Amikor még a Cartoon Networkon több minőségibb darabot adtak az animációs sorozatokból, még akkor ment a Szombaték Titkos világa, ami ugyan nem hagyott nagy nyomot a hazai rajongók körében – de az is nagy tiszteletlenség lenne, ha nem emlékezünk meg róla.

A The secret Saturdays vicces kis alaphelyzettel operál: Drew és Doc Saturday már évek óta boldog házasságban élnek és dolgoznak egy eléggé érdekes munkát: kriptidek után kutatnak, ősi civilizációkat kutatnak fel vagy veszik fel velük a kapcsolatot. Munkájukban mérsékelten van segítségre fiúk, a mindössze tizenkét éves Zak, aki érdekes születési körülményei miatt rendelkezik azzal az erővel, hogy képes kommunikálni a kritidekkel – vagy megfelelő körülmények között befolyásolni a cselekedeteiket. Ennek nagyon sokszor hasznát is veszik, főleg akkor, amikor felröppen a hír arról, hogy egyik ellenfelük elkezdett kutatni minden kriptidek egykor hatalmas vezére, Kur után hogy az ismét a világot uralhassa.

A kis család élni is nem éppen hétköznapi életét, de persze mindig vannak olyan személyek, akik ezt a szokásosnál jobban is felpezsdítik: a pénzért bárkit és bármit elfogó Van Rook névre hallgató fejvadász és tanonca, megszállott ufo kutatók valamint a sorozat főgonosza és egyben egy horror műsor házigazdája – Argost. Minden epizódra jut legalább egy nagyon érdekes kriptid akik többé-kevésbé általunk is ismert mitológiai eredettel rendelkeznek (Pl: Naga, Yeti, Jersey ördög stb), de mint az mindig szokott lenni az ilyen sorozatokban – a legnagyobb problémákat természetesen az emberi tényezők okozzák.

Annak ellenére, hogy nem kapott kis hazánkban nagy figyelmet, egy jobb sorozatról beszélünk: egyszerre van benne keverve a misztikusság (Zak ereje és Drew kardja), a technika (Doc kutatásai)  és ezek ketten tökéletes összhangban vannak. Persze a központi elem a kis család, ahol az emberek mellett van három kriptid gyerkőc is: Zon a pterodactylus, Komodo a komodói sárkány is Fis, a lemúr.

Az epizodikus történetek érdekesek: vannak benne hosszabb ideig a színen lévő barátok (Wadi, Ulraj) és ellenségek, akiknek mind mind van egy rendes háttértörténet és kisebb karakterisztika a tarsolyukban. Persze idő kell, mire minden egyes részletét megismerjük, de annál érdekesebbé és egésszé válik a története – és kivételesen örülük, hogy nem egy tipikus haragszok-a-világra-ezért-vagyok-rossz főgonoszt kaptunk ki. Nem. Argon az a tipikus konkrétan a tenyeredbe támszó, aztán a karodat tövestől kitépő rosszfiú – emelett megmaradt rendkívül stílusosnak is.

Nekem a gyerekkoromat meghatározta a Cartoon Network műsorsávja, és bár a Szombaték Titkos Világa nem volt rám olyan nagy behatással, mint mondjuk a Bátor a gyáva kutya (jó, nem lehet rendesen összemérni ezt a kettőt) ennek ellenére még egy olyan időszakából van a csatornának, amikor többségében normális és minőségibb műsorokat adtak le. Lehet sokaknak csak egyszernézős, ennek ellenére megéri. 

Szerző

Avatar
Hanama
Alapító és szerkesztő

Horror, Anime és Gamefan ameddig világ a világ. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .