Azt hiszem elmondhatom magamról, hogy nagy rajongója vagyok Dwayne Johnson munkásságának, és szó szerint minden filmjét láttam már – bár vannak, amik nem a kedvenceim –, a felhőkarcoló is ebből az indíttatásból is lett megtekintve, és bár élveztem a filmet, az akciót, izgultam és, de azért el kell ismerni, ez továbbra is egy nagy nyúlás.

Will Sawyer (Dwayne Johnson) FBI ügynökként hibát vétett egy túsztárgyaláskor, aminek következtében elvesztette a bal lába felét, és ki is lépett a kötelékből. Tíz évvel később feleségével és két gyermekével azon igyekszik, hogy egy nemsokára megnyitandó felhőkarcoló teljes épületbiztonságáért feleljen, amiért cserébe lakást is kapnak a pazar építményben.

A Hongkongban felépült 220 emeletes épületet azonban megtámadják, és Sawyer biztonságtechnikai eszközei mennek is a levesbe – persze mindez azért történhetett meg, mert egy belsős is ludas a történetben, ugyanakkor nem ő az egyetlen, aki Sawyer ellen dolgozik, vagy a családja életére tör.

Ahogy a bevezetőmben is írtam, élvezetes volt a film, jók voltak az akciójelenetek, ügyesen dolgoztak a színészek, tényleg rendben volt minden, de mindezek ellenére el kell ismerni, hogy a Felhőkarcoló egy modernizált változata az 1974-ben bemutatott Pokoli toronynak – bár ez szerintem egyáltalán nem probléma.

Meg kell hagyni, a katasztrófafilmek műfajában elég nehéz, sőt, szinte már lehetetlen újat mutatni, így nem róható fel Johnson filmjének sem az, hogy az elődökből merített, mert az alkotóknak volt eszük és érzékük ahhoz, hogy kellően modernizálják és felturbózzák a történetet, és ezzel valami újat tegyenek le az asztalra.

Neve Campbell, aki Sawyer feleségét, Sarah-t alakította sosem volt egy kiemelkedő színésznő, de itt kellően ügyes volt, sőt, kifejezetten tetszetős volt számomra, hogy egy erős és okos női karaktert alakít, és hogy végre nem egy nő halálával motiválják főhősünket, hanem azzal, hogy az egész családját kell megmenteni – mert tényleg, az elmúlt évtizedekben rendre meghalnak a feleségek, így már csak a gyereket kell megmenteni, és ez rossz üzenet, nagyon rossz!

Mindent összevetve a Felhőkarcoló nem váltja meg a világot, de nem is akarja, ehelyett szórakoztat és 102 percen keresztül kiszakít a világból, hogy együtt ugorjunk, kússzunk és lövöldözzünk Johnsonnal.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .