Bevallom őszintén, mikor megtudtam, hogy a tizenegyedik szezon után nem lesz karácsonyi különkiadás, picit elszontyolodtam, hiszen az ünnepi időszakot az utóbbi pár évben összekötöttem az új Doctor Who rész érkezésével. Szerencsére Chibnallék egy újévi speciális résszel engeszteltek ki minket, és azt kell mondjam, megérte a picit hosszabb várakozás. A Resolution olyan bomba jóra sikeredett, hogy önmagában királyabb volt, mint az egész tizenegyedik évad.

A Doktor (Jodie Whittaker), Yaz (Mandip Gill), Ryan (Tosin Cole) és Graham (Bradley Walsh) szilvesztert is azzal töltik, hogy az univerzum legrejtettebb bugyrait járják be, ám körútjuk rövidre zárul, amikor vészjelzést kapnak a Földről. A baljós jelek pont Sheffieldből jönnek, és egy régészeti lelőhelyhez köthetőek. A TARDIS csapat a kutatás vezetőjével, Mitchel (Nikesh Patel) áll össze, amikor társa, Lin (Charlotte Ritchie) furcsa körülmények között eltűnik. Mint kiderül, a nőt az egyik életre kelő lelet irányítása alá vonta, és elindult, hogy felfegyverkezve szembe szálljon az emberekkel, útközben pedig lépten-nyomon szabotálja a Doki becserkészési kísérleteit. A nagy összecsapásra végül Nagy-Britannia telekommunikációs központjában kerül sor, amit a szóban forgó főellenség be készül venni, hogy térdre kényszerítse az emberiséget, illetve, hogy erősítést hívjon saját maga részére.

Hú, hát nehéz lesz spoilermentesen kielemezni ezt a részt, de azért nekifutok. Először is, szerencsére ebből az epizódból hiányzott minden olyan probléma, ami a fő évad alatt többször előjött. A Resolutionben végre senki nem került túlzottan a háttérbe, minden egyes fő- és mellékszereplő ki tudott rendesen bontakozni anélkül, hogy ez bármelyikük kárára lett volna, sőt, még egy vadonatúj karaktert is behoztak, aki eddig csak említés szintjén bukkant fel. Ryan apjáról, Aaronról (Daniel Adegboyega) van szó, akinek enyhén szólva sem rózsás a kapcsolata fiával, ám ezt most rendezni akarja, több-kevesebb sikerrel. Nagyon ötletesen építették bele Aaront a sztoriba, hirtelen és szinte hihetetlen szituációban bukkant fel, ám mégsem volt nem odaillő. Természetesen akadt némi konfrontáció közte és Ryan között, de az a jelenet is pompásra sikeredett, és Tosin Cole olyat alakított benne, hogy ledobtam tőle az ékszíjat.

Az újév főgonoszával kapcsolatban pedig a következőket tudom elmondani, szintén anélkül, hogy elárulnám a kilétét: igaz, az alkotók azt ígérték, hogy a tizenegyedik szezonban csak új alienekkel fogunk találkozni, viszont én speciel örülök annak, hogy ezt az óévi fogadalmukat megszegték. Lehet klisésen hangzik, de e szörnyeteg nélkül nincs Doctor Who, és már csak azért is jó, hogy Chibnall végül adott nekünk egy ilyen történetet is, mert kissé „resetelni” lehetett ezt a lényt és új színben tüntethették fel, ami egyben azt is eredményezte, hogy újra lehetett parázni tőle.

Az előző cikkemben sajnos rossz információt adtam át, mivel 2020 elejéig nem lesz új Ki vagy Doki évad. Addig bőven van időnk rágódni az eddig látottakon, én pedig azt remélem, hogy sokkal több olyat fogunk látni a tizenkettedik felvonásban, mint amit most újévkor.

Szerző

Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .