Talán nem mindenki tudja pontosan, hogy mivel foglalkozott a 19. és 20. század egyik igen neves feltalálója, mire tette fel az életét, de az biztos, hogy nem cseng ismeretlenül a név: Nikola Tesla.
De hogy ki volt ő? Milyen dolgok foglalkoztatták? Milyen sorsot szánt számára az élet? Azt bizony nagyon jól bemutatja a Budapesten, a Tesla Budapest Kulturális Központ emeletén berendezett multimédia kiállítás, a Nikola Tesla – Mind from the Future.

A kiállításra abszolút véletlenül bukkantam rá. Egy reklámbanner hirdette, nekem pedig kifejezetten érdekes volt, így kattintottam, s hirtelen a kiállítás oldalán találtam magam. Szépen megkomponált maga az oldal, de itt jött az első negatív élmény: tartalmilag sajnos igencsak hiányos. Ami engem elsősorban érdekelt – és azt hiszem, hogy ezzel potenciális érdeklődőként nem vagyok egyedül –, hogy milyen jegytípusokhoz, milyen árak tartoznak? Sajnos ezt nem találtam meg az oldalon. Azonban az Értékesítő pontok gombra kattintva átvitt egy link azonnal a jegyértékesítő oldalára, ahol már látni a jegytípusokat és árakat is. A gond csak az, hogy nem tudni, melyik jegy, mit tartalmaz. De hát nem adtam fel, a megadott e-mail címen felvettem a kapcsolatot a szervezőkkel, némi információ reményében. Öröm az ürömben, hogy egy nagyon kedves hölggyel volt szerencsém beszélgetni, így megtudtam, hogy a kombinált jegy abban különbözik sima társától, hogy azzal látogatható a Magyar Elektrotechnikai Múzeum is (hétfő, szombat és vasárnap kivételével). Fontos megjegyeznem a kombinált jeggyel kapcsolatosan azt is, hogy a Magyar Elektrotechnikai Múzeum csak 19:00 óráig tart nyitva, míg a Nikola Tesla – Mind from the Future 21:00 óráig várja a látogatókat.* Ezzel számoljon mindenki. Mi ugyanis nem tettük (informálódni kellett volna előre erről is), ezért egy gyors végig rohanás volt az eredmény. Ide a nyár folyamán vissza fogunk térni, mivel nagyon érdekes dolgokat tartogat a múzeum a látogatóknak.

Eredetileg szülinapi ajándéknak szántam a jegyeket Páromnak, de sikeresen lelőttük közösen a meglepit – egy vicces félreértésnek köszönhetően –, így minél korábbi dátumra vettem jegyet. Nem bántuk meg, mert a Tesla kiállítás bizony nagyon informatív, fantasztikus és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy majdnem három órát eltöltöttünk a kilenc berendezett teremben. Szerintem soha életemben nem voltam ennyi ideig egy kiállításon. Lenyűgöző, amit a szervezők az érdeklődők elé varázsoltak.
Ugyan egy picit talán nehezebb megtalálni magát a kiállítást – vagy csak mi voltunk bénák –, de azért segítségnek itt hagyom, hogy Tesla Budapest Kulturális Központ, emelet. Miután bementek az épületbe, egyenesen előre a folyosón és a lépcsőházban menjetek fel, ott lesz minden, mi szem-szájnak ingere (segítőkész munkatársak, kiállítás, shop), és amikor majd megkérdezik, hogy kértek-e audioguide-ot, akkor egy határozott igennel feleljetek. Készüljetek arra, hogy letétben ott kell hagyni pl. egy fényképes igazolványt, amit persze távozáskor visszakaptok. De kell ez a kütyü, mert az élmény így lesz igazán teljes. Nagyon jó volt látni azt is, ahogy a látogatók fejhallgatóval a fejükön sétálnak, nézelődnek, üldögélnek, olvasnak. Kívülről talán kicsit furcsa látványt nyújt, de úgy, hogy én is egy voltam a látogatók közül, a fülembe egy kellemes női hang vagy éppen a Teslának kölcsönzött férfihang duruzsolt, és tudtam, hogy ugyanazt az élményt kapjuk mind, picit olyan volt, mintha egy olyan kollektíva része lennék, akik együtt vannak és mégis külön. Együtt bejárhattuk Tesla életének fontosabb állomásait egészen születésétől a haláláig, de a különböző információkat mégis külön-külön, a magunk tempójában kaptuk meg. Elindultunk a gyerekkorától, az iskolaévein át, ahogy Európában, azon belül Budapesten töltötte az éveit, majd az Amerikába tartó utazásáról láthattunk, hallhattunk ismertetőt. Következő állomásként New Yorkban, majd a Colorado Springs-i laboratóriumban sétálhattunk. A Teslopolis névre keresztelt teremben hosszabb időt tölthettünk (itt VR szemüvegek is vannak), majd az utolsó, a A rádió álma teremből visszajutottunk a kiindulálsi pontra.

A kiállítást úgy építették fel, mintha Tesla egy igen összetett, szépen megkomponált álmában járnánk. Olyan volt, mintha az életét úgy láthatnám, hogy éppen a gondolatai, az emlékei, a felfedezései között sétálnék, ezt pedig a hanghatások is erősítették. Fantasztikus élmény. A kiállítás rettentően informatív. Például tudtátok, hogy Teslát már három éves korában érdekelte az elektromosság? Hogy sosem szerzett diplomát, mert volt egy professzora, aki féltékenységből szabotálta tanulmányait? Hogy egész szoros kapcsolat fűzi Magyarországhoz? Hogy milyen körülmények között jutott el Amerikába? Hogy Thomas Edison és a villanykörte hogy kapcsolódik Teslához? Sok-sok kérdést lehetne még feltenni, amelynek többségére a kiállítás válaszokat is ad.
Kétség nem fér hozzá számomra, hogy Tesla különleges elmével, gondolatokkal megáldott ember volt, jóval megelőzte korát, de úgy gondolom, hogy még a mi korunkat is megelőzte. Nem tartana ott a mai technológia, ha Tesla nem született volna meg. Talán sehol sem tartanánk enélkül a kiváló kérdéseket feltevő és a válaszok után kutató férfi nélkül.

Az audioguide-hoz visszatérve még egy kicsit, szám szerint 91 audio kommentárt hallgathatunk végig. Némelyikhez kapcsolódik egy-egy videó is, amelyeken színészek, tudósok, művészek beszélnek Tesláról. Megnézhetőek továbbá rövidebb filmek is, melyek közül a leghosszabb valamivel több, mint tíz perces. Minden kommentárhoz tartozó helyszín ugyanazzal a számmal van ellátva. Ami kicsit zavaró volt, hogy nem mindig lehetett a legkönnyebben megtalálni a számokat. Többször hallottam más látogatóktól is, ahogy kérdezték egymástól, merre van a hetes, vagy épp harminckilences szám? Talán elkélt volna egy térkép a helyszínről a könnyebb megtalálás érdekében. Bár ki tudja? Ezzel talán pont erősíteni akarták az érzést, hogy épp Tesla gondolatai között járunk, ugyanis a számok elhelyezése talán pont direkt volt ilyen, hogy mi is úgy cikázhassunk a helyszíneken át, ahogy a nagy felfedező gondolatai is cikáztak.

Szóval azt hiszem, hogy innentől csak ismételni tudom magam. A kiállítás nagyon jó, aki nem hiszi járjon utána, aki pedig hiszi, nos az is, nem fogja megbánni. Ja, igen, még egy jó tanács: kényelmes cipőben menjetek, mert a három óra, az bizony három óra és nem mindenhol lehet leülni. Szerezzetek Ti is fantasztikus élményeket, ízelítőnek pedig beszúrtam az élménybeszámolóba pár fotót is, melyek a kiállítás facebook oldaláról érkeztek.

* A cikk megjelenését követően a nyitvatartási időben történt változás miatt a Nikola Tesla – Mind from the Future kiállítás is 19:00 óráig várja a látogatókat, akárcsak a Magyar Elektrotechnikai Múzeum.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .