Norvégiában olvasófülkékké, apró könyvtárakká alakítják az idejétmúlt telefonfülkéket – írta a dpa német hírügynökség szombaton.

Trine Skei Grande kulturális miniszter a héten avatta fel az első ilyen hivatalos olvasóállomást az oslói Solli téren, amely nincs messze a nemzeti könyvtár épületétől.

“Remek kezdeményezés, amely remélhetőleg közelebb hozza az embereket az olvasáshoz” – írta Instagram oldalán a tárcavezető.

A közeljövőben ugyanígy átalakítják az országban megmaradt száz telefonfülkét úgynevezett olvasói standokká, amelyeket cserére szánt könyvekkel töltenek fel.

A világ más országaihoz hasonlóan – a mobil- és okostelefonok korszakában – Norvégiában is szinte elavulttá váltak a telefonfülkék. A megmaradt száz telefonfülke azonban műemlékvédelem alatt áll, s bár külsőleg nem változtathatók meg, belsőleg át lehet őket alakítani, hogy más célokat szolgáljanak.

 

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal: