Van abban valami különös és érdekes, ahogy a világ másik felén gondolkoznak az életről, és ha ez a hely Ausztrália, akkor még érdekesebb. A kontinens már számos ravasz, különös és meghökkentő szériát produkált már, de mind közül az a legfurcsább, ahol egy négy fiúból álló család próbál lavírozni a magánéletben és a munkában, akik amúgy az északi istenek újjászületése.

Axl Johnson (Emmett Skilton) végre nagykorúvá válik, ám a huszonegyedik szülinapján nagy fura dolgok történnek, mintha üldöznék őt, ráadásul egy ismeretlen nő megpróbálja szíven lőni egy íjjal. A furcsaságokat tetézi, hogy három bátyja, Mike (Tim Balme), Anders (Dean O’Gorman), és Ty (Jared Turner), valamint a bácsikája, Olaf (Ben Barrington) kiviszik őt az erdő közepére, meztelenre vetkőztetik és egy régi kardot adnak a kezébe. Ám a hirtelen villámcsapás mindent megváltoztat, ugyanis kiderül, hogy a család valójában az északi istenek emberi alakban – vagyis ami maradt belőlük –, és egyetlen vágyuk, hogy végre hazajussanak.

Ám Axl is okoz megdöbbenést, mivel kiderül, hogy ő Odin reinkarnálódása, és a Mindenek Atyjával végre itt az esély, hogy az istenek hazatérjenek Új-Zélandról, ehhez azonban Odinnak, halála előtt meg kell találnia párját, Friggát, akiről szó szerint nem tud senki semmit. Ahogy Axl igyekszik megtalálnia jövőjét, úgy derülnek ki múltjának különös darabjai, például édesanyjuk fává változott, akit pedig bácsikájának hitt, az valójában a nagyapja, Baldr, aki az újjászületés és fiatalság istene, ezért sem látszik többnek, mint 40.

És hogy az élet még nehezebb legyen, az isteni élet, a mitológiai és a megfelelési kényszer egyszerre tépik szét Axlt, aki nem akart mást, mint egy normális életet azzal a lánnyal, akit szeret. De ha a világ jövője, és az istenek hovatartozás van veszélyben, akkor az ilyen álmok bizony háttérbe szorulnak.

Azt hiszem, az ausztráloknak nem kell a szomszédba menniük, ha beteg humorra van szükségük, és erre az Almighty Johnsons a legjobb példa. Ez a rendkívül kifacsart, szinte már nevetséges alap sztori annyira remekül fel van építve, hogy egy pillanatra nem inog meg, sőt, minél abszurdabb egy epizód, annál biztosabb alapokon áll. Persze ehhez arra is szükség volt, hogy a készítők nagyon tudják, mit csinálnak, és hogy az északi mitológia minden strófáját, minden leiratát és átiratát ismerjék, és hogy ezeket humoros és kissé groteszk módon beépítsék a mai, modern világba.

Például ott van Anders, aki Bragi isten reinkarnációja, a költészet és a romantikus művek pártolója, azonban a modern világban Anders egy marketing-isten, aki szó szerint mindenkire mindent rá tud dumálni, vagy éppen le róla. De egy pillanatig se lehet sekélyes karakternek gondolni őt, ahogy a többieket sem. Mindannyian élhetőek, plasztikusak, olykor hibáznak, szétesnek, vannak céljaik, azon túl is, hogy ők istenek.

Axl karaktere nem, csak amit szerethető, mert ő Odin, hanem mert ő jó, igyekszik mindenben a maximumot nyújtani, még akkor is, ha nem azt teszi, amit igazán akar. Ugyanakkor, mint az istenek vezetőjeként egyre inkább ő maga is vezetővé válik, hatással van az életükre és a döntéseikre, és ahogy egyre jobban tisztában van az erejével, úgy látja át jobban az istenek és az emberek rendkívül szövevényes, összetett és olykor kifordult világát.

Bár én egyke vagyok, valahogy a négy testvér civódása, verekedése és káromkodása az egyik legvalóságosabb testvéri kapcsolatot mutatja meg a tévében. Néha verekednek, még többször beszólnak, ugyanakkor fontosak a másiknak, és ez így van rendjén.

Az Almighty Johnsons egy remek széria, ami sajnos a harmadik évaddal kaszát kapott, de legalább az alkotóknak lehetőségük adódott befejezni a szériát, így maradéktalanul elégedettek lehetünk a lezárással.

És minden nézőnek bónuszpont jár a Hobbitos utalásokért!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .