így aki nem riadt vissza egy kis autózástól vagy vonatozástól, az bezsebelhette Kangaskhant, az Ausztráliában megtalálható kengurura hajazó pokemont, emellett még várost is lehetett nézni. A Global Catch Challenge szerencsére már világszintű esemény volt, ahol ha sikerült 3 milliárd pokemont elkapniuk a játékosoknak egy hét alatt, akkor két napig az egész világon elérhető volt Farfetch’d, a japán “hagymás kacsa”.

Az új gymrendszer

Nyáron átdolgozták az egész gymrendszert, ami kicsit jobban segíti az alacsonyabb szintű játékosok boldogulását, de azért a hardcore játékosok is találnak benne kihívást. Az első és legszembetűnőbb változtatás az volt, hogy tíz helyett csak hat pokemont lehet elhelyezni egy gymben, ami jobban hasonlít az eredeti pokemon játékokhoz. Ezzel párhuzamosan megnövelték a gymek számát, hogy több játékos juthasson helyhez. A jutalmazást is átformálták, coin a gymben töltött időért jár, 10 percenként 1 coin, de napi maximum 50, és akkor kapja meg a játékos a jutalmat, amikor visszatér hozzá a pokemon. A gymbe helyezett védők ellen is könnyebb lett harcolni, egy-egy kör után mindig csökken a szörnyek CP-je (combat power – megmutatja milyen erős az adott pokemon), így a következő körben már könnyebb legyőzni őket. Ezen felül a gymben hagyott pokemonok motivációja idővel csökken, ami a CP csökkenését eredményezi, de meg lehet őket etetni berryvel, amivel visszajön a motivációjuk és növekszik a CP.

Raidek és legendás pokemonok

5-ös szintű raid tojás és egy legendás pokemon

A gymrendszer átformálása után nem sokkal vezették be a raideket, amik az egyik legjobb újítások közé tartoznak. A lényege az egésznek az, hogy időnként a gymekben megjelenik egy tojás, amiből kikel egy nagyon erős pokemon, és azt legyőzve különböző jutalmakat kaphatunk és lehetőségünk lesz az adott pokemon elkapására is. A raideknek különböző szintjei vannak 1-től 4-ig, az 1-es és 2-es szintűeket nagyon könnyen, egyedül is le lehet ütni, míg a 3-as és 4-es szintű ellenfelekhez nem árt több emberrel összefogni, hogy sikeresen le tudják győzni a pokemont. Nem sokkal később, a Chicagoi rendezvényen jelentették be először, hogy érkeznek a legendás pokemonok, amiket raid során lehet megszerezni, és ezek még erősebbek, 5-ös szintűek lettek. Ez a változás pozitívan hatott a közösségre, ugyanis a legendás szörnyek legyőzéséhez mindenképp legalább 6-8 játékos szükséges, így gyakrabban találkoztak az emberek, még azok is, akik addig főleg egyedül játszottak. Természetesen ez a változtatás nem mindenkinek tetszett, ugyanis a vidéki területeken nem mindig tud elég számú játékos összegyűlni, így a legendás pokemonok megszerzése nehézkes számukra.

EX-Raid és Mewtwo

Egy vidéki EX-Raid és Mewtwo

A raidek egy következő fajtájaként bevezették az EX-Raideket (exclusive raid), ami meghívásos alapon működik, és segítségükkel egy nagyon erős Legendás pokemont, Mewtwo-t lehet megszerezni. Eleinte, a tesztidőszakban úgy működött a rendszer, hogy random kiválasztottak gymeket, és azok közül sorsoltak játékosokat az EX-Raidre, akik raideltek a közelmúltban azon a gymen. Ez a rendszer nem volt túl jó, a rengeteg gym közül szinte lehetetlen volt eltalálni, hol érdemes raidelni, hogy kiválasszanak, ezért kicsit finomítottak a rendszeren. A kiválasztott gymek számát növelték, és kritérium lett az is, hogy csak azok a gymek kaphatnak meghívót, amik parkokban találhatóak, így már jóval könnyebb kiválasztani, melyik gymeknél érdemes próbálkozni. A meghívó megszerzése még így is igen nehéz volt, mert ugyan már lehetett tudni, mely gymeknél kell játszani, a szerencsés játékosok kiválasztása sorsolás alapján történt, így nem volt garantált a meghívó. Nemrég ezen is finomítottak kicsit, így aki sokat játszik az adott gymnél, nagyobb eséllyel kap meghívót. A recept tehát a következő: keress olyan gymet, ami parkban található és sokan szoktak ott játszani, raidelj és harcolj sokat azon a gymen, és ezt addig ismételd, amíg meg nem kapod a meghívót, és máris van esélyed megszerezni Mewtwo-t. A lényeg a kitartás, és a játék, elvégre Mewtwo nem adja könnyen magát, meg kell érte küzdeni.

 

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .