Ugyan szeretem a Westerneket, de csak ritkán van alkalmam írni róluk. Ezúttal egy olyan sorozatot vettem elő, ami már nagyon régóta a megnézendő dolgok listáján volt, és hát mikor máskor tegyem ezt, mint most, amikor nincs túl sok dolgom. A Hell on Wheels egy csaknem réginek tekinthető széria, ami öt évadot élt meg az AMC-n, és ami az első felvonást tekinti, azt kell mondjam, a kezdeti nehézségek után igen szépen beindult minden és mindenki, legyen szó akár a cselekményről, vagy éppenséggel a kivitelezésről.

A polgárháborúból hazatérve, egy déli veterán, Cullen Bohannon (Anson Mount) holtan találja feleségét és kisfiát saját otthonukban, és bosszút esküszik. Fel is kerekedik, hogy megtalálja a tetteseket, akik egytől-egyik északi, magas rangú katonák voltak. Egyikőjüket egy templomban éri utol, a maradék két cinkost keresve pedig eljut egészen Hell on Wheelsig, az Államok középső területeire, ahol az első transzkontinentális vasútvonal épül, ami összeköti Keletet és Nyugatot. Bohannon beáll munkásnak, annak reményében, hogy míg itt dolgozik, információhoz juthat arról a két emberről, akiket keres, ám arra egyáltalán nem számított, hogy több konfliktus kellős közepébe fog csöppenni: a vasúti szövetség elnöke, Thomas Durant (Colm Meaney), a Cheyenne indiánok, valamint a titokzatos, ám egyben veszélyes Svéd (Christopher Heyerdahl) mind-mind megzavarják magánakcióit.

Az első pár epizódban nagyon látszott, hogy egy abszolút kezdő, alacsonyabb költségvetésű sorozatról van szó, főleg az olyan momentumokon, amikhez valamilyen effekteket kellett használni – ugye 2011-ben már tarolt az AMC szerelem projektje, a Totál Szívás , így nem csoda, hogy a csatorna inkább abba a szériába fektette a pénzt. Na de szerencsére minderről nagyjából három rész után meg tudtunk feledkezni, hiszen egyrészt beszippantott a cselekmény, másrészt a szezon második felére ki is javították ezt a problémát, valamint a színészek is jobban beleélték magukat a sztoriba.

Ami Bohannont illeti, alig lehet őt főszereplőnek nevezni, hiszen mellette annyi érdekes másodhegedűs van, akikhez mind-mind társul egy-egy Pazar mellékszál is, úgyhogy akkor sem unatkozunk, amikor ő nincs éppen képernyőn. Persze azért ha közelebbről megvizsgáljuk Bohannont, Anson Mount remekül hozza a kicsit megkeseredett és vérszomjas, ám ugyanakkor bizonyos szempontból igencsak sokat bénázó, és belül törődő veteránt. Mindemellett érdeklődve figyeltem az egyik földmérő feleségét, Lily Bellt (Dominique McElligott) is, aki férje halála után próbál talpra állni és segít, hogy időben befejeződhessen az építkezés, valamint a két dinka ír testvért, Sean (Ben Esler) és Mickey (Phil Burke) McGinnest is, akik a lehető legbizarrabb módokon próbálnak pénzt szerezni, míg Hell on Wheelsben tartózkodnak.

Jónak ígérkezik tehát a Hell on Wheels az első évad alapján, úgyhogy örülök, hogy végre elővettem és leültem megnézni. Az utolsó rész kisebb cliffhangerrel végződött, így még nagyobb a kíváncsiságom a folytatás iránt.

Szerző

Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .