“Vajon mennyi műalkotásra volna szükség ahhoz, hogy széppé tegyük a világot?”

 

Mathias Énard Goncourt-díjas író második regénye különleges utazásra invitálja az olvasóit a tizenhatodik századi Konstantinápolyba; méghozzá nem más mint Michelangelo oldalán.

Michelangelo 1506-ban II. Bajazid szultán meghívására Konstantinápolyba érkezik, hogy megtervezze az Aranyszarv-öböl felett átívelő hidat. A művész által a fivérének küldött eredeti levelek nyomán írt regényben Kelet és Nyugat különös találkozásról olvashatunk, miközben nem csupán a fénykorát élő Oszmán Birodalom belső ügyeit ismerhetjük meg, hanem a kor egyik legnagyobb művészének gondjait, vágyait és törekvéseit is. A regény 2010-ben elnyerte a Prix Goncourt des Lycéens-t.

Mathias Énard ezek után bármiről mesélhet nekem. Igazi gyöngyszem ez a könyv, már a címmel és a borítóval elbűvölt, gyönyörűen van megírva, és az egész annyira finom és könnyed, de közben mégis mély. Úgy éreztem magam, mintha egy könnyű szellő elrepített volna Konstantinápolyba, és ide-oda libbenve lennék szemtanúja az eseményeknek.

A rövid fejezeteknek és a magával ragadó stílusának köszönhetően nagyon gyorsan olvasható, de azért megéri nyakig elmerülni benne, és egy-egy bekezdésre visszatérni; én legalábbis nem bírtam megállni, hogy néha újraolvassak részeket, annyira kényeztette a kis lelkemet ez a sok szépség. Jaj, imádom a szóvirágzó írókat, innentől fogva felőlem akár a birkaterelésről vagy a mosogatásról is írhatott volna, akkor is örömmel olvasom.

Erről persze szó sincs, a történet is érdekes volt, és meglepően sok izgalmas téma fér bele szűk 158 oldalba. Engem konkrétan em is érdekel, hogy mennyi igazság van benne, teljesen mindegy, mert annyira csodálatos, ahogy Énard megragadta az érzéseket, és valahogy egyszerre nyersen és a legfinomabb csomagolásban tárta elénk őket. Nem kertelek, én teljesen lehidaltam tőle. És az is valami fantasztikus, ahogy a két elbeszélő – az egyikük kiléte sokáig nem egyértelmű – a végén összekapcsolódik. Nem gondoltam volna, hogy ilyen fordulatot vesz a történet, de nagyon tetszett, hogy még egy kis meglepetés belefért.

Kívül-belül gyönyörű ez a könyvecske, én lelkesen ajánlom mindenkinek, aki szereti a lírai stílust és a rejtett bölcsességeket. Igazi gyöngyszem.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal: