A The Witcher univerzumát a könyveivel megalkotó Andrzej Sapkowski író már megbánta, hogy egyszeri fizetséget fogadott el történetéért a CD Projekttől.

A CD Projekt még a kétezres évek elején kereste meg az írót azzal, hogy szeretné megvásárolni a The Witcher játékadaptációjának exkluzív készítési jogát. A cég eredetileg felajánlotta Sapkowskinak, hogy az elkészült játékok eladásai után fizetne egy bizonyos százalékot jogdíjként, azonban az író saját bevallása szerint egyáltalán nem hitt a fejlesztőcég sikerében, ezért inkább az egyszeri kifizetést választotta.

A CD Projekt 35 ezer złotyita, azaz 2,6 millió forintot fizetett a jogokért. A CD Projekt a mai napig három The Witcher játékot készített: az első kettő aránylag sikeres volt, de a nagy áttörést a 2015-ös harmadik rész hozta meg, mostanra 33 milliónál is több példányban fogyott.

Sapkowski most extra kompenzációt szeretne kapni a vállalattól: egy szerzői jogi törvényre hivatkozva felszólította a CD Projektet, hogy fizessen neki 60 millió złotyi, azaz 4,5 milliárd forint jogdíjat.

A CD Projekt szerint a vád alaptalan, a szerződésben Sapkowski az egyszeri fizetségért cserébe odaadta neki a játékadaptációk készítésének a jogát, nem kell a második és a harmadik The Witcher után további jogdíjat fizetnie.

Szerző

Avatar
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .