K-drama Ajánló Kezdő Szint: történelmi sorozatok #2, avagy,Koreai Történelmi Sorozat Ajánló – with a twist

Decemberi ajánlómban ismét történelmi sorozatokkal készültem, ám ezúttal egy-két különlegesebb darab kerül megemlítésre, a Joseon korabeli zombi-apokalipszistól kezdve a limonádé lovestoryig, hogy legyen mit nézni a karácsonyfa mellől az év utolsó hónapjában is 😉 

Kingdom – 킹덤 (2019)

2019 január végén debütált Kingdom címen a Netflix által szponzorált hat részes történelmi sorozat, mely egy eddig ritkán látott világgal kereszterzte a Joseon koreabeli Koreát. Hasonlóan egy korábbi cikkemben említett, a Koreai Filmfesztiválon is vetíttett Detective K nyomozóról szóló filmhez, amelyben a főszereplő történelmi Koreában vámpírok után nyomozott, itt is szörnyetegekről lesz szó. Míg Detective K története inkább vígjáték kategóriába sorolható, a Kingdom kifejezetten sötét hangulatú, félelmetes, kosztümös zombi-apokalipszis.

A történet szerint a birodalomban teret hódít egy újfajta vírus, melynek következtében a néppesség nagyobb része zombivá változik. Az egyetlen, aki igazán félti a népet és a birodalom jövőjét, az az ifjú koronaherceg, akinek nem csak a zombikat kellene megállítania, hanem a korrupt nemesek trónkövetelését is meg kell akadályoznia egyszerre. Az egyébként is télen játszódó részeknek nem csak a hangulata, de a képi világa is elég sötét; egy izgalmas és egyszerre nyomasztó világkép alakul ki a nézőben, ami a képernyőhöz ragaszt. Hírek szerint már folyamatban van a második évad forgatása, melyből jövő márciusban remélhetőleg megtudhatjuk, hogy Lee-Chang koronahercegnek sikerül-e megakadályoznia Cho Hak-Ju miniszter trónfosztó támadását az invázió kellős közepén. (Az előzetesért kattints ide!)

A Korean Odyssey – 화유기 (2017-2018)

Ugyan ez a sorozat nem kifejezetten történelmi, hiszen a 21. században játszódik, de az alaptörténet hátterének elengedhetetlen eleme a keleti történetek, legendák és mítoszok világa. Ez a fantasy sorozat egy testvérpár feldolgozása a 16. századi Journey to the West című kínai történetnek. A sorozat főszereplője a szellemeket látó Seon-mi (Oh Yeon-Seo), aki egy Samjang nevű védelmező reinkarnációjaként született újjá, feladata önfeláldozásával megmenteni a világot a gonosztól. Útjai összefonódnak a hallhatatlanságát visszaszerezni vágyó majom istenséggel, Son O-Gonggal (Lee Seung-gi ), aki Seon-Minak még gyermekkorában ígéretet tett, hogy a védelmezőjévé válik. Mind eközben a földön egyre növekszik a gonosz, a feladatuk pedig közösen megállítani, miközben saját kapcsolatukat is tisztázzák. Hétről hétre újabb lelkeket és szellemeket győznek le, ezzel egyre közelebb kerülnek egymáshoz, ám a sötét felhő végig ott lebeg a fejük felett, hiszen Samjang végzetes sorsa elkerülhetetlen a világ megmentésének érdekében. (Az előzetesért kattints ide!)

Rookie Historian Goo Hae-Ryung – 신입사관 구해령 (2019)

Ez a Joseon korabeli love story attól lesz különleges, hogy azt a korszakot dolgozza fel, amikor női történészeket először alkalmaztak és engedtek be a királyi palotába írnokokként. A birodalmi történészek feladata volt az uralkodói család mindennapjait jegyzékekbe rögzíteni az utókor számára, illetve egyfajta biztosítékként szolgáltak a korrupció kiszűrésére. Ebben az alaphelyzetben játszódik a fiatal palotai írnok-történész nő Goo Hae-Ryung ( Shin Se‑kyung) és a kitaszított trónörökös herceg szerelmes története, akik nem csak a birodalmi bürokráciával és korrupcióval harcolnak egy jobb jövőért, hanem saját érzelmeikkel is. A társadalmi különbségekből adódóan ebben szerepel a tiltott szerelem motívum, hiszen a palotai személyzet nem kerülhet személyes kapcsolatba az uralkodói családdal.

Goo Hae-Ryung történész a palota falai között jegyzékével
Goo Hae-Ryung történész jegyzékével a palota falai között

A sorozat hangulata és “komolysága” már a címből hamar kiderülhet, hiszen egy zöldfülű történészlányról van szó. Bohókás és limonádé hangulatú ez a 40 rész, mint megannyi másik kosztümös K-drama, de emiatt szórakoztató is, rengeteg helyzet-komikummal és ehhez kiváló, gyakran szándékosan eltúlzott színészi játékkal. Egyesek számára az ASTRO K-pop zenekarból akár ismerős  is lehet a Lee Rimwt, vagy hivatalos nevén Dowon herceget alakító Cha Eun-Woo,  aki remekül alakítja a naív, álmodozó, a világtól sokáig száműzve élt herceget, aki lassan tanul bele a világ dolgaiba. (Az előzetesért kattints ide!)

Goo Hae-Ryung és Lee Rim herceg
Goo Hae-Ryung és Lee Rim herceg

 

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal: