Minden kultúra történelmének megvan a saját különleges bája, és nem kivétel ezalól Korea történelme sem. A hatalmas, több száz éves uralkodói házak és a birodalom hatalmi harcai rengeteg sorozatnak szolgálnak alapul manapság. A palota életét és a benne lakók minennapos küzdelmeit nem csak könyvekben, hanem a vásznon végig követhetjük, legyen szó akár egy korabeli trónörökös körüli hatalmi harcról, egy írnok életéről vagy egy fiatal hercegnő románcának kalandjairől. Nézzünk is három olyan sorozatot, amiben megéri végignézni a paloták között gyönyörű hanbokban szaladgáló színészeket!

Love Under The Moonlight kosztümös K-drama
Love Under The Moonlight (2016)

Nézzük elsőként a Love in the Moonlight-ot (구르미 그린 달빛) 2016-ból, ami a magát férfi udvari eunuchnak álcázó Hong Ra-onról szól (Kim Yoo-Jung), akit eladnak a királyi palotába szolgálónak. Mindeközben Ra-on beleszeret a fiatal koronaherceg Lee Yeongba (Park Bo-Geum), akinek apja után meg kell küzdenie a trónért, melyet Kim Királyné és édesapja Kim Hun miniszter el akarnak venni tőluk. A hatalmi harc kellős közepébe kerül Ra-on, aki saját életének védelében rejtegeti valódi kilétét, édesapja korábbi tettei miatt. Lee Yeong koronahercegnek segítségére van Ra-On mellett fiatalkori barátja és hű társa Byung Yeon, aki titokban a kormány ellen lázadók munkáját is segíti a palotán belül. Az izgalmas kis történet könnyedén szolgálhat bevezetésképp a Joseon dinasztia korabeli Kdrámákoz, ugyanis ez a trónért folytatott küzdelem tipikus elemként megjelenik szinte minden hanbok kosztümös koreai period drama-ban.

HwarangMegemlíteném még az egyik személyes kedvencemet is, a szintén 2016-ban vászonra került Hwarang-ot is (화랑), amely a Hwarang: The Poet Warrior Youth címet kapta angol nyelven. Korábban már írtam róla, ugyanis ez a 16 részes sorozat szerepel minden top listámon. Az ajánlóm bővebben az alábbi linken érhető el, melyben egy fokkal részletesebb leírás olvasható a Silla kori Koreában játszódó díjnyertes színészeket felsorakoztató sorozatról. Főszerepben Park Seo-Joonnal és Park Hyung-Shikkel, akik a trónért vívott küzdelem közepette különös kapcsolatok fűznek egymáshoz.

Six Flying Dragons: Boon-Yi, Ddang Sae, Lee Bang-Won herceg, Jeong Do-Jeon, Moo Hyul, Lee Seong-Gye (sorrendben balról jobbra haladva)

Ugyan ezekben a sorozatokban fontos szerepet játszik a hiteles történelmi háttér biztosítása, nem minden esetben az a fő szempont, persze találkozhatunk kellemes csalódást ígérő kivételekkel is, Például a Six Flying Dragons (육룡이 나르샤) című sorozatot, mely a Goryeo Királyság leváltásához kapcsolódó hosszas hatalmi harcról szól a Joseon korban. A hatos szám a hat legfontosabb személyt jelöli, akik hozzájárultak az új dinasztia hatalomra kerüléséhez. Élükön Lee Bang Won herceggel (Yoo Ah In), aki intelligenciájának és bölcsességének köszönhetően végül hatalomra kerül, hatalmas áldozatok árán is. Szerepel még az új eszmei alappillérekre épólő birodamat először megálmodó politikus Jeong Do Jeon (Kim Myung Min) és Lee Seong Gye (Chun Ho Jin). Illetve a herceg beteljeseületlen szerelmét alakító Boon Yi (Shin Se Kyung), a birodalom legügyesebb harcosa Ddang Sae (Byun Yo Han), és Moo Hyul (Yoon Kyun Sang), aki Bang-Won herceget testőrként védve válik híres kardforgatóvá. Ebben a sorozatban nem csak a történet bilincsel a képernyőhöz, hanem a színészek mesteri alakítása és a korabeli képi világ is, melynek során ötven részen keresztül követhetjük a fiatal herceg rögös útját a trónhoz, miközben ideológiák és eszmék között vívódik. Ugyan az 50 rész elsőre ijesztő  lehet, a Bang-Won herceget játszó Yoo Ah-In alakítása magával ragadó, minden apró rezzenésig hitelesen hozza a herceg karakterét. Már csak ezért az alakításért is bátran ajánlom mindenkinek, akit érdekel a történelem!

Love Under The Moonlight: Ra-On és Lee Yeong herceg hanbokban

 

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .