Amikor a Secret Wars event alatt összeomlott a multiverzum, és romjain létrejött a Battleworld a maga egyedi uradalmival, remek lehetőséget biztosított a Marvelnek, hogy az írói kicsit elszórakozhassanak és olyan különleges történeteket, valóságokat hozzanak létre – akkor is, ha ezek csak pár lapszám erejéig léteztek –, amik amúgy nem illenének bele a kánonba. Az egyike volt ezeknek a „Mi lenne ha…” történeteknek a Renew Your Vows, ami Peter Parker, Mary Jane, és lányuk, Annie életét követi nyomon egy alternatív valóságban.

A  Parker-család – Peter, Mary Jane, és a kicsi Annie – boldogan, harmóniában éli életét, mikor is támadás éri a szuperhős közösséget: több hatalom nélküli szuperhőst megölnek, azoknak pedig, akik rendelkeznek különleges képességgel – köztük a teljes X-Men –, nyoma veszik. Hamarosan kiderül, hogy a tettes Augustus Roman, vagyis Regent, aki azon ügyködik, hogy minél több szuperhős erejét magába szívja, mivel meg van róla győződve, hogy egy istenség – Doom – készül világuk ellen, és neki is istenné kell válnia, hogy meg tudjon vele küzdeni. A Bosszúállók Regent ellen indulnak, ám kudarcot vallanak, azonban Peternek sikerül megmenekülnie, Pókembernek pedig nyoma veszik. Nyolc évvel később Regent vasmarokkal uralkodik a világ felett, a rendet csatlósai, a Sinister Six tartják fenn, miközben megy a hajtóvadászat a még megmaradt szuperhősök után, hiszen Regent az ő erejükre is pályázik. Parkerék ebben a világban pedig hősködés helyett szimplán túlélésre játszanak, hiszen Peteren túl Annie erejét is rejtegetniük kell.

Egy dolgot előre tisztáznunk kell: a „Nagytestvér mindig figyel”–sztorik szinte mindig ütnek, ezt már George Orwell óta tudjuk. Vagyis ezekkel baromi nehéz félrenyúlni. Már azzal, hogy a történet elején tisztázzuk, hogy a szereplőknek minden egyes mozdulatukra ügyelnie kell, nehogy nagy titkuk kitudódjon, és emiatt célkeresztbe kerüljenek, létrehozunk egy olyan csontig hatoló feszültséget, ami garantáltan berántja az olvasót. És ez a feszültség bizony a Renew Your Vowsban is megvan, tehát olyan nagyot már nem tud bukni a sztori.

Persze ez nem jelenti azt, hogy nincsenek hibái – mert egy nagy hibája bizony, szerintem, igenis van. Az igazi orwelli történetek nagy erőssége, hogy mindenkiből célpont válhat, mindenki lehet az állam ellensége – a Renew Your Vowsban viszont Regent hatalma igazából csakis a szuperhősökre (arra a párra, aki még megmaradt) jelent fenyegetést. Bár van egy-két fenyegető jel – láthatóan működik a cenzúra, a Sinister Six zaklathatja az embereket –, összességében úgy tűnik, hogy a népesség nagy része, úgy tűnik, köszöni szépen, nagyon jól van, nem érzi elnyomottnak magát. Sőt, mintha kifejezetten meg lennének elégedve az emberek. És bár mi, olvasók, alapból úgy vagyunk kondicionálva, hogy a szuperhősökkel érezzünk együtt, azért akaratlanul is felmerül bennünk: biztos, hogy nekik van igazuk, vagy Regent „a cél szentesíti az eszközt”–politikája helyes, ha egyszer a többségnek jólétet biztosít? Ezt a watchmenes dilemmát amúgy simán el lehetett volna kerülni, ha az író Dan Slott kicsit jobban kitér arra, hogy bizony nem csak a szuperhősök, hanem az egyszeri emberek is elnyomás alatt vannak Regent világában.

Ezen a kis ideológiai gondolatkísérleten túl azonban a Renew Your Vows nagyon is korrekt kis képregény. Igaz, hogy a kezdete kicsit hirtelen, kicsit kapkodós, de ez megbocsátható, hiszen mégiscsak egy ötrészes miniről van szó. A Parker-család bemutatása remek, imádtam minden kis bensőséges pillanatukat, azt a szeretetet, amire kapcsolatuk épült, mint ahogy azt is, ahogy a problémáikat egymásra támaszkodva oldották meg. Azonban Annie-vel, bár a kislány nagyon cuki, volt némi problémám – kicsit úgy éreztem, mintha Dan Slott nem tudta volna pontosan eldönteni, hogyan is mutassa be őt, ezért Annie mintha néha két különálló személyiséggel bírna. Azonban ezt legalább ellensúlyozza Hawkeye, aki neki elég, hogy félszemű lett ebben a miniben, de mintha személyiség-transzplantációt is kapott volna Nick Furytől.

Bár a Renew Your Vows messze nem a Marvel nagy mesterműve, de attól még egy szerethető és élvezhető, érdekes kis „Mi lenne ha…?” története. Elég érdekes ahhoz, hogy a Secret Wars után is életképes maradjon, és megéljen egy második volument, ami még mindig fut, és már huszadik lapszámnál tart – de erről majd egy másik cikkben.

Szerző

Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .