A second-hand embarrassment egy gyönyörű angol kifejezés, ami azt az érzést írja le, mikor valaki a szemünk láttára kínos helyzetbe kerül és olyan szinten átérezzük zavartságát, mintha mi magunk lettünk volna az adott szituáció főszereplői. Nos, az eheti Better Call Saul epizód tele van ilyen pillanatokkal, ami nem is olyan meglepő, ha a címet is figyelembe vesszük – a karakterek tényleg kitettek magukért, ami a bugyutaságot illeti. Ennek ellenére a Something Stupid egyáltalán nem rossz, hiszen ugyanolyan mestermű, mint a múltheti rész, sőt, némely szempontokból még túl is szárnyalta azt.

Jimmy (Bob Odenkirk) továbbra is árulja másodállásban az utcán a telefonokat, ám arra nem számít, hogy ezúttal pont egy rendőr lesz az ügyfele. A fakabát még el is engedte volna egy figyelmeztetéssel, ám Jimmy új testőre, Huell (Lavell Crawford) közbeavatkozásának hála, rendőrségi ügy kerekedett a helyzetből. Jimmy próbálna segíteni Huellnek, ám még egy hónapot várnia kell, míg visszakapja az ügyvédi engedélyét, így Kimhez (Rhea Seehorn) fordul, aki nem fogadja jól a híreket. Gus (Giancarlo Esposito) Dr. Brucknerrel (Poorna Jagannathan) együtt értékeli Hector Salamanca (Mark Margolis) gyógyulási folyamatát, majd váratlan lépésre szánja el magát. Mike (Jonathan Banks) pedig továbbra is a lefárasztott németekre vigyáz az építkezésen, ám kisebb balhé tör ki, amikor egy aprócska figyelmetlenség miatt kárt tesznek a berendezésben.

Kezdeném azzal, ami leginkább lenyűgözött: már korábban is dicsértem párszor a rendezői munkát, de a Something Stupidban valami határtalanul zseniálisat alkotott a Better Call Saul csapat ezen a téren. Leginkább a nyitójelenetben mutatkozott meg a remek munka: Kimet és Jimmyt látjuk egymás mellett külön képkockákon – még akkor is, amikor egymás mellett állnak –, és egy erős fekete vonal választja el őket. Amellett, hogy technikailag pazar ez a megoldás, rendkívül szimbolikus is, hiszen azt szemlélteti, hogyan hidegül el fokozatosan a két szereplő egymástól – amit egyébként olyan unalmas, mindennapi dolgokon keresztül mutat be, mint például a fogmosás vagy az alváshoz készülődés.

Na, és akkor most kanyarodjunk azokhoz a bizonyos kínos jelenetekhez. Az egyik legjobban izzadást produkáló dolog azt látni, hogy valakit pillanatokon belül elér az elkerülhetetlen. A legtöbb ilyen szcéna természetesen Jimmyhez főződött ebben az epizódban, aki alapból a széria legnagyobb kópéja, és a be nem álló szája miatt ezúttal kétszer is komoly slamasztikába került, amiből végül Kim rángatta ki őt – a kérdés, hogy meddig hajlandó az ügyvédnő falazni neki? Aztán Mike és a német mérnökök esete se piskóta, hiszen hónapok óta dolgoznak egy rendkívül titkos projekten, összezárva egymással és már érződik a viselkedésükön, valamint munkájuk minőségén, hogy nagyon mennének haza – aztán meg is történik a baj, ami után megfagy egy pillanatra a levegő, és én csak arra tudtam gondolni, hogy Gus Fring vajon milyen módszerrel fogja kinyírni az elkövetőket.

Egyre közelebb járunk a Breaking Bad idősíkhoz, ám, ami még fontosabb, hogy az évadfináléhoz ugyanolyan közel állunk, és nem úgy tűnik, hogy alacsonyabb fokozatra kapcsolnának Gilliganék – ez mondjuk nem is baj!

Szerző

Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .