Aoba – Dramatical Murder (2015)
Fotó: Nagy Eszter

Név: Hikuja

Nick: Hiku

Link: https://www.facebook.com/HikujaCosplay/

Csillagjegy: Bak

Szülőváros: Győr

Kedvenc film/sorozat: fő kedvenc nincsen, de bírom a Marvel filmeket, sorozatban meg kihagyhatatlan a Supernatural és a Game of Thrones. Na, meg sok animét is követek!

Kedvenc zenei stílus/előadó: Inkább egyes dalokat szeretek sem mint konkrét előadókat, de a Coldplay ritkán tud olyan számot írni amit ne kedvelnék 😀

Kedvenc videójáték: Detroit: Become Human; God of War

Háziállat, kiskedvenc: van 3 macskám és 1 kutyám 

Van olyan személyiség, aki inspirál téged, a cosplay világán belül és kívül?

Eren – Shingeki no Kyojin (2013)
Fotó: Katona Bálint

Vannak barátaim, akik mindig noszogatnak és igyekeznek némi önbizalmat is belém önteni, szóval nagyrészt ők 😀

Mi volt az első cosplayed?

Sasuke Uchiha – Naruto Shippuden

Mi az első dolog, amit csinálsz egy jelmez készítése során?

Végre eldöntöm, hogy ki az, akit nagyon meg akarok csinálni és nem hagyhatom ki xD Utána általában csak elkezd pörögni az agyam, hogy mit és hogyan tudnék megcsinálni, na meg persze milyen anyagból. Leszedek pár képet és aztán megyek átkutatni a méteráru- és hobbyboltokat.

Milyen anyagokkal szeretsz a leginkább dolgozni, van kedvenced?

Nincsen konkrét. Mindig lesz egy elképzelésem arról, hogy milyen tapintású és esésű anyagot keresek, aztán a boltokban végigtapogatok mindent, ami esélyes lehet, és ha mázlim van, akkor megtalálom, amit keresek 😀 (általában nem jön össze 100 százalékosan, így pl. a legutóbbi cosplayemnél az a szín és anyagtípus ami kellett megvolt, de túl vékony volt, így két rétegben kellett megvarrnom :’D)

Mi alapján választod ki az adott megformálandó karakter, a ruha vagy páncél illetve kiegészítőt nézed, vagy a személyiséget?

Ki az akit megkedvelek és eléggé megszeretem ahhoz, hogy nekivágjak 😀 Nekem mindig ez volt az elsődleges. Máskülönben nincs elég motivációm ahhoz, hogy meg is csináljam.

Link – The Legend of Zelda – Breath of the Wild (2018)
Fotó: Bunda Gabriella (Buga Photography)

Ha változtathatnál egy dolgon a cosplay világában, mi lenne az?

Vissza szeretném kapni azt, ami kb. 5-6 évvel ezelőtt volt. Amikor élmény és játék volt az egész, s nem arról szólt kinek nagyobb a kardja, mennyire világít és mennyi pénzt ölt bele és mennyire profi anyagokat használt. Amikor kezdtem, örömtelibb és elfogadóbb volt a cosplayes társadalom és mindenki a legkreatívabb módon használta fel az otthoni ‘szemetet’ egy akármilyen kiegészítő létrehozására. Élvezet volt látni azt az örömöt a másik arcán, amikor realizálja, hogy a kedvenc karakterének öltözve szembe jössz vele. (mindegy milyen csálén állt rajtad a ruha. És anno még nem is volt lehetőség rendes parókát beszerezni!) Talán akkoriban kérték velem a legtöbb képet, amikor kezdtem. Most már kevésbé ‘érdekes’ egy cosplay. Sőt ha nincsen konkrét hírneved ebben a közösségben (nem szerepelsz színpadon, nem vagy zsűri, stb) akkor nem is gondolják, hogy magam csinálom a cosplayeim, csak az, aki ismer. Nem egyszer kérdezték már meg tőlem, hol vettem a cp-m. (bár érthető, hiszen már eléggé kinyílt a világ, pár éve már Magyarországról is könnyen hozzájuthatunk teljes cosplay felszereléshez nem is olyan horror áron).

Én úgy érzem már nincsen értékelve annyira az igyekezet, mint régen. Már naponta lát mindenki profi cosplayt az interneten, így élőben egy kevésbé profi már meg sem hatja az embert.

Mi az a technika, amit a közeljövőben meg szeretnél tanulni a cosplay készítés terén?

Ezekkel az új technika tanulásokkal nekem mindig az a problémám, hogy rengeteg tutorial van az interneten, de hiába nézem őket, mert az alapanyagok 90%-a beszerezhetetlen Magyarországon….
Netről esetleg megrendelhető, de a magas szállítási költséggel együtt – nekem legalábbis – nagyon nem éri meg. Szóval bármennyire is szeretnék újat tanulni, végül mindig a saját megoldásaimnál és valami alternatív alapanyagoknál lyukadok ki. (ami nem olyan perfekt és elszenvedek vele, de… én ezt a fajta kihívást szeretem igazából a cosplayben. Kiélhetem a kreativitásom és fejlesztem a problémamegoldó képességem 😀 és még új skill-eket is tanulok a folyamat során!)

Nanase Haruka – Free! (2015)
Fotó: Burszán Réka (REKAPH)

Mit szeretsz jobban, a fotózást vagy a rendezvényeket?

hm…. annyira nem tudom. Fotózásom volt vagy 3 azt hiszem, ahol barátokkal voltam. Rendezvényeken is inkább a barátok/ismerősök társasága nekem a lényeg. Szóval… igazából mindkettő ugyanolyan jó, ha megfelelő személyekkel vagyok körbevéve ;D

Mindig élmény jelmezben a város utcáit járni, volt már, hogy felismertek a megformált karakter bőrében?

Városban? xD Nem nagyon. Maximum néztek valami közismertebb és hasonló karakternek. pl. Judal-ként (Magi-ból), le Jázmin hercegnőztek (Aladin) xD Hát funny a muglik arcát nézni olyankor, amikor próbálják kisilabizálni, hogy vajon mi a fene folyik itt 😀 Persze mindezt nem túl feltűnően.
De volt már olyan is, hogy odajöttek és gratuláltak, hogy milyen bátran felvállalom a stílusom xD (szegénykéim azt hitték, hogy én minden nap így nézek ki :DDD )

Van olyan karakter, akinek több jelmezét is szeretnéd elkészíteni, ki lenne az?

VOLT ilyen karakter xD Haruka Nanase (Free!) több ruháját is már magamra öltöttem (az animéből is és fanartról is 😀 ) Volt azt hiszem hét? xD Persze nem mindegyik volt nehéz, de mivel imádom a karaktert, ezért nem bírtam ki 😀

Miként változtatott téged meg a cosplayezés? A munkában, hétköznapokban segített vagy inkább hátráltatott ez a kreatív élvezet?

Sokat segített! 😀 A cosplay miatt volt lehetőségem megismerni rengeteg embert és mivel alapjáraton én introvertált vagyok, magamtól nem álltam volna le idegenekkel beszélgetni, de cosplayben könnyebb volt. Akkor… főleg a karaktert látták benned és nyitottak az ember felé, aztán meg már jött a többi magától. A cosplay segített megnyílni kicsit a világ előtt, növelte az önbizalmamat, a kreativitásomat és megtaláltam azokat az embereket, akikkel lehetek igazán önmagam 😀 (Míg nem cosplayeltem, nem találkoztam más animésekkel, így egyedül fanolgattam csak mindenre xD akkoriban még internetünk se nagyon volt, szóval jah.)

Shishio – Touken Ranbu (2016)
Fotó: Pekarek István (Stormbyte.hu)

Milyen visszajelzéseket szoktál kapni a jelmezeddel kapcsolatban, melyik volt rád nagy hatással?

Igazából ez visszakanyarodik a ‘Mi változott a cosplay világában?’ kérdésre. Ennél is csak azt tudom mondani, hogy régen több visszajelzést kaptam. Élőben és írásban is. Most inkább egy like gomb is megteszi (mert amúgy jah, furán veszi ki magát, ha minden képhez odakommenteljük, hogy ‘szuper lett!'(?)) :’D Szóval kevesebb lett a visszacsatolás, de már like-ok is megcsappantak az új algoritmussal pl. facebooknál vagy instagramnál, hiába van az embernek ezer feletti követője.
Nekem még mindig a legjobb boost az ha szóban vagy írásban kapok valami feedback-et. Bármi 😀 Egy apró pozitív megjegyzés vagy csak egy gif vagy matrica kommentben is tökéletesen megteszi. Jól esik 😀

S ami nagy hatással van még mindig rám: Párszor már mondták nekem, hogy én inspirálom/inspiráltam őket a cosplayezésben! Miattam (is) döntöttek úgy, hogy belevágnak és kipróbálják 😀 (Sokszor még most sem hiszem el, hogy nagy hatással tudtam/tudok lenni emberekre) Azon is meglepődök, ha valaki felismer conon a barátaimon kívül xD Szóval köszönöm a kitartó támogatást a munkásságom követőinek! \o/

Marvel vagy DC Comics?

Marvel!

Könyv vagy könyvadaptáció?

Egy adaptáció nehezen adja vissza a könyvet. Viszont személy szerint én annyira nem szeretek olvasni (persze ha találok valami nagyon jót, akkor viszont 1 nap alatt ledarálom az egészet, mert képtelen vagyok letenni), így amit lehet inkább film formájában nézek meg.

Egy lakatlan szigetre mit vinnél magaddal?

Barkácskészletet! Kellenek az eszközök, hogy létrehozzam a saját kis birodalmam 😀

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .