Nem is olyan régen robbant a bomba a világban, amelynek következtében a média a #metoo kampánytól volt hangos. Megjegyzem nem is alaptalanul, hiszen a mások ellen elkövetett erőszak – legyen az akár nemi, akár családon belüli, akár egy utcai megfélemlítés – bűn, amit az elszenvedő hosszú idő alatt tud csak lelkileg feldolgozni, ha egyáltalán fel tudja dolgozni.
Robin O’Wrightly a nők ellen elkövetett erőszakra irányítja az olvasók figyelmét, #Wetoo – Kettős kereszt című könyvében.

A probléma valós, létező, valahol mégis oly megfoghatatlan. Az emberek többsége hajlamos azt gondolni, hogy ez sem vele, sem az ismerőseivel nem történhet meg. Ezek a dolgok, csak másokat érinthetnek, csak a médiában hallhat róluk, de ha jobban körülnéz, akkor sajnos túl sok olyan embert ismer, akit ért már ilyen atrocitás. A szenvedő alany nem beszél róla, szégyelli, mintha legalábbis az ő hibája lenne. Ezt a tabut dönti meg Robin, ebben a mély érzésű, hihetetlenül életszagú és elgondolkodtató könyvben.

A #Wetoo, amelynek korábbi, valamivel rövidebb változata Álomtalanítás címen jelent meg 2016-ban, három történetet ölel magába.
Első, a Gyilkos emlék címet viseli. Ez a történet két nő életének egy-egy szakaszáról mesél, akiknek fogalmuk sincs egymás létezéséről egészen egy sorsdöntő pillanatig. Mindketten áldozatok, de nem áldozattípusok és ezt a cselekmény be is bizonyítja.
Második, Tinnitusz című rövid történet egy házaspár kálváriáját mutatja be, akikhez egy szilveszteri buli másnapján nem várt vendégek érkeznek.
Harmadik és egyben zárósztori a Testcserés számadás, amely azonban csak ízelítő egy későbbi, hosszabb hangvételű alkotásból. Egy nő megpróbáltatásait meséli el, akinek lelke, tudata eltévedt a világban.
Mindhárom történetben a közös pont a nőket ért erőszak, annak feldolgozása, vagy éppen fel nem dolgozása. Hallgatás a problémáról, akár évekig is, gyűjteni önmagunkban a fájdalmat, erőt kovácsolni belőle. Bemutatja – vagy legalábbis ízelítőt ad belőle –, hogy milyen hatással lehet személyiségünkre, hogyan befolyásolhatja annak megváltozását.

A karakterek nem egységesen kidolgozottak. Értelemszerűen a hosszabb sztorik szereplőire nagyobb hangsúlyt fektetett az írónő, így az első és az utolsó történetben jobban, mélyebben megismerhetjük a szereplőket. Bár azt kell mondanom, hogy lehetett volna talán még mélyebbre merülni a karakterek lelkében, ezáltal jóval összetettebb személyeket alkotni. Reménykedem benne, hogy a Testcserés számadás teljes története során majd kerekebb, egészebb karakterekkel ismerkedhetem meg.

Olvastam már Robintól abszurd, humoros paródiát (Erelem, Erelemkettő), olvastam már ifjúsági regényt (Tripiconi sztori: Az amulett rejtélye), most pedig egy ízig-vérig felnőtteknek szóló irodalmi alkotást kaptam. Azt kell mondanom, hogy ez volt az, amit valóban a sajátomnak éreztem. Ez a könyv szinte beszélt hozzám. A stílus, a megfogalmazás, mind-mind annyira én voltam, hogy visszagondolva úgy érzem, a legjobb döntést hoztam, amikor ezt a könyvet választottam az Andrea & Andrea ellenében az idei Könyvhéten. Természetesen sorra fog kerülni az írónő többi megjelent regénye is, hiszen ennyire színes egyéniséggel, amely az alkotásaiban is igencsak megmutatkozik, ritkán találkozhatunk.
És hogy bizonyítsam, Robin O’Wrightly mennyire színes egyéniség: a könyveit nem egy korosztály olvassa és nem is csak az egy műfajt kedvelők, valamint ő maga illusztrálja a történeteket.
Bár a #Wetoo jóval kevesebb képet tartalmaz, mint az Erelem című könyv, mégis a mondanivaló annyira erős, hogy nincs is szükség több illusztrációra.

Úgy gondolom ezekhez a történetekhez nem mindegy, hogy milyen lelkiállapotban van éppen az olvasó. Én pont befejeztem William Golding: A Legyek Ura című művét, ami valljuk be nem könnyű olvasmány, hiszen az emberek legbelsőbb énjét hozza felszínre, lecsupaszítva a civilizált társadalom által ráaggatott normáktól. Ezek után vettem kezembe a #Wetoo-t. Teljesen rá voltam hangolódva egy nehezebb olvasmányra.

Tehát, ha valaki könnyed olvasmányra vágyik, akkor inkább egy másik könyvet ajánlanék. Ha azonban kifejezetten mély, erős, fontos és kemény témákat boncolgatna, akkor a #Wetoo – Kettős kereszt ideális választás lesz.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .