Évek óta nagy rajongója vagyok a skandináv mitológiának. Még azelőtt kezdődött a dolog, hogy olvastam volna Joanne Harris: Rúnajelek című könyvét, utána pedig menthetetlen voltam. Éppen emiatt nem is volt kétség bennem, hogy muszáj elolvasnom Bíró Szabolcs: Ragnarök című könyvét.

Előzményként gyorsan fel is vetem, hogy három dolog volt, ami igazán vonzott ebben a könyvben. Az egyik a már fent említett skandináv mitológia iránti szeretetem. Nem elhanyagolható tény, hogy Bíró Szabolcs magyar és mindig lázba hoz, amikor magyarok írnak a kedvenc témáimról. Harmadik pedig nem más, mint a borító és a cím, ugyanis a borítón Jörmungandr képe szerepel, vagy könnyebben kimondható nevén a Midgard-kígyó. A mitológia szerint, ő Loki egyik gyermeke, akár csak Hél (az alvilág úrnője), Sleipnir (Odin hatlábú lova) vagy Fenrir (óriás farkas). Itt meg is jegyezném, hogy nagyon szeretem a Marvel filmeket, s bár alapjaiban véve a skandináv mitológiából (is) merít, a kettő mégsem teljesen ugyanaz. A Marvel filmekben szereplő Thor egy másik univerzum szülötte, ott másképp alakultak a dolgok. Képzeljétek úgy, mint egy párhuzamos világot. És itt köszönném meg szerkesztőtársamnak, Liának, a segítséget a Marvel vonatkozással kapcsolatban.
De most vissza a könyvhöz, itt van még a cím. Annyira beszédes. Ragnarök, vagyis a világ végét, az istenek alkonyát jelentő végső háború, amiben majdnem minden elpusztul. Nos ezek voltak az előzmények, amitől lázasan vártam, hogy mikor vehetem a kezembe a könyvet.

Azonban nem teljesen azt kaptam, amire számítottam. Nincs bennem negatívum, hiszen Szabolcs fel is hívja a figyelmet a könyv előszavában, hogy ez nem történelmi regény, sokkal inkább fantasy, amihez én még hozzátoldom a kalandregény kategóriát is. Abszolút megérdemli, mert ilyen kalandos történetet régen olvastam már. A sztori azzal kezdődik, hogy Nídhögg, a kígyószerű sárkány felégeti Eldhärd települést és az életben maradt svéd harcosok életcéljuknak tűzik ki, hogy felkutatják a sárkányt, majd megszabadítják őt a fejétől. Útjuk során különböző országokba eljutnak, izgalmas kalandokba keverednek. Menekülnek, harcolnak, és rendületlenül menetelnek a céljuk felé.

Számomra a történet eleje ugyan kicsit vontatott volt illetve úgy éreztem, hogy picit erős a különböző kultúrák, vallások találkozása, éles az ellentét köztük, ami egyébként a történelem során a vikingek felfedező útjai és portyái miatt valóban megtörtént, de javára kell írnom, hogy a skandináv mitológiát papírforma szerint idézte vissza az író. Nem voltak benne ferdítések, átkeresztelések és ez igencsak megmelengette a lelkemet. Nídhöggről például sokkal többet megtudtam, mint eddig bármikor. Továbbá a kalandos história ellenére, ami sokszor igen viccesen megfogalmazott, illetve visszaadja a korabeli vikingekről átlagosan a fejünkben élő képet, akad itt némi tanulság is. Példaértékű a harcosok kitartása, önfeláldozása és egymás iránti, bajtársi hűsége. Természetesen megvillannak olykor az emberi hibák is, mint a hatalom önmagunkhoz vétele, a vallási elvakultság vagy az önzés. Szórakoztató irodalom, mégis fontos üzenettel bír.

A stílusról csak annyit, hogy Szabolcs fantasztikusan forgatja a tollat. Nem hiába van a háta mögött már több, mint húsz kötet. Számomra pedig külön öröm, ha találok olyan magyar írót, aki választékosan és szépen fogalmaz. Szabolcstól pedig ezt meg is kaptam. A kötetben szinte még nyomtatási- illetve szerkesztési hiba sem volt, így csak még nagyobb volt az öröm olvasás közben. Plusz a záró mondat után következett a magyarázat a mitológiai szereplőkről, eseményekről, fogalmakról, hogy akik még csak most ismerkednek a témával, azok se legyenek hátrányban.

Végezetül gratulálok Bíró Szabolcsnak, mert egy pontos hátteret idéző, kalandos fantasy regényt adott az olvasók kezébe, amelyben a sorok között ott az okítás. Végül is talán minden írónak feladata, hogy ne csak egy szórakoztató történetet adjon át, hanem tanítsa is az olvasókat. Neki ez sikerült, én pedig bátran ajánlom Ragnarök című könyvét, szerintem kellemes perceket tud szerezni bárkinek, még ha a történet eleje nem is kapja el és bolondítja magába azonnal.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .