„Bölcsészdoktor vagyok, a fölösleges tudományok tudora, és mindennel foglalkozom, ami rendes embernek nem jut az eszébe.”

Szerb Antal könyve 1934-ben jelent meg. Az első megjelent kötetnek a Rózsakereszt volt a címe, később lett A Pendragon-legenda. Maga az író is járt ösztöndíjasként Angliában. Az egész történetnek van némi melankólikus hangulata. Film készült belőle.

A történet főhőse egy magyar ifjú, Bátky János. A 17 századi misztikusok után kutató fiatalember megtudja, hogy egy Earl of Gwynedd könyvtára és kutatásai egybe vágnak az övével, így nagyon szeretne megismerkedni Pendragon urával, ami egy kedves hölgy segítségével sikerül is, egy estélyen mutatják be őket egymásnak.

Először nem akar a messzi Walesbe utazni, mert nem utazós típus. Inkább szeret a British múzeum mélyén kutakodni, de valamiért mégis vonzza a hely és a történet.
Így hát Bátky vidékre utazik. Míg ismerkedik a hellyel, a hagyományokkal és a helyiekkel, egyre mélyebbre merül egy titokzatos nyomozásba, hogy kiderítse, mi is az a titokzatosság, ami körbe lengi a régi várat és az öregurat. A helyiek elátkozott helynek tartják a kastélyt. Boszorkányok tanyájának tartják. Nincs az a pénz amiért a közelébe kerülnének. A nyomozás során egyre mélyebbre merül a Rózsakeresztesek különös titkaihoz. Csodálatos tájleírások vannak a történetben.

Bátky János különös figura. Minél misztikusabb valami, annál inkább izgatja a fantáziáját. Igazi úriember. Magyar, aki jól beilleszkedik az angol arisztokráciába. Llanwygan melankóliája őt is belepi. Precíz, éles eszű ember. Imád filozofálni. Mindezt nemes egyszerűséggel teszi átszöve mindenféle tudományos magyarázatokkal.
Earl of Gwynedd titokzatos úriember, aki szeretett volna egy nem jó hírű nőt feleségül venni, de az nem ment hozzá. Különcnek tartják. Sejtelmes történetek, vad pletykák lengik körbe. Azt suttogják róla, hogy futóbolond.
George Melony egy bolondos ír kalandor, akinek fogalma sincs a könyvtárakról, de érdekli a sziklamászás. Sportember. Természetjáró, de gyaníthatóan sokszor kiszínezi a történeteit. Ennek ellenére igen kellemes társaság.
Osborne Pendragon az Earl of Gwynedd unokaöccse. Nyugodt, kissé beképzelt fiatal arisztokrata. Affektálos, mégis nagy tudású.
Cyntia, az earl unokahúga. Kedves, csendes, romantikus lélek, keveset jár tárasaságba. Bátkyval könnyed romantikus viszonyba keveredik. Közlékeny, vidám természet.
Mrs. Eileen St. Claire egy igazi világi nő, vidám és veszélyes. Titokzatossággal, finom fondorlatokkal hálózza be az embereket, hogy elérje a céljait.

A történet melankólikusan izgalmas krimi, kalandregény, filozófikus történet.
Az eleje picit döcögős volt, de kárpótolt a történet furmányosága. Képes volt fenntartani a kíváncsiságom. A könnyed, romantikus szál nem volt elég erős ahhoz, hogy elvonja a figyelmet a nyomozásról. A titokzatos család és a misztikusság, ami körbe fonja őket már eleve csalogató. Az earl egy őrült tudós képét mutatja. Aki kissé ketyós is tán. A rokonság is furcsa.
Bátky János meg a tetején a hab. Habókos tudós vagy unatkozó világpolgár? Nagyszerű krimi.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .