Bevallom töredelmesen, hogy már az előzetesek láttán kissé szkeptikus voltam a sorozattal szemben, de reméltem, hogy azért Jason Momoa neve, meg a poszt-apokaliptikus környezet majd kellően elvarázsol a See pilotja után, és majd szépen magával is ragad a széria. Sajnos azonban ez korántsem így történt.

Az emberiség nagy része egy ismeretlen vírus következtében kipusztult, és csak pár millióan maradtak életben az egész bolygón, a túlélők azonban elvesztették látásukat, és vakon próbálnak boldogulni a lepusztult világban. A társadalom teljes szerkezete átalakult, a túlélők kis falukban élnek, a vallás már közel sem az, mint régen volt, visszatért a barbárok, boszorkányvadászok és királynők kora.

Baba Voss (Jason Momoa) népe egy váratlan támadást igyekszik visszaverni, miközben szeretett felesége, Maghra (Hera Hilmar) éppen két gyermeknek ad életet a falu gyógyítójának, Parisnak (Alfre Woodard) a segítségével. És bár a kicsik jól vannak, a harc nem volt annyira sikeres, mint azt a harcedzett vezér hitte, így kilátástalan helyzetbe kerültek az ellenség és egy mély szakadék között.

Eközben Kane királynő (Sylvia Hoeks) az általa irányított városban azon tanakodik, hogy vajon mi legyen a következő lépése az üldözésben, és bár a városa valódi fizikai gondokkal küzd, ő mindenáron vallása és az eretnekek üldözésére helyezi a hangsúlyt.

Az Apple+ saját streamcsatornájára rájár a rúd mostanság, ami azért kissé ironikus, mert most indult, de a beharangozott, és valóban hihgh concepten alapuló szériáiról sorra jönnek ki a negatív kritikák, sajnos okkal. A See olyan, mint egy koppintás, egyszerre akar Trónok harca, The 100 és A beavatott lenni, de közben meg pont a lényeg veszik el, az értelem. Lehet, hogy tíz évvel ezelőtt még elég volt egy félig átgondolt poszt-apokaliptikus történetet összehozni, mert mindenki leült megnézni, de manapság már, a sorozatos aranykorban, ez bizony édeskevés.

Az alapötlet érdekes, hirtelen vakká válik az emberiség, csakhogy így, ebben a vad formában nem maradna fenn, két lehetőség lenne, vagy egy az egyben kihalna, vagy pedig a technológia segítségével alkalmazkodna, de nem süllyedne vissza 500 évet, abban biztos vagyok. Pláne úgy, hogy csak az emberiség vakult meg, mind állat, a vadállatok is rendben látnak! Az egész társadalmi berendezkedés foghíjas, és ami hibádzik, azt egy nyakatekert vallási dogmával akarják kipótolni – na, és itt jön a képbe a The 100, ami egy fantasztikusan és okosan felépített vallási rendszert mutat be.

A See pilotja a történeti hibákon túl rendkívül hatásvadász, ami ha nincs mögötte konkrét tartalom vagy cél, akkor szimplán csak ront a nézői élményen – igen gondolok itt a királynő imádságos jelenetére, ami egy az egyben megbotránkoztatni akart, de valódi funkciója nem volt.

Ez a széria, nem az a széria, ahol Jason Momoa még inkább ki tud teljesedni, szóval a Trónok harca és Csillagkapu: Atlantisz rajongók ne számítsanak semmi jóra, mert a See a sorozatos világ A beavatottja, gyenge minőség, rossz rendezés, rossz alaptörténet, amit egy dologgal próbálnak meg eladni.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal: