Justin Cronin három kötete már régóta itt pihen a polcomon, várva arra, hogy végre elolvassam, így mikor kiderült, hogy a Fox sorozatot készít a kötetekből, nagyon megörültem. Ám a pilot finoman fogalmazva is lelombozó volt!

Két ambiciózus tudós a világot szerette volna jobbá tenni azáltal, hogy utánajárnak egy rejtélyes mondának, miszerint létezik az örök élet. Ám mikor elérték a csodát, az egyiküket torkon harapta és megölte, ám csodával határos módon, mégis felébredt. A kezdetekben jobb immunrendszerrel rendelkező Dr. Tim Fanning (Jamie McShane) átalakult valami iszonyatos dologgá, ami megváltoztatta mind a külsejét, mind az elméjét. A projekt azonban elindult, és kezdetét vette az emberiség egyik legrizikósabb kutatása, ami szó szerint élet vagy halál ura lehet, különösen járványok idején.

De ahhoz, hogy kellően haladhasson a Noah Projekt, szükségük van egy gyermekre, azonban a begyűjtésére küldött Brad Wolgast (Mark-Paul Gosselaar) azonban ellentmond az utasításoknak, és megszökik Amyvel (Saniyya Sidney), ám ezt a tudósok nem hagyhatják.

A Fox high-concept pre-apokaliptikus sorozata igazi csemegének ígérkezett, és az alapszituáció még most is az, ám a kivitelezés, na, az nagyon nem. Van egy remek történetünk, és egy remek narrációnk Amynek köszönhetően, de ehelyett azt nézhetjük, hogy a nagy és erős férfi baltaarccal megmenti a lányt, meg különben is ő azért egy érző lélek, valahol. Egyszerűen az unalmas, és a baromi unalmas között billegett a sorozat képzeletbeli mutatója, miközben a kis Amyt játszó Saniyya Sidney lemosta a pályáról férfikollégáját. Nem mintha túl nehéz dolga lett volna, mert Gosselaar egy arckifejezéssel tolta végig az első epizódot, nem számított, hogy éppen lőttek rá vagy élete tragédiájára emlékezett vissza.

Hogy merre is tart majd az évad? Feltételezem, a valódi apokalipszist továbbra sem láthatjuk, csak annak az előszelét, miközben egy indokolatlan road movie-t nézünk továbbra is.

És továbbra is tépelődöm, hogy akarom-e folytatni ezt a sorozatot, mert az alapszituáció nagyon tetszik, és a járványos szériák is bejönnek nekem (például a Helix magasan a legjobb ebben a kategóriában), ugyanakkor a The Passage annyira gyenge minőségű, hogy nem is értem, a Fox ezt hogy adhatta ki a kezéből (mégiscsak a Firefly és az Almost Human csatornája).

Minden megvalósításbeli probléma mellett mégiscsak az a legnagyobb gond, amit Buttercup is előszeretettel mondogat: az a sok kihagyott ziccer, az a lehetőség, hogy valami igazán ütőset tegyenek le a készítők az asztalra, de ehelyett megelégedtek a középszerűséggel.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .