Amikor még a Cartoon Networkon több minőségibb darabot adtak az animációs sorozatokból, még akkor ment a Szombaték Titkos világa, ami ugyan nem hagyott nagy nyomot a hazai rajongók körében – de az is nagy tiszteletlenség lenne, ha nem emlékezünk meg róla.

A The secret Saturdays vicces kis alaphelyzettel operál: Drew és Doc Saturday már évek óta boldog házasságban élnek és dolgoznak egy eléggé érdekes munkát: kriptidek után kutatnak, ősi civilizációkat kutatnak fel vagy veszik fel velük a kapcsolatot. Munkájukban mérsékelten van segítségre fiúk, a mindössze tizenkét éves Zak, aki érdekes születési körülményei miatt rendelkezik azzal az erővel, hogy képes kommunikálni a kritidekkel – vagy megfelelő körülmények között befolyásolni a cselekedeteiket. Ennek nagyon sokszor hasznát is veszik, főleg akkor, amikor felröppen a hír arról, hogy egyik ellenfelük elkezdett kutatni minden kriptidek egykor hatalmas vezére, Kur után hogy az ismét a világot uralhassa.

A kis család élni is nem éppen hétköznapi életét, de persze mindig vannak olyan személyek, akik ezt a szokásosnál jobban is felpezsdítik: a pénzért bárkit és bármit elfogó Van Rook névre hallgató fejvadász és tanonca, megszállott ufo kutatók valamint a sorozat főgonosza és egyben egy horror műsor házigazdája – Argost. Minden epizódra jut legalább egy nagyon érdekes kriptid akik többé-kevésbé általunk is ismert mitológiai eredettel rendelkeznek (Pl: Naga, Yeti, Jersey ördög stb), de mint az mindig szokott lenni az ilyen sorozatokban – a legnagyobb problémákat természetesen az emberi tényezők okozzák.

Annak ellenére, hogy nem kapott kis hazánkban nagy figyelmet, egy jobb sorozatról beszélünk: egyszerre van benne keverve a misztikusság (Zak ereje és Drew kardja), a technika (Doc kutatásai)  és ezek ketten tökéletes összhangban vannak. Persze a központi elem a kis család, ahol az emberek mellett van három kriptid gyerkőc is: Zon a pterodactylus, Komodo a komodói sárkány is Fis, a lemúr.

Az epizodikus történetek érdekesek: vannak benne hosszabb ideig a színen lévő barátok (Wadi, Ulraj) és ellenségek, akiknek mind mind van egy rendes háttértörténet és kisebb karakterisztika a tarsolyukban. Persze idő kell, mire minden egyes részletét megismerjük, de annál érdekesebbé és egésszé válik a története – és kivételesen örülük, hogy nem egy tipikus haragszok-a-világra-ezért-vagyok-rossz főgonoszt kaptunk ki. Nem. Argon az a tipikus konkrétan a tenyeredbe támszó, aztán a karodat tövestől kitépő rosszfiú – emelett megmaradt rendkívül stílusosnak is.

Nekem a gyerekkoromat meghatározta a Cartoon Network műsorsávja, és bár a Szombaték Titkos Világa nem volt rám olyan nagy behatással, mint mondjuk a Bátor a gyáva kutya (jó, nem lehet rendesen összemérni ezt a kettőt) ennek ellenére még egy olyan időszakából van a csatornának, amikor többségében normális és minőségibb műsorokat adtak le. Lehet sokaknak csak egyszernézős, ennek ellenére megéri. 

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .