Avagy mi magyarok frappánsak vagyunk címek magyarosításában, de nagyon szokszor nagyon eltudunk térni a cím valódi jelentésétől, így járt ezzel a magyarhonban Óvakodj a törpétől! címmel rendelkező film is, melynek eredeti neve Foul Play.

Az 1978-as film San Francisco városába helyezi az eléggé keszekusza és mulatságos cselekményt, amiben a főhősnőnk Gloria Mundy (Goldie Hawn) egy eléggé veszélyes helyzetbe kerül. Miután egy ismerőse életét veszti mellette és a magyar címet is adó mondatot súgja a fülébe, Gloriának fenekestül felfordul az élete: az egyik pillanatban még egy albinó férfi (William Frankfather) próbálja eltenni láb alól, a következőben egy törpét lógat ki az ablakon, hogy aztán mindezt elmondhassa az eleinte igencsak szkeptikus rendőrnek Tony Carlson-nak (Chevy Chase).

Annak ellenére, hogy egy bizonyos szintig operál egy Hitchcock-i történetvezetéssel, a Foul Play koránt sem egy pszichothrillel, sokkal inkább egy kis fekete humorral megkevert vígjáték, ahol a történet egyszerre hat valósnak, de a szereplők miatt kellően szürreális és szórakoztató – elég csak a mozis jelenetre gondolni. Colin Higgins rendező remekül ötvezte a humort és a leheletnyi félelmet a legkülönbözőbb jeleneteiben, valamint a tipikus rendőri krimi elemeit is nagyon beemelte a filmbe – bár azt meg kell hagyni, hogy a karakterek közül mindenki egytől-egyig kifogástalan.

Gloria a tipikus jólelkű szőke, aki mindig bajba kerül – de szerencsére képes feltalálni magát a legtöbb helyzetben – Tony rendőr bár pár fokkal komolyabb szerepkört kapott, nagyon hamar kiderül, hogy azért ő sem áll a helyzet magaslatán. Személyes kedvencem pedig a Törpe (Billy Barty) pedig szolgáltatta a fő humort – és akkor még nem esett szó a folyton fapofát vágó albinó bérgyilkosról vagy a karatemester Mr. Henessey-ről (Burgess Meredith) sem.

Teljes mértékben megtudom érteni, hogy ez a film miért vált időtálló klasszikussá: úgy van megírva és rendezve, ahogy azt kell; a karakterek és a színészi játék kifogástalan ami pedig azt az egyedi hangulatot pedig, ami az egész film védjegye, csak az öreg nagymester tudta megcsinálni – persze ő inkább a véresebb és ijesztőbb vonalon erősített.

Bár már nem mai a film, ez semmit nem vesz le az értékeiből, sőt, még inkább meg kell becsülni a mai felhozatal mellett. Az Óvakodj a törpétől! egy remek film jó történettel, még jobb színészi alakítással és hangulattal.

Szerző

Avatar
Hanama
Alapító és szerkesztő

Horror, Anime és Gamefan ameddig világ a világ. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .