Mindig imádom előrángatni a régi 90-es évekbeli szériákat, mert a nosztalgiafaktoron túl, bizony számos kiváló sorozat született a korban. Az itthon több címen is futó krimisorozat, a Profiler / Pszichozsaru / Miss Pszichozsaru ráadásul egy igen kiváló, ám méltánytalanul hanyagolt krimisorozat!

Dr. Samantha Waters (Ally Walker) egy olyan elit csapat tagja, akik a sorozatgyilkosokat és az átlagtól eltérő bűnözőket üldözik. Az egységet Bailey Malone ügynök (Robert Davi) vezeti, és kollégái egytől-egyig területük legjobbjai. Sam híres pszichológus és viselkedés elemző, aki már jóval korábban is az ügynökségnek dolgozott, ám miután abbahagyta munkáját, egy mániákus gyilkos megölte férjét abban a reményben, hogy majd Sam őt szereti jobban. A tragédia hatására Sam visszament az FBI kötelékébe, hogy nemcsak férje gyilkosát, hanem minden gyilkost elkapjon.

Bár sokan a Gyilkos elmék korai szakaszát tartják a legjobb sorozatgyilkosos szériának, valójában a CBS szériája a Profilerből merítkezik – ez persze nem baj, csupán tény.

Meg kell hagyni, nehéz a krimi sorozatok között újat mutatni – nehéz volt ez húsz évvel ezelőtt is, és most is az – ám a Profiler készítői nem magára a nyomozásra vagy a kütyükre helyezték a hangsúlyt, hanem Dr. Samantha Waters-re, és arra a képességre, hogy egy esetet több szögből is meg lehet közelíteni. Ráadásul tették ezt egy igazán ritka és érdekes atmoszférában, hogy egyszerre volt a néző izgatott és hűlt meg benne a vér. A kissé sötét, olykor ködösnek mondható képi megnyilvánulások igazán baljóssá tették a filmet, miközben egy kiváló színészgárda mintha egy-egy fénypont lett volna ebben a félhomályban.

Külön érdekesnek tartom, hogy miközben főszereplőink munkáját figyeljük, néha bevillan egy-egy jelenet Sam férjét meggyilkoló sorozatgyilkosról, ahol ő maga nem látszik, de a hangja, a beszéde, és a tevékenysége igen – mintha egy vészjósló madár vijjogna nekünk epizódról-epizódra, de nem lehet tudni, mikor és hol csap le legközelebb.

A Profiler készítői tényleg abban alkottak a legnagyobbat, hogy a klisés megnyilvánulások helyett egy igazán egyedi atmoszférát teremtettek, és bár nagyon sok krimit nézek, egyiknek sem sikerült ezt megismételnie!

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..