Név: Bíró-Kóti Krisztina

Nick: Galaxina

Link: https://www.facebook.com/GalaxinaStyle

Csillagjegy: Rák

Szülőváros: Kazincbarcika

Foglalkozás: Író, háztartásbeli

Kedvenc film/sorozat: You’re Beautiful

Kedvenc zenei stílus/előadó: Rock, Kpop / FTISLAND

Kedvenc videójáték: Változó, mindig van aktuális

Háziállat, kiskedvenc: Kira, fekete macska

Hogy találkoztál először a cosplayjel, és mi volt az a pillanat, ami miatt csatlakoztál ehhez a közösséghez?

Már elég régen találkoztam a cosplayjel, akkor még nem is tudtam, hogy így nevezik. Korábban RPG karaktereimnek „öltöztem be”, eleinte csak a karakterre jellemző színvilágot és ruhákat hordva, majd egyszer egy RPG-s találkozóra a karakteremnek öltözve mentem el. Az ekkor viselt (és azóta is használt) fekete köpenyemet még anya varrta meg nekem. Ezt követően egy 2007-es conon is részt vettem, ahol a cosplayesek nagyon megfogtak, vasárnap már a goth szerelésemben, a fekete köpenyemmel mentem el, és sokan kérdezték, kinek vagyok beöltözve. Utána valahogy kiesett a conos időszak, többnyire azért, mert sosem tudtam, mikor lesz megint rendezvény. Mikor 2013 nyarán elhívott a barátnőm, hogy menjünk el együtt, nagyon beleszerettem ebbe az egészbe, tetszett, ahogy a cosplayesek bolondoznak, s emlékszem, arra vágytam, bár én is ismerném őket, és velük tudnék bolondozni. Két egész cont kellett várnom erre! Persze, azon a nyári conon már rengeteg cosplayes fotóval találkoztam a neten, köszönhetően a fórumos RPG karaktereknek, mivel nagyon sokat segítettem másoknak is képet keresni, ami nagyon jól illik a karakterekhez, és a cosplayesekre ezekkel a keresésekkel könnyebb volt rálelni.

Van olyan személyiség, aki inspirál téged, a cosplay világán belül és kívül?

Yaya Han. Persze, nagyon sok cosplayest kedvelek, és magyarok és külföldiek közül is rengetegen inspirálnak, de Yaya Han fotóira is a fentebb említett keresésekkel találtam rá, s egyik kedvenc karakteremet is az ő cosplaye inspirálta. Imádom, hogy bár nagyon csinos és szexi (és roppant barátságos is, és mindenkihez van egy jó szava), mégis rengeteg munkát fektet a cosplayeibe, és nagyon precízen dolgozik. A többi inspiráló cosplayest most nem sorolnám fel, mert sosem érnék a lista végére, de a barátaim is köztük vannak, mivel a közelükben nagyon jól érzem magam, és csak úgy özönlenek az ötletek! Nagyon sok jó cosplayt köszönhetek nekik, mivel a közös beszélgetések, ötletelések vagy az ő munkáik segítettek hozzá egy-egy ötlet kivitelezéséhez, vagy ahhoz, hogy egyáltalán belefogjak egy általuk javasolt karakter elkészítésébe.

Mi volt az első cosplayed?

Ez mindig nehéz kérdés, mivel az első teljes mértékben általam készített (azaz versenyképes) cosplayem a Tünde Hölgy volt (azaz Laurea Silme, a regényeimben Christine Goldenleaf), egy saját karakterem, ám már előtte is voltak amolyan szekrénycosplayeim, vagy félig-szekrény cosplayeim. Például a Karácsonyi Angyalom egy connal a tündém előtt jelent meg, ott egy alapruhához készítettem kiegészítőket, s bár ezek még egyszerűbbek voltak, rendszeresen megkérdezték, hogy én is veersenyzek-e a cosplayemmel, s már a 2013-as nyári conra is beöltözve érkeztem, s azóta is mindig cosplayben vagyok kinn a rendezvényen!

Tony Stark
Fotó: CatleenCosplay

A családod, barátaid hogyan viszonyulnak a hobbidhoz, támogatnak, vagy azért néha akad egy-egy pillanat, mikor nem értik?

A húgom imádja, főleg, amikor olyan karakternek öltözök be, amelyet ő is szeret a vőlegényével (pl. Tony Starkot imádták, de Ron Weasley is nagy kedvenc, beszéltük is, hogy majd elmegyünk megint a Harry Potter múzeumba Londonban úgy, hogy Ronnak öltözök!) Édesapám nem túl aktív online, így ritkán találkozik a fotóimmal, de amikor például egy televíziós felvételben szerepelek, rendszeresen szólnak a diákjai neki is, és ilyenkor nagyon büszke rám. Édesanyámnál néha még érzem a „nőjek már fel” hozzáállást, de csak idő kérdése, hogy megbeszéljem ezt vele, ugyanis a tehetségemet és kreativitásomat egyértelműen tőle örököltem, s a tündém elkészítésében a nagy távolság ellenére is rengeteg tanácsot adott, így lehet, hogy igazából nagyon büszke rám ő is, csak ezt soha nem mondta ki.

Párod hogy vélekedik a hobbidról, esetleg segít benne, szerepel a terveitek között közös jelmez?

Teljes mértékben támogat (főleg anyagilag), de ez nálunk oda-vissza működik, hiszen én is támogatom őt az ő hobbijában. Beöltözni nem igazán hajlandó, de van már néhány olyan cosplay, amire azt mondta, ha elkészítem neki, hajlandó felvenni. (Természetesen ezek többnyire teljes vértes darabok, pl. Gilgamesh arany páncélja a Fate Zerobol).

Szoktál segítséget kapni a jelmezeidhez vagy mindent magad csinálsz?

Jelmezfüggő. Eleinte rengeteg segítséget kaptam, egyrészt, mert jobban szeretek úgy megtanulni egy anyagot kezelni, hogy van mellettem valaki, aki ért hozzá, és tud szólni, ha rosszul csinálnék valamit, másrészt mert volt, hogy sikerült annyit halogatnom, hogy egyedül nem fejeztem volna be időre. Mostanság már bele merek vágni egyedül is az újabb anyagokba, van annyi merszem már az eddigi tapasztalatok alapján, hogy kevésbé aggódjak a részleteken, s igyekszem nem halogatni a cosplayek elkészítését, illetve szükség esetén inkább módosítom a terveim, ha nem leszek kész időben. Valahol kicsit sajnálom is, hogy egyedül dolgozom, mivel sokkal jobban érzem magam úgy, ha többen dolgozunk a saját cuccainkon egymás mellett, s közben beszélgetünk, s bármelyikünk tart pár perc pihenőt nyújtózásra, tud főzni egy kávét a másiknak is, vagy csak hozni egy pohár vizet, ez pedig mindig jól esik a másik félnek is.

Hablaty
Fotó: Heniko Photography

Mi az első dolog, amit csinálsz egy jelmez készítése során?

A google! Mindig keresek kellő mértékű referenciát és technikákat, mindig kikutatom, miből lenne érdemes valamit csinálni. Több cosplayem is azért áll, mert még nem kerestem ki a szükséges információkat, referenciaképeket. A második lépés, akár páncél, akár ruha, a szabásminta készítés, és sokszor annak letesztelése (amikor összeragasztószalagozom a papírt maszkolószalaggal, ami könnyen lejön róla, és megnézem, hogy fog kinézni, jó-e a méret, stb.)

Milyen anyagokkal szeretsz a leginkább dolgozni, van kedvenced?

Azt kell mondjam, hogy két kedvencem van. Az egyik a Szuperpaszta, amelyik Loveiny receptje (ilyenkor általában úgy beszélek a Szuperpaszta előnyeiről, mint egy fanatikus rajongó, én is meg szoktam ijedni magamtól), a másik pedig bármely könnyen varrható anyag, amelyet nem kell előre fércelni, gombostűzni, hanem tolhatom a varrógép alá, hogy leszegjem, anélkül, hogy az elcsúszástól féljek. Ha emellett szép esése is van, akkor abszolúte kedvenc lesz, mivel imádom, ha egy anyagnak jó a mozgása. És igen, a szatén ebből nem zárható ki, mert vannak abból is minőségi darabok, így ha mindenképp szatént kell használnom, egyre inkább hajlok arra, hogy a drágább, de jobb minőségű és könnyen varrható, selyemfényű anyagot válasszam.

Általában hány jelmezt készítesz el egy év alatt?

Amit ténylegesen készítek, abból elég keveset. Egyrészt, mert inkább belefektetem a munkát, másrészt, mert sokszor egyéb elfoglaltságaim is közbeszólnak, így igen változó. Mostanság leszoktam róla, hogy minden MondoConra új craftolt cosplayt vigyek, jobb szeretem a réieket felújítani, egyes részeiket újracsinálni, a hibákat kijavítani. Emellett akad pár olyan cosplayem, amely többnyire szekrényből, turkálóból, üzletekből van összeszedve, de kisebb-nagyobb munkálatokat is végzek rajta, hogy tökéletes legyen (Pl. Adrien Agreste fekete pólóján a csíkok, most a tornacipőjén dolgozom, de ilyen volt Stark reaktora is).

Mi alapján választod ki az adott megformálandó karakter, a ruha vagy páncél illetve kiegészítőt nézed, vagy a személyiséget?

Többnyire inkább a karakter dönt nálam, hogy kedvelem-e, hogy úgy érzem, meg tudom-e formálni, de van, akit amiatt választottam ki, mert irtózatosan tetszik a ruhája, és szeretném egyszer felvenni azt. Imádom eljátszani a karaktert, az ő hanglejtésével beszélni, az ő arcmimikáját utánozni, de ugyanígy imádok hatalmas és gyönyörű ruhákat hordani, és minél inkább hasonlítani a karakterre. Néha csak trollkodásnak indul valamelyik ötlet, és annyira jól sikerül, hogy végül komoly cosplay lesz belőle.

Ha változtathatnál egy dolgon a cosplay világában, mi lenne az?

Ezt nehéz megfogalmazni. Az én vágyam az, hogy mindenki jól érezze magát benne, kortól, nemtől, bőrszíntől, alkattól függetlenül, s hogy megkapja azt a cosplayben, amire vágyik, például elismerést, barátokat, kikapcsolódást a szürke hétköznapokból. Úgyhogy ha bármit változtatnék, az a haterek eltüntetése lenne, hiszen ha mindenki megértené végre, hogy nem mindenki akar tökéletesen hasonlítani a karakterre, vagy nem mindenki akarja saját maga elkészíteni a cosplayét, ezek az emberek is jobban érezhetnék magukat a közösségben.

Melyik jelmezed érzed a legközelebb magadhoz és miért?

Azt hiszem, Ahrit. Valószínűleg azért, mert ő a legaktívabban hordott cosplayem, és mert eddig ő kapta a legpozitívabb visszajelzéseket, s neki köszönhetem a jelenlegi kék hajszínemet is, amit imádok, szóval rengeteget köszönhetek neki, pedig sosem voltam különösebben rókás (inkább macskás). A vicc az, hogy őt is azért kezdtem el cosplayezni, mert valaki javasolta, s azóta ömlik rám mindenfelől, hogy mennyire jól áll, és ugye, őt fogom vinni a következő conra is?

Generation Ahri
Fotó: Hagakure Photography

Melyik cosplayt volt a legnehezebb elkészíteni, miben volt más a többitől?

Pool Party Sonát mondanám. A bikinibugyin és cipőn kívül mindent én csináltam (a pult kifaragásában Miharu segített irtó sokat), és a debütálása óta is javítottam rajta, de emellett az egész tervezése is roppant sok munkát igényelt. Szerettem volna, ha Sona alapvető tulajdonságai megmaradnak benne (például a négy lelógó szalag rajta), illetve amellett, hogy ez egy bikinis cosplay, figyelni akartam arra, hogy a felsőrész egyszerre illeszkedjen az én stílusomhoz, az övéhez (sokan ott rontják el szerintem, hogy Sonára minimális fürdőruhát tesznek, pedig ő egy félénk lány, nem túl magamutogató fajta), és még a nagyobb melleknek is el kellett férnie alatta anélkül, hogy kilátszana. A felsőjénél azt hiszem, a tervezéssel sokkal több időt töltöttem el, mint a tényleges megvarrásával. Azt még megemlítem, hogy a 7.30 M hosszú strandkendőn a négy tengericsillag alatti sűrűbb részt tulajdonképpen kézzel varrtam végig és húztam össze, azt hiszem, végül 80 cm lett a hossza így az anyagnak azon részen, az alján pedig ezt a több, mint 7M hosszt lószőrrel varrtam fodrosabbra, és talán 3-4 alkalommal is végig kellett varrnom ezt úgy, hogy mindkét oldalról alaposan meghúztam a lószőrt, nagyon fájt a kezem már a végére. Vicces, hogy mindenki a pultot hiszi a legnehezebb és legnagyobb munkának.

Pool Party Sona
Fotó: Atismedia

Van olyan anyag, legyen az szövet vagy műanyag, amit még nem próbáltál ki, de nagyon szeretnél?

Van bőven! Sosem használtam még műgyantát, pedig nagyon szeretnék én is köveket kiönteni, emellett a parókavarrás is régi nagy vágyálmom, de még sosem sikerült belevágni. Persze rengeteg egyebet is felsorolhatnék most itt…

Mi az a technika, amit a közeljövőben meg szeretnél tanulni a cosplay készítés terén?

Két dologgal szemezek nagyon, az egyik a maszkmesteri fogások (például olyan tündefül, mint a filmekben, és egyéb ilyen kiegészítők, már-már reálisnak kinéző haj), a másik pedig a programozás/mechanika. Régi vágyam egy mechanikus, nyitható és zárható szárny, de a programozott ledeket is nagyon szívesen használnám.

Mit szeretsz jobban, a fotózást vagy a rendezvényeket?

Mindkettőt, mindkettőnek meg van a maga varázsa. A fotózást leginkább akkor élvezem, ha nem csak én és a fotós vagyunk, hanem egyéb segítők is, akik sokat tesznek azért, hogy még jobbak legyenek a fények, és tökéletes kép születhessen, s az ilyen segítő szerepébe is szívesen bújok. A rendezvényeken pedig csak jó cseverészni másokkal, együtt bolondozni, vagy csak látni, hogy mindenki mennyire jó cosplayben van, és mennyire jól érzi magát a bőrében!

Mindig élmény jelmezben a város utcáit járni, volt már, hogy felismertek a megformált karakter bőrében?

Igen, volt már erre példa, bár elég kevés, mivel legfeljebb akkor mászkálok az utcán cosplayben, ha fotózásra megyek, és nem tudom máshol felvenni a ruhát, jelmezben kell otthonról elindulnom. Ezen kívül néha kisebb rendezvényre eleve cosplayben megyek, ha az biztonságosan hordható az utcán (például nem akad el a metrón semmibe).

Ha vacsorázhatnál egy szereplővel, legyen az játékból, sorozatból vagy filmből, ki lenne az?

Tony Stark és Fekete Macska!

Van olyan karakter, akinek több jelmezét is szeretnéd elkészíteni, ki lenne az?

Igen, több is akad ebből, az egyik Arwen, akit nagyon megszerettem, s még jobban fogok, ha lesz hozzá megfelelő parókám! Neki több ruhájával is sok-sok éve szemezgetek. Tony Starkból mindenképp szeretnék legalább egy vasember páncélos verziót is, és az Infinity War szerelése is nagyon megtetszett, illetve Adrien Agreste mellé egy Fekete Macskát is szeretnék majd magamra ölteni. Ahrinak pedig több hivatalos skinjével is szemezek, amikbe még azért nem fogtam bele, mert folyton azon töprengek, melyikkel kezdjem, és aztán sosem jutok dűlőre, pedig ha választottam volna, már lehet, hogy kettő is kész lenne! 😀 Hablatynak pedig a második filmes szerelése is megkezdve pihen a szekrényemben…

Kávés vagy inkább teás vagy?

Bár imádom a finom gyümölcsteákat, egyik sem érhet fel egy jó krémes tejeskávéval, főleg akkor, ha házi tejjel késztették! Az én szívemhez azon keresztül vezet az út.

Versenyzés vagy szereplés előtt van lámpalázad?

Valamennyi mindig van. A konferálás előtt már nincs, egészen hozzászoktam, versenyen pedig már régóta nem igazán indultam, és nem is igazán tervezek a közeljövőben. Egyéb fellépések esetén pedig még nincs sok tapasztalatom, de remélem, hamarosan lesz!

Zsűrizni vagy versenyezni nehezebb szerinted, mi a szépsége mindkét oldalnak?

Nem tudnám eldönteni. Én mindenesetre inkább zsűriznék, mint versenyeznék, mert nagyon erősen hiányzik belőlem a versenyszellem, én inkább csapatjátékos vagyok. Persze, nyerni egy versenyen, vagy jó eredményt elérni nagyon felemelő érzés, tényleg egy pozitív élmény, de tudni kell őszintén örülni a másik sikerének is, és őszintén gratulálni annak, aki egy megmérettetésben jobbnak bizonyult nálunk. Zsűriként kifejezetten nehéz sokszor jól dönteni, mert mindenkit szeretnél valahogy valamivel jutalmazni, hiszen mindenkiben lesz valami, amit ki tudsz emelni és megdicsérni. A zsűrizés szépsége számomra inkább abban rejlik, hogy zsűritagként ismert és elismert cosplayesként néznek rád a versenyzők, s épp ezért ha az előzsűrizés alatt, vagy a verseny után bármit kiemelsz, hogy megdicsérd a versenyző munkáját, azzal rengeteget adhatsz neki.

Van javaslatod, tanácsod a kezdő cosplayesek számára?

Ne félj belevágni (akár szó szerint is)!
Ezen kívül azt, hogy légy precíz figyelj oda arra, hogy szépen dolgozz, inkább tanulj meg valami kisebb, egyszerűbb cosplayen egy új technikát (vagy pl. függönyön, terítőkön és selyemsálakon azt, hogy kell szépen leszegni egy anyagot), mert sokkal elégedettebb leszel az eredménnyel! Emellett viszont merj hibázni, mert senki és semmi nem tökéletes, minden cosplayben lesz hiba, de senki más nem fogja tudni, hol rontottad el. A precíz munka és odafigyelés nagyon sokat segít, inkább adj időt magadnak és a munkádnak, és menj el akár civilben egy conra, minthogy összecsapd a cosplayedet. És a legfontosabb: Érezd jól magad!

Milyen visszajelzéseket szoktál kapni a jelmezeddel kapcsolatban, melyik volt rád nagy hatással?

Általában pozitívakat, hogy jól sikerült, szépen varrok, szépen dolgozok, stb. Többnyire a pozitív visszajelzések vannak rám nagyobb hatással, egy-egy dicséretre még sok-sok év távlatából is tisztán emlékszem, a bántó visszajelzéseken pár napig morgok, aztán tovább is lépek. Néha eszembe jutnak, de igyekszem nem foglalkozni velük.

Most milyen jelmezen vagy jelmezeken dolgozol éppen?

Jelenleg tervezem befejezni a saját tervezésű Blood Elf páncélomat, illetve egy Pool Party Ahri fürdőruhát szeretnék végre teljesen összevarrni (azt a lilát, amiben az artworkökön van). Sok tervem van még, ezen a kettőn kívül viszont nem tudom, melyiket fogom elővenni elkészítésre.

Melyik roxforti házba tartoznál? (pár mondatban fejtsd ki miért)

Én Griffendélesnek tartom magam, valószínűleg azért, mert pont olyan hévvel tudok küzdeni az engem foglakoztató ügyekért, mint egy Griffendéles, ám a tesztek többnyire a Hugrabugba osztanak be, mert roppant elfogadó vagyok mindenkivel, főleg azokkal, akiket csúfolnak, vagy kifúrnak egy társaságból.

Marvel vagy DC Comics?

Bár imádom a DC karaktereket is, a Marvel az MCU-val egy életre elnyerte a szívemet!

Pc vagy konzol?

Egyértelműen PC, konzolon csak néhány játék jött be…

Ha a Föld bármely pontjára ellátogathatnál, hova utaznál legszívesebben?

Szerencsére már voltam pár helyen, oda szívesen vissza is mennék, de azt hiszem, egyszer majd Új-Zélandot is megnézném, a Gyűrűk Ura forgatási helyszíneinek némelyikét. Biztosan gyönyörű ott az érintetlen természet!

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .