Bár jelenleg még nyár vége van és erősen tombol a meleg, én már összeállítottam Nektek egy ötös listát, hogy milyen könyveket is ajánlok az esős évszakra.


Magam részéről szeretek bekuckózni némi harapnivalóval és egy bögre kávéval, teával vagy éppen kakaóval a kanapéra, természetesen egy jó könyv társaságában. Igyekeztem ehhez a kuckózáshoz olyan könyveket választani, amelyek hangulatukat tekintve jól kapcsolódnak az őszhöz, mégis szórakoztatóak és/vagy izgalmasak.

#5 Neil Gaiman: Törékeny holmik
Ötödik helyen az egyik kedvenc íróm, Neil Gaiman: Törékeny holmik című antológiáját hozom. Nem azért végzett nálam a jelenlegi lista utolsó helyén, mert ez lenne a legrosszabb, csupán azért, mert, bár a kötet kiadója javított kiadásként hozta a 2017-ben újra kiadott könyvet, ennek ellenére mégis temérdek szerkesztési és helyesírási baki tarkítja.
Azonban Gaiman történetei szórakoztatóak, elgondolkodtatóak, sőt, többségében szerethetőek is. Nem mellesleg, ha valaki nem ezzel a kötettel kezd, hanem olvasta mondjuk már az Amerikai istenek című fantasy regényét, akkor még régi ismerősökkel is találkozhat a kötet oldalain.  Ez az antológia novellákkal, versekkel van tele, az alkotások pedig az abszurdtól a komolyig, a humoroson át a morbidig ívelnek (és még sorolhatnám). Szóval színes, akár az ősz, tehát kiváló olvasmány őszi estékre.
Bővebb értékelőt pedig → ide ← kattintva olvashattok.

#4 Ittzés Laura: Nyolc perc
Laura 2017-ben megjelent első könyvében igazán jól vegyítette a „múlt” és a múlt két eseménysorozatát. Hogy miért az idézőjeles „múlt”? Mert az egyik idővonal 1987-et hozza vissza, míg a másik már az ezredforduló idejét idézi meg. Izgalmas, fordulatos kémregény magyar főszereplővel, kiforrott karakterekkel, helyesírási hibák nélkül. Ami valljuk meg nagyon-nagyon sokat számít, mivel a sok hiba erősen vissza tudja vetni az olvasás élményét. A könyvet olvasva többször is úgy éreztem, ez nem csupán kémregény, hanem történelmi regény is (nem a hagyományosan vett értelemben persze), mivel a történet egy olyan korba kalauzolt vissza, amikor én még csupán egyéves illetve tizenéves voltam. A történelem ’87-es eseményeiről pedig csak a filmek, az azokat megélt embereket és a könyvek meséiből tudok tájékozódni. A Nyolc perc ideális olvasmány az unalmasnak ígérkező esték izgalmassá tételéhez.
A kötet bővebb értékelőjét → itt ← érhetitek el.

#3 Christian „Flake” Lorenz: Villanycigány
Harmadik helyre a Rammstein billentyűsének, Christian „Flake” Lorenznek életrajzi könyve, a Villanycigány került. Érdekes olvasmány lehet mindazoknak, akik kicsit jobban szeretnék megismerni azt az embert, aki a banda klipjeiben és koncertjein legtöbbször a szívatható karaktert szokta játszani. Számomra hatalmas élményt nyújtott ez az életrajzi könyv, mert azon túl, hogy első ilyen kategóriájú olvasmányom volt, úgy éreztem, hogy nem Flake-ről a Rammstein billentyűséről olvasok, hanem egy olyan emberről, aki akár a szomszédom is lehetne. Közvetlen, szerény,  könyvszerető(!) és jó a humora. Bár Lorenz nem egy idővonal mentén adja át az emlékeit, mégis fantasztikusan kikapcsoló maga a kötet, sok-sok fotóval gazdagítva, amiket én mosolyogva néztem végig.
Bővebben → itt ← olvashatjátok az értékelőt a kötetről.

#2 Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
Második helyre Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk című ifjúsági kötetét hoztam, és nem csak azért, mert amúgy is kötelező olvasmány az általános iskolai tanulmányok folyamán, hanem azért, mert én ezt a kötetet idén pótoltam és azt kell mondanom, hogy vétek lett volna kihagyni. Hogy miért? Mert ez a történet egy olyan világba visz vissza, amikor még halvány álom sem voltam (és nem csak én, de a dédnagymamám sem), mégis bepillantást enged valami egészen szabad gyermekkorba. Egy olyan gyermekkorba, amikor a játékot a grund meghódítása jelentette és nem a számítógép, amikor a fiúk üveggolyókkal játszottak, amikor kint játszottak a levegőn és nem bent a szoba sötétjében. Úgy gondolom, hogy 10-11 évesen is imádtam volna ezt a könyvet, de teljesen más miatt szerettem volna akkor, teljesen mást adott volna. Akkor a gyermeki énemet szólította volna meg és talán nem tudott volna annyit hozzám tenni, mint így, sok-sok évvel később, felnőtt fejjel.
A Pál utcai fiúk egy páratlan klasszikus alkotás, ami nem csak visszarepít az időben a 19. század végére, de bemutatja Budapest azon részét, amely manapság már csak töredékeiben néz ki így (pl. Füvészkert). Ezentúl pedig nem csak szórakoztat és az ember lelkéig hatol, hanem egyúttal feltölt és el is gondolkodtat.
Pluszban a Sztalker Csoport jóvoltából Poket könyv formájában is megjelent (a képen pont ez a kötet látható), így bizony simán elfér egy zsebben és vihetitek magatokkal suliba/munkába, hogy olvassátok, amikor van rá időtök.

#1 Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete
Az abszolút number one nálam egyértelműen Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete című regénye, amelyben megismerhetünk egy könyvesbolt-tulajdonost, akinek az élete egyik percről a másikra a feje tetejére áll, mikor is egy két éves kislányt talál a boltjában a padlón csücsülve. A történet cselekménye éveket ível át, végig követhetjük főhősünk életének egy hosszabb szakaszát, nem mellesleg rövidebb novella-ajánlásokat is olvashatunk, amelyek további ötleteket adhatnak, hogy milyen szellemi táplálékkal jutalmazhatjuk meg magunkat az őszi hónapokban.
A történet nem csupán szórakoztat, de olyan szellemi és lelki táplálékként is szolgálhat az őszi időben, amitől az embernek bizony sokszor mosolyogni támad kedve, még akkor is, ha kint éppen beborult vagy pont szakad az eső. Ez a történet képes reményt adni, biztatni még akkor is, amikor a cselekmény nem éppen vidám részéhez érkezünk. Egyértelműen sokat ad ez a történet az olvasónak.
Erről a – szerintem remek – könyvről, Belle értékelőjét → itt ← olvashatjátok.

+1 Karinthy Ferenc: Budapesti ősz
És nem hagyhattam ki egy bónusz ajánlást sem, ami nem más, mint az általam nagyon kedvelt Karinthy Frigyes fiának, Karinthy Ferencnek történelmi visszaemlékező regénye, a Budapesti ősz. A történet az 1956-os forradalom idején játszódik és sok-sok érdekességgel szolgálhat azoknak, akik részletesebben kíváncsiak a forradalom történetére, személyesebb élményre vágynak, mint amit a történelemkönyvek képesek átadni. A Budapesti ősz egyszerre érdekfeszítő, informatív, megrendítő és gondolkodásra késztető. Akaratlanul is belegondol az ember, hogy egy nemzet fiai és lányai meddig és mennyit képesek elviselni, amíg el nem jön az a pont, amikor felállnak, elindulnak és kiállnak önmagukért, egymásért, a jövőjükért.

Remélem sikerült felkeltenem érdeklődéseteket valamelyik kötet iránt. Ha igen, és elolvastátok, jusson majd eszetekbe ez az írás, ugyanis szívesen fogadom a véleményeteket a könyvekről. Ha pedig ezek közül egyik sem nyerte el igazán a tetszéseteket, akkor kíváncsian várom a Ti ajánlásotokat is.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .