Mindig imádom előrángatni a régi 90-es évekbeli szériákat, mert a nosztalgiafaktoron túl, bizony számos kiváló sorozat született a korban. Az itthon több címen is futó krimisorozat, a Profiler / Pszichozsaru / Miss Pszichozsaru ráadásul egy igen kiváló, ám méltánytalanul hanyagolt krimisorozat!

Dr. Samantha Waters (Ally Walker) egy olyan elit csapat tagja, akik a sorozatgyilkosokat és az átlagtól eltérő bűnözőket üldözik. Az egységet Bailey Malone ügynök (Robert Davi) vezeti, és kollégái egytől-egyig területük legjobbjai. Sam híres pszichológus és viselkedés elemző, aki már jóval korábban is az ügynökségnek dolgozott, ám miután abbahagyta munkáját, egy mániákus gyilkos megölte férjét abban a reményben, hogy majd Sam őt szereti jobban. A tragédia hatására Sam visszament az FBI kötelékébe, hogy nemcsak férje gyilkosát, hanem minden gyilkost elkapjon.

Bár sokan a Gyilkos elmék korai szakaszát tartják a legjobb sorozatgyilkosos szériának, valójában a CBS szériája a Profilerből merítkezik – ez persze nem baj, csupán tény.

Meg kell hagyni, nehéz a krimi sorozatok között újat mutatni – nehéz volt ez húsz évvel ezelőtt is, és most is az – ám a Profiler készítői nem magára a nyomozásra vagy a kütyükre helyezték a hangsúlyt, hanem Dr. Samantha Waters-re, és arra a képességre, hogy egy esetet több szögből is meg lehet közelíteni. Ráadásul tették ezt egy igazán ritka és érdekes atmoszférában, hogy egyszerre volt a néző izgatott és hűlt meg benne a vér. A kissé sötét, olykor ködösnek mondható képi megnyilvánulások igazán baljóssá tették a filmet, miközben egy kiváló színészgárda mintha egy-egy fénypont lett volna ebben a félhomályban.

Külön érdekesnek tartom, hogy miközben főszereplőink munkáját figyeljük, néha bevillan egy-egy jelenet Sam férjét meggyilkoló sorozatgyilkosról, ahol ő maga nem látszik, de a hangja, a beszéde, és a tevékenysége igen – mintha egy vészjósló madár vijjogna nekünk epizódról-epizódra, de nem lehet tudni, mikor és hol csap le legközelebb.

A Profiler készítői tényleg abban alkottak a legnagyobbat, hogy a klisés megnyilvánulások helyett egy igazán egyedi atmoszférát teremtettek, és bár nagyon sok krimit nézek, egyiknek sem sikerült ezt megismételnie!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .