Idén nyáron végre bekerült a Pokemon sorozatokat és játékokat alapul vevő mobil játékba, a Pokemon Go-ba az egyik talán legjobban várt funkció: a csere. Már a régi klasszikus játékoknál is egy alapvető lehetőség volt a különböző zsebszörnyek egymás közti cseréje, de a kártyajátkékok, sőt még a régi chipses tazo-k gyűjtése is elképzelhetetlen cserélgetés nélkül, így nem csoda, hogy sokan számítottak arra, hogy egyszer a Pokemon Go-ban is lehetőség nyílik a pokemonok cseréjére. Persze kimondottan negatív vélemények is születtek az idők során, hogy vajon mennyire lesz káros, ha bekerül végül a játékba ez a funkció. Sokan féltek attól, hogy így a csalók nagy előnyhöz jutnak, vagy akár Pokemon-feketepiac is kialakulhat. Ezek a félelmek is közrejátszottak abban, hogy a játék megjelenésétől számítva két teljes évet kellett várni a csere lehetőségére, de úgy érzem megérte, és egy kimondottan korrekt és kidolgozott rendszert kaptunk.

Leszel a barátom?

Mindenek előtt a csere-berét lehetővé tévő új barát rendszerről kell egy pár szót ejteni, ugyanis ahhoz, hogy pokemont tudjunk cserélni, a játékon belül barátnak kell lennünk a másik trainerrel. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a trainer adatlapon található 12 jegyű barátság kódunkat megadjuk a másiknak, vagy befényképezzük az ugyanott található QR kódot. Az egész barátság rendszer 10-es szinttől válik elérhetővé, ha valaki újonnan kezdte a játékot,  pár nap játékkal elérheti a szükséges szintet.

Miután összebarátkoztunk a játékostársunkkal, sok új funkció válik elérhetővé számunkra. Természetesen megnyílik a lehetőség a cserére, ezen kívül küldhetünk egymásnak ajándékokat, amiket pokestopokból pörgethetünk ki. Egy ilyen ajándék sok hasznos dolgot tartalmazhat, lehet benne labda, revive, potion, stardust, gyümölcsök, fejlesztő tárgyak, de egy speciális 7km-es tojást is kaphatunk (feltéve, ha van helyünk új tojásnak), amit csak és kizárólag ajándékból lehet beszerezni, és Alolan pokemonokat tartalmaz.

Barátság szintek, és a vele járó bónuszok

Ahogy haladunk előre a játékban, úgy fejlődik a barátságunk is, ezzel egyre több bónuszhoz juthatunk hozzá. A barátságnak négy szintje van a játékban, good, great, ultra és best friend. Minden egyes interakcióval – ajándékok nyitása, együtt harcolás gymben vagy raidben, illetve pokemonok cseréje – egyel növelhetjük a barátság szintet, de naponta mindig csak egy szintet tudunk feljebb lépni. A good friend státusz eléréséhez 1 napra van szükség, a great friend további 6 nap után válik elérhetővé, ultra friendek pedig még plusz 22 nap múlva lehetünk, azaz össszesen 30 nap után (feltéve ha minden nap történik interakció) Ha valaki best friend szeretne lenni a másik trainerrel, még 60 nap játékkal érheti el, azaz összesen 90 nap szükséges hozzá legalább.

Miért is jó nekünk fejleszteni a barátságokat? Minden egyes szinthez különböző bónuszok tartoznak, amik magasabb szinten egyre jobbak lesznek. Ha meglépünk egy szintet, természetesen jár érte tapasztalati pont (XP), ezen kívül ha együtt harcolunk a barátunkkal, több sebzést tudunk bevinni és a raidek után több labdát kapunk a raidboss elkapásához, illetve a cserék stardust költsége is csökken.

Csere-bere, fogadom, többé vissza nem adom

Pokemonok cseréje

Ha már sikeresen összebarátkoztunk, nézzük hogyan is zajlik pontosan egy csere.

1. Legyetek barátok. Ez a pont már kész is van.

2. Találkozzatok. Ahhoz hogy megtörténhessen a csere, 100 méternél közelebb kell lennetek, szóval beszéljetek meg egy találkát, és irány sétálni.

3. Válaszd ki a cserélni kívánt pokemont.

4. Nézd át a csere részleteit. Megjelenik a pokemon CP-je, HP-ja, támadásai és az ellkapási helye.

5. Nyomj a Next gombra.

6. Még egyszer nézd át a részleteket. Most már láthatod mindkét pokemon adatait, a stardust költség mértékét és a távolságokat.

7. Mindketten nyomjatok a Confirm gombra. Élvezd az új szerzeményed.

A cserék stardust költsége

Már többször előkerült a cserék stardust költsége, de mit is kell ezen érteni? Minden egyes csere során egy bizonyos mennyiségű stardust kerül levonásra mindkét féltől. Hogy mennyi az annyi, az függ a barátság szinttől, illetve hogy mit szeretnénk cserélni. A sima mezei pokemonokat 100 dustért tudjuk cserélni és ez az érték a minimum, ennél kevesebbért még jobb barátság esetén sem lehet. Ha olyan pokemont szeretnék cserélni, ami még nincs meg nekünk, vagy a cserepartnerünknek, alap szinten 20000 dusttért cserélhetjük, ami best friend szinten 800 dustra mérséklődik. Ugyanennyibe kerül, ha legendást, vagy shiny pokemont szeretnénk cserélni, de szigorúan csak akkor, ha már megvan az adott pokemon vagy shiny verzió a pokedexben. Ha még nem rendelkezünk az adott shiny vagy legendás pokemonnal, akkor 1000000 dustot kell elkölteni a cseréhez, ami best friend szinten 40000-re csökken. Így egy-egy ilyen cserét érdemes jól átgondolni, és megéri várni vele egy kicsit, de a türelem különleges pokemont terem. A shiny, legendás, pokedexben nem meglévő pokemonok, ruhás pokemonok (különböző sapkás pikachuk, szemüveges squirtle) illetve még meg nem lévő formák (mint a különböző unown betűk, castform és spinda egyes formái) különleges cserének számítanak, és ezekből a cserékből naponta csak egyet hajthatunk végre. Mitikus pokemont értelemszerűen nem lehet cserélni, ugyanis abból mindenkinek csak egy lehet egyszerre.

Miért jó, ha cserélek?

A költségeken kívül előnyei is vannak a cserének. Azért a pokemonért, amit te adsz, cukorkát is kaphatsz. Minél messzebb lett fogva a két kicserélt Pokémon, annál több cukorkát lehet kapni, maximum három darabot, amit 100km-es távolság után kaphatunk. Érdemes tehát olyan pokemonokat is cserélni, amit távolabbi nyaralás során szereztünk be, illetve itt újból képbe kerülhetnek az ajándékok is. Ha ugyanis összebarátkozol egy távoli országban élő játékossal (rengeteg ilyen fórum nyílt már, ahol egymásra találhatnak a játékosok) az általuk küldött ajándékokból kapott tojást úgy veszi a játék, hogy abból a városból származik, ahonnan az ajándékot küldték, így lehetőség van a világ különböző tájairól származó pokemonokat begyűjteni.

Az új, cseréhez kapcsolódó medálok

Ezek a messzi földről származó pokemonok nem csak a plusz cukorka miatt hasznosak, hanem a három új medál teljesítésében is jó szolgálatot tesznek. A Pilot medál teljesítéséhez ugyanis minél több és egymástól minél messzebb megszerzett pokemont kell cserélni. Persze aki nem utazik sokat, és nincs külföldi barátja, az sincs hátrányban, azért Magyarországon belül is bőven vannak pár száz kilométeres távolságok. A másik két medál megszerzése könnyebb, bár az Idol kimondottan időigényes, ugyanis az arany szinthez három best friendet kell szerezni, ami azért eltart egy darabig. A harmadik, a Gentleman a legegyszerűbb, az csak azt számolja, hány cserét hajtottál végre.

Másik előny – bár erről lehet vitatkozni, mennyire számít előnynek vagy hátránynak -, hogy a csere során a pokemon IV értékei megváltoznak. Így természetesen nem lehet jó IV-s pokemonokat cserélgetni, de ez lehet, hogy jobb is, mert akkor mindenki csak 100%-os szörnyeket szeretne, és a nem éppen legális térkép használók nagy előnybe kerülnének. Amiért én mégis pozitív dologként gondolok a csere során változó IV-re, az az, hogy így a gyengébb pokemonokat is szívesebben cserélik az emberek, sőt, szinte jobban megéri a gyengébbek cseréje, mert a csere során akár jobbak is lehetnek a statjai. Persze itt is előkerül a barátság szint, ugyanis jobb barátok által nagyobb az esély, hogy a csere végével az értékek javulni fognak. Fontos megjegyezni, hogy egy adott pokemont csak egyszer lehet cserélni, azt visszaadni, vagy egy harmadik félnek továbbadni már nem lehet. Ezzel elkerülhető, hogy addig cserélgessék egymás között oda-vissza az emberek az adott pokemont, amígy egy 100%-ost nem kapnak.

Lucky pokemonok

Lucky pokemon

További ösztönzés a cserélgetésre (ha a hiányzó pokemonok megszerzése, meg a plusz cukorka nem lenne már alapból is elég vonzó), hogy van esély csere során lucky pokemont szerezni. Ezek a lucky pokemonok teljesen ugyanolyanok, mint a sima változataik, viszont fele annyi stardustba kerül, ha fejleszteni szeretnék, így könnyebb erősebb harcosokra szert tenni. Ha szerencsések vagyunk, és a csere során lucky pokemont kapunk, annak a statjai minimum 12-től kezdődnek (a max 15-ből), így meg is éri velük foglalkozni. Ha a csere során lucky pokemonra teszünk szert, akkor természetesen a cserepartnerünk is lucky pokemont fog kapni.

Az, hogy mikor sikerül lucky-t szerezni a csere folyamán, nagyjából random, de az esélyeket lehet növelni azzal, ha régebben fogott pokemont cserélünk el. Ezen kívül, egy friss bejelentés szerint, ha kevesebb, mint tíz lucky pokemonnal rendelkezel, lehetőséged van arra, hogy garantáltan lucky-t tudj szerezni, de ez nem a legegyszerűbb. A feltétele ugyanis (azon kívül, hogy ne legyen több, mint tíz lucky pokemonod) az, hogy a csere során legalább az egyik pokemont 2016 július, vagy augusztusban kellett fogni. Ez ugyebár azt jelenti, hogy a játék megjelenésétől számított első két hónapban szerzett pokemonok jöhetnek szóba, ami csak azoknak van (és azoknak se feltétlenül sok), akik már a kezdetek óta játszanak. De ha az ember veszi a fáradságot, és még ha neki nincs is akkorról pokemonja, kereshet olyan cserepartnert, akinek van, és ezzel mindketten jól járnak, ugyanis a cserének garantáltan lucky pokemon lesz a vége, szóval kimondottan megéri a plusz energia befektetését.

Összességében tehát sok új és érdekes funkciót rejt magában mind a barát rendszer, mind pedig a csere lehetősége, érdemes őket minnél jobban kihasználni, és ami a legfontosabb, közelebb hozza az embereket, közösséget épít, mindezt persze kint a szabadban, ami miatt még mindig van egy különleges, egyedi varázsa a játéknak.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

5 thoughts on “Pokemon Go – a várva várt csere funkció”

 1. Budapesten merre vannak jó helyek, ahol a trainerek találkozni tudnak?
  Tradelés miatt kérdezem…

  1. Szia!
   A legnépszerűbb helyek például a Városliget, vagy akár a Móricz Zsigmond körtér környéke, Feneketlen-tó, Corvin-mozi, stb.
   Cseréket leggyakrabban különböző facebook-csoportokban vagy Discordon szoktak szervezni, tudom ajánlani a “Pokemon Go – Hungary” és a “Pokemon Go – Hungary Trading/Csere” facebook csoportokat.
   Ezen kívül a különböző eventek is jó alkalmak találkozásra vagy cserére, mint például a Community Day-ek (Városligetben, Bikás Parkban mindig sokan vannak).
   Üdv:
   Hora

  1. Szia!
   Maximum 200 embert tudsz felvenni barátnak. (De lehet törölni is a listáról, ha szeretnél)
   Üdv:
   Hora

   1. Köszi! Hát, kell is törölni. Van aki két hét után sem viszonozza az ajándékot… Ezek minek fogadják el a barátfelkérést?

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .