Míg a múltkori rész mondhatni akciódúsabb volt, addig az eheti, Other Women címre hallgató felvonás lassabb leforgásúra sikeredett, ami ez esetben egyáltalán nem baj. Ezúttal egyértelműen a jellemábrázolás került előtérbe, három főbb karakter is nagy teret kapott, hol változások történtek, hol pedig a régebben megkezdett ívet folytatták az alkotók.

June (Elisabeth Moss), miután nem sikerül menekülési kísérlete Kanadába, és elfogják, újra Offreddé válik. A szolgálólányt visszahelyezik Lydia nővérhez (Ann Dowd), aki először egy ágyhoz láncolva tartja őt egy régi tornateremben, egészen addig, míg jó hírt nem hoz a lánynak: a Waterfordok úgy döntöttek, adnak egy új esélyt neki, és visszahívják őt a házukba. Ha Offred jól viselkedik a kiszabott próbaidő alatt, akkor továbbra is a Waterford családdal maradhat, akik mindent megadnak neki terhessége idején. Ha nem, akkor viszont láncra verve kell kihordania kisbabáját, majd szülés után kivégzik őt. Offred beleegyezik a próbaidőbe, ám végig korábbi tetteinek következményeivel kell szembesülnie: fuvarozójának felakasztott testével a vízparton, valamint a bántalmazott és megcsonkított szolgálólányokkal, akik kiálltak mellette.

Az epizód fókuszában két cselekményszál áll: Offred visszatérése és visszaszokása a szolgálólány életbe, valamint az, milyen változásokon megy keresztül az amúgy sem rózsás kapcsolata Serena Joyjal (Yvonne Strahovski) most, hogy babát vár. June szökési kísérlete talán azért fulladt kudarcba, mert olyan pillanatokban akart és cselekedett is, amikor nem volt biztonságos. Makacssága ugyanakkor teljesen érthető volt, hiszen ha már elérhető célnak tűnik a menekülés, akkor nyilván minél hamarabb a határ túlsó felén akarja tudni magát. Az eltökélt és erős June-ból azonban pillanatok alatt ismét meghunyászkodó Offred lesz, aki magát okolja a történtek miatt – részben lehet, hogy helyesen, azonban Lydia nővér és maga az elnyomó hatalom is jelentősen hozzátesz a bűntudatérzet keltéshez.

Tény, hogy a feleségek elég abszurd helyzetben vannak a gileádi rendszerben, mivel végignézik ahogy a férjük egy teljesen idegen nővel szexel, míg azok az ölükben fekszenek, majd ha a szolgálólány teherbe esik, majd az egész procedúra alatt úgy tesznek, mintha ők maguk lettek volna állapotosak. Ez természetesen azt eredményezi, hogy a legtöbb feleség neheztel a szolgálólányra és minél hamarabb meg akar szabadulni tőle. Serena Joyt azonban egyáltalán nem lehet ebben a szituációban sajnálni, annak tudatában főleg nem, hogy ő az egyik alkotója a szabályoknak. Ki hitte volna, hogy ha erősen korlátozó intézkedéseket vezetünk be, amik mindenkire érvényesek lesznek, az számunkra sem lesz előnyös? Azt hiszem, ez ékes példája a karma működésének.

A folytatás egyelőre továbbra is ütősnek ígérkezik, és bár kisebb mélypontra került főhősnőnk a történtek után, úgy érzem, lesznek itt még meglepetések a jövőben.

Szerző

Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

2 thoughts on “The Handmaid’s Tale S02E04 – Other Women”

  1. Szerintem egyébként Offred reakciója abszolít normális volt, azonban ilyen szituációban összeomlani kissé luxusnak tűnik, reméljük ő sem őrül meg teljesen…

    1. Van benne valami, ilyen esetben az ember a túlélésre hajt leginkább. Azért a főhőst csak nem intézik el ilyen szinten, bár ki tudja. Reméljük a legjobbakat!

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .