Eddsworld -Tord (Fotós: Rózsa Boróka)

Név: Kocsis Viktória

Nick: Nekovi

Link: https://www.facebook.com/NekovisCosplay/

Csillagjegy: Szűz

Szülőváros: Budapest

Foglalkozás: Tanuló

Kedvenc film/sorozat: Supernatural

Kedvenc zenei stílus/előadó: Klasszikus zene, Kocsis Zoltán

Kedvenc videójáték: The Legend of Zelda sorozat

Háziállat, kiskedvenc: Négy Sziámi cica (Gizmó, Táda, Bonnie, Ciceró)

 

Hogy találkoztál először a cosplayjel, és mi volt az a pillanat, ami miatt csatlakoztál ehhez a közösséghez?

Amikor első alkalommal cosplayeztem, valójában nem is tudtam mit csinálok, avagy miről is szól ez igazából. Később, körülbelül fél év elteltével döbbentem rá, különböző közösségi portálokat böngészve, hogy ez egy létező hobbi, sőt sokaknak már szakma. Ekkoriban indítottunk el egy régi jó barátommal egy közös cosplayer oldalt, ahol még nagyon kezdőként akkoriban jónak tűnő, ma már elég vicces dolgokat posztolgattunk. Az idő elteltével egyre jobban kezdtem élvezni a dolgot, fejlődtem is a hobbimban, és az első kisebb cosplayes rendezvény alkalmával jöttem rá, hogy már csak a közösség miatt is érdemes rendezvényekre járni.

Mi volt az első cosplayed?

Az első cosplayemről valójában nem is nagyon tudtam, hogy az lenne, ez csak később realizálódott bennem. Az első valódi cosplayem, aminél tudtam is, hogy mit csinálok, az Frisk volt az Undertale nevű játékból – akkoriban ugyanis nagy népszerűségnek örvendett ez a játék, de még manapság is rendszeresen látok kint cosplayereket ezt a karaktert alakítva!

Kuroshitsuji – Alois (Fotós: @Akira.sweety)

Mi az első dolog, amit csinálsz egy jelmez készítése során?

Elsőként mindig tervezek. Megkeresem a legmegfelelőbb alapanyagokat, majd méretezek és a mellettem lévő számítógépről nézem az adott karakter ruhájának adottságait, majd az alapján először a fejemben rakom össze a részleteket. Fontos, hogy a cosplay kivitelezése folyamán véletlen elkövetett hibákat is beleszámítva vásárolom meg az alapanyagokat, tehát mindig a szükségesnél többet veszek.

 

Mi alapján választod ki az adott megformálandó karaktert, inkább a külsőségeket, tehát a ruhát vagy páncélt illetve kiegészítőt nézed, vagy magát a személyiséget?

Az adott ruha nehézségi szintje őszintén, csak eleinte volt szempont. Mára már úgy gondolom, hogy a fénytechnikán kívül bármit el tudnék készíteni, ezért most már figyelhetek arra, hogy olyan karaktert válasszak, akinek a személyisége is illik hozzám, és át tudom érezni a helyzetét a cosplay viselése közben.

Ha változtathatnál egy dolgon a cosplay világában, mi lenne az?

Elfogadóbbá és igazságosabbá tenném a tapasztalt és – ha hívhatjuk így – a profi cosplayereket. Való igaz, hogy azok a bizonyos ”szekrény” cosplayek nem számítanak a legszínvonalasabbak közé a cosplayer társadalomban, ám ha igazán igényes az elkészítőjük, abból is lehet nagyon eredetit és különlegeset létrehozni. Mindehhez még azt is megemlíteném, hogy rengeteg karakternek maguk a készítők alkottak casual verziót is. A második szempontomat, az igazságos hozzáállást pedig arra is érteném, hogy a cosplay versenyeket is érdemes lenne korosztályokra bontani és úgy zsűrizni, ahogy példának okáért egy klasszikus zenei versenyt szokás. Hiszen egy fiatalabb, rövidebb ideje tevékenykedő cosplayer természetesen nem tudhat olyan színvonalas ruhákat produkálni, mint mondjuk egy olyan valaki, aki már sok éve ezzel foglalkozik.

 Melyik jelmezed elkészítése volt a legnagyobb kihívás a számodra?

Két darabot tudnék mondani, ami nehezebbnek bizonyult. Az első Link volt a Breath Of The Wild nevű játékból. A festések a ruhán, de még a paróka megformázása is már egy sokkal bonyolultabb feladat volt, mint a korábbiak. Ez volt az első cosplayem ahol XPS-el kellett dolgoznom a kiegészítők, a kard, pajzs és egyéb fegyverek miatt. Itt tapasztaltam meg, hogy egyáltalán milyen festéket szabad használni, és hogy az erős ragasztók többsége bizony megolvasztja az alapanyagot. A második komplikáltabb munkám már egy sokkal frissebb cosplay. A karakter neve Tord, aki az Eddsworld nevű sorozatból való, és abból is annak Red Leader verziója. Ennél a karakternél egy robotkart kellett készítenem, és még a sebkészítés fortélyaiba is bele kellett ásnom magam.

Marvel/MCU – Loki (Fotós: Rózsa Boróka)

Mit szeretsz jobban, a fotózást vagy a rendezvényeket?

A rendezvények sokszor magukba foglalják a fotózást is, és egyediségükből kifolyólag sok olyan remek képet hoztam haza onnan, amit máshol nem is lehetett volna „ellőni”, azonban egy privát fotózásnál, ahol a helyszínt is maga választja az ember, és nem véletlenszerűen alakulnak ki a formációk sem, sokkal karakterhűbb és jobb minőségű képek születhetnek. Ezzel együtt is azt mondanám, hogy nekem személy szerint fontos a visszajelzés, és azt leginkább a rendezvényeken kaphatja meg az ember.

 

Mindig élmény jelmezben a város utcáit járni, volt már, hogy felismertek a megformált karakter bőrében?

Voltak pozitív, de sajnálatos módon negatív élményeim is ezzel kapcsolatban. A várost járva gyakran találkozom anime fanokkal, illetve külföldiekkel, akik oda szoktak szólni, hogy ”Look, there is a cosplayer!” Az ilyen találkozások természetesen nagyon jólesnek, de van a nyilvános beöltözésnek sajnos árnyoldala is. Előfordult, hogy egy arra tévedt unatkozó mínusz IQ-s illető röhögve lesifotót készített rólam, de olyan is, amikor egy csapat fiú támadt rám, és elkergettek a helyszínről…Viszont szerencsére több alkalommal részese voltam olyan találkozásoknak, amikor MondoCont kedvelő/látogató emberek felismertek és szeretettel jöttek oda hozzám beszélgetni. Valójában ezzel nekem már ki is egyenlítődik a pozitív és a negatív oldal!

Ha vacsorázhatnál egy szereplővel, legyen az játékból, sorozatból vagy filmből, ki lenne az?

Mindenképpen olyasvalaki lenne, akiről tudom, hogy a meg nem értettsége vagy a tudatlansága szüli nála a rossz tulajdonságait és cselekedeteit. Szívesen elbeszélgetnék vele, és megmagyaráznám neki hogy mi a valóság, és így talán jobbá és boldogabbá tudnám tenni az illetőt.

The Legend Of Zelda: Breath Of The Wild – Link (Fotós: Rózsa Boróka)

 Mi a legkedvesebb emléked a cosplayjel kapcsolatban?

Így találkoztam a számomra egyik legkedvesebb emberrel, akire mindig számíthatok és több közös cosplayt is csináltunk már. Természetesen fotózások során is rendszeresen együttműködünk.

 Mennyi időt szánsz egy jelmez elkészítésére, a részletek kihangsúlyozására? Volt már olyan, amit inkább félbehagytál?

Az elkészítés időtartama a cosplay bonyolultsági szintjétől is függ. Nem vagyok egy feladós típus, és meglehetősen maximalista is vagyok. Amikor elhatározok valamit, akkor azt általában véghez is viszem, tartson akármilyen hosszú ideig a megvalósítás. Ha véletlen mégis félbehagynék egy már megkezdett cosplayt, az általában az alapanyag hiányára, ritkábban az időhiányra vezethető vissza. Olyan is előfordult már, hogy egy-két nappal a rendezvény előtt fogyott el az XPS vagy a festék.

 Mik a jövőbeni terveid, van olyan álom cosplay, ami még várat magára?

Rengetek karakter van, akit szívesen cosplayeznék, ám a legnagyobb álmom Zant, a Twilight Princessből, a The Legend Of Zelda sorozat egyik játékából megvalósítani. Egyszer már belevágtam, de akkor megrekedtem a tervezés szintjén sajnos. A ruha nagyon összetett, ráadásul speciális cipő, kardok és sisak is társul hozzá.

Owari No Seraph – Mika (Fotós: Simányi Dávid)

Van javaslatod, tanácsod a kezdő cosplayesek számára?

Nem szégyen kérdezni! Nyugodt szívvel kérjetek tanácsot egy tapasztaltabb cosplayertől, én is így tettem annak idején. Legyen ez akár parókaformázás vagy megfelelő alapanyagokkal kapcsolatos kérdés. Természetesen ma már szinte minden közösségi portálon megtalálhatóak az úgynevezett ”tutorial” videók, amelyekből könnyen tanulhat az ember, főként a smink terén.

 Most milyen jelmezen vagy jelmezeken dolgozol éppen?

Egy ismerősöm ajánlotta a Boku No Hero Academia nevű animét, amely sok szeretetet és rossz véleményt is kapott a nagy hype miatt, ám én mindennek ellenére szerettem volna az egyik szereplőt megmintázni, és végső soron a választásom Todoroki Shoto-ra esett. Elsőként az edző, aztán a hős ruháját is szeretném majd elkészíteni.

Marvel vagy DC Comics?

Sokáig pártatlan voltam ebben a témában, ám az utóbbi fél évben nagyon megfogott a Marvel világa, annyira hogy még egy cosplayt is összehoztam belőle, aki nem más, mint Loki. Ebben a cosplayben is mentem a Végjáték premierjére, ahol nagyon szíves fogadtatás várt!

 Ha választhatnál egy Disney hercegnőt, akinek a bőrébe bújhatnál, ki lenne az?

Szerintem Mulan vagy Merida lenne az, főként a talpraesettségük miatt. Kisebb koromban nagyon szerettem a Jégvarázst, volt is belőle két jelmezem. Ám ma már, hacsak nem előírás szintjén kötelező lenne, akkor nem hinném, hogy magamtól bármelyik hercegnős karaktert kiválasztanám.

 Ha a Föld bármely pontjára ellátogathatnál, hova utaznál legszívesebben?

Természetesen Japán lenne. Az egész kultúra, amit annyian szeretnek, beleértve a cosplayt is innen származik és virágzik. Ha azt mondanák, hogy holnap kiutazhatok oda, már most egy tucat tervem lenne, hogy hova szeretnék mindenképp ellátogatni! Természetesen a legelőnyösebb a tavaszi időszak lenne az utazásra, hiszen régóta szerettem volna már látni egy igazi nagy cseresznyefa virágzást.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .