Azt hiszem, nem én vagyok az egyetlen, aki ahelyett, hogy befejezne egy sorozatot, inkább egy másikba fog bele – és így jutottam el Martin Freeman amerikai sorozatához a StartUphoz, amiről bevallom, semmi előzetes információval nem rendelkeztem, de Martin neve nekem elég volt, hogy belekezdjek.

Izzy Morales (Otmara Marrero) egy eltökélt és fiatal lány, aki az elmúlt öt évét azzal töltötte, hogy megalkossa a tökéletes kriptovalutát, amivel nemcsak pénzt lehet elrejteni, vagy mozgatni, hanem még hitelfelvételre is legyen lehetősége bárkinek, az okostelefonja segítségével. Azonban hiába tökéletes Izzy kódja, ha nem talál támogatókat a GenCoinnak keresztelt művéhez. Ekkor jön a képbe Nick (Adam Brody), aki banki alkalmazottként felfigyel a lányra és tervére, és gyorsan be is száll az üzletbe egy nagyobb összeggel, csakhogy ez az összeg nem túl tiszta – az apja pénzmosással foglalkozik, a bűnözők pedig már Nicken is keresik a millióikat.

És pont ilyenkor szokott a baj csőstül jönni, nemhogy Nicket előveszik az apja tetteiért, de még egy kapzsi FBI ügynök is a nyomukba ered, miközben Nick magánéleti válságon megy keresztül, és az egyetlen befektetőjük egy haiti bűnöző.

Ahogy a bevezetőmben írtam, semmi prekoncepcióm nem volt a sorozattal kapcsolatban, Freeman neve számomra elég volt, és mint közgazdász, volt némi feltételezésem, hogy mi is az a startup. Azonban a sorozat bármennyire is érdekes felvetéssel operált, képtelen volt igazán szórakoztatni, pedig mindene megvolt hozzá.

A pilot alapján biztosan kaszáltam volna a sorozatot, ugyanis annyi szexjelenet volt benne, amúgy teljesen indokolatlanul, hogy azt még a Trónok harca alkotói is megirigyelték volna. De hát Martin Freeman, az Martin Freeman, én maradtam, de a sorozat egyetlen epizódja sem győzött meg arról, hogy jól döntöttem, annak ellenére, hogy az alapötlet nagyon ügyes.

A történetet nagyjából két szálra lehet elkülöníteni, van maga a GenCoin, és az ezzel kapcsolatos teendők, amit hol Izzy, hol Nick vezet, a másikban Phil Rask FBI ügynök (Martin Freeman) nyomoz, miközben megtudjuk a magánéletének részleteit. A két szál néha egy picit összeér, de valódi összegabalyodás csak a fináléban történik, ám ekkorra már megette a fene az egészet.

Főszereplőink mindent megtesznek a cég beindításáért, de valahogy mindig minden csak rosszabb lesz, de olyan hajtűkanyarokkal és fordulatokkal teli epizódokban, hogy egyszerűen a néző agy közli, hogy ez marhaság, színtiszta marhaság. Semmi gond azzal, ha a bűnözői létformát is bele akarták csempészni a sorozatba a készítők, de nem kicsit sok, hogy bármi történik, az szó szerint rosszabbítja a főszereplők életét – értem én, hogy kell a feszültség, meg a dráma, de ilyen a világon nincsen, mindig akad valami jó a sok rossz között.

Sajnálom a StartUpot, mert webszériának egészen kiváló lehetett volna, ha a készítők meghatároznak némi irányvonalat maguknak, és megtartanak egy bizonyos fokú dinamikát az évadok során, de ez sajnos kimaradt, kár érte. A széria tényleg jó alappal indult, pláne a mostani 21. századi tech világban tudott volna igazán nagyot szólni, de a sorozatos aranykorban ez édeskevés ahhoz, hogy a nézőt megnyerje magának

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .