Mint megannyi történet Hollywoodban és világszerte, a 2010-es évek egyik leghíresebb amerikai jogi dráma sorozata, a Suits is a remake-ek áldozatai közé került. A nemzetközi sikerre való tekintettel az ázsiai producereket is megérintette a történet, ezért 2018-ban készült egy nagy neveket felvonultató változat ‘슈츠’ címen. Nézzük csak, hogyan teljesítettek a koreaiak az amerikai kasszasikerhez képest!

Go Yeon-woo és Choi Gang-seok – Mike Ross és Harvey Specter szerepében

Meghan Markle brit királyi pályafutása előtti utolsó alakításai között szerepel ez a courtroom drama, ami érdekességként a Google szerint vígjáték kategóriába sorolandó. A 9 évadon át alakuló történetben a hatalmas titkot őrző főszereplők tűzön-vízen átmennek, hogy a Pearson Specter ügyvédi iroda megtarthassa nagy preztízsű pozícióját New York elitje között.

Go Yeon-woo, Choi Gang-seok és Kang Ha-yeon, alatta Michael Ross, Harvey Specter és Jessica Pearson. Második sorban: Kim Ji-na, Chae Geun-sik és Hong Da-ham, alatta Rachel Zane, Louis Litt és Donna Paulsen.

Az eredeti történet szerint Michael Ross (Patrick J. Adams), a fotografikus memóriával rendelkező semmirekellő a rendőrök elől menekülve beesik Harvey Sepcter (Gabriel Macht), New York egyik legismertebb nagyvállalati ügyvédjének ‘junior associate’ helyéért zajló interjújára. Mike otthagyta az egyetemet, de mindent tud a jogról, így önmagának és a kritikus helyzetnek köszönhetően megnyeri Harvey bizalmát, aki felveszi őt a később Pearson Specter-ré alakuló cégbe. Innen követhetjük a két főszereplő “kalandjait”.  Mivel Mike-nak nincs jogi diplomája (sem), így hivatalosan nem is praktizálhatna, ám zsenialitása minden senior kollégát lenyűgöz, így titkolni kényszerülnek a sötét igazságot, és közben megküzdeni az ügyvédi iroda babérjaira törő ügyvédekkel és ellenfelekkel.

Choi Gi-taek, az ász ügyvéd interjúztatja Go Yeon-woo-t

Hasonlóan Mike Ross helyzetéhez, rohanva menekül be Harvey Specter nterjújára, Go Yeon-woo (Park Hyung-sikHwarang, Strong Girl Do Bong-soon) egy rendőri lekapcsolás elől menekül be a Choi Kang-seok ( Jang Dong-gun – Arthdal Chronicles) által tartott interjúra egy marijuana-val teli aktatáskával. Yeon-woonak is sikerül az álcázasi akció, és Kang-seok felveszi a Kang&Ham által meghírdetett pozícióra. Innen indul a történet, ami röviden és tömören összefoglalja az amerikai változat fő történeti elemeit (vagyis az izgalmas részeket). Ugyan a történet rövidebb, a sorozatban nem szerepelnek karakter összevonások, és nagyon kevés változtatást ezközöltek. A fő csapásvonal itt a cég két vezetője (az amerikai változattal megegyezően egy nő és egy férfi) közt zajló erőverseny, vagyis a Kang&Ham szuper céltudatos ügyvédnője Kang Ha-yeon és a bosszút forraló Mr. Ham Ki-taek viadala.

Kang Ha-yeon és Ham Ki-taek tárgyal a Kang&Ham sorsáról

Ezek alapján a sorozatban megtalálható minden klasszikus elem; mint például egy szeretett családtag halála – Yeon-woo nagyanyja, a főellenség visszatérése – Mr. Ham visszatérése, a nagy átverés – az ügyvédi iroda egyesülése egy csőd szélén álló céggel, a hátbaszúrás – barátnak hitt ellenség személyében. Egyszóval minden megvan benne, ami egy fordulatos történethez kell, és a jó alapanyagnak köszönhetően sikerült a legjobb elemeket kiválasztani az 5 évadból. Ezért a 16 epizód alatt folyamatos nyomás alatt áll a néző, gyors tempóban váltják egymást az események, és minden egyes pillanatban fordul a kocka, új lap kerül az asztalra.

 

A joker, ami minden ember kezében mást ér

A legnagyobb különbség, és szerintem piros pont is, hogy az eredeti történethez képest ez a Suits adaptáció tökéletesen alkalmazkodott a koreai kultúrához. Az Aaron Korsh által rendezett sorozat fordulatai és a fő vonalat meghatározó bonyodalom, vagyis Mike és az őt körülvevő emberek morális dilemmája a titok megőrzését és személyének létjogosultságát érintő állandó önkritika, valamint a szereplők és háttértörténeteik is hitelesen átkerültek az ország társadalmi rangsorhoz és pozícióhoz ragaszkodó rendszerébe. A KBS Drama Production team remekül fogalta össze a történet magját, és ültette át dél-koreai alapokra, a munkamoráltól kezdve az emberi kapcsolatokon keresztül, az üzletkötési szokásokon át a párkapcsolati viszonyokig minden helyet tükrözi a koreai kultúrát. Ezért azok számára is mutat újdonságot, akik ismerik az eredeti történetet, hiszen az össezmosásoknak köszönhetően egy kicsit megváltozik a történet. Sőt, talán még egy kis betekintést mutathat a koreai jogi elit viszonyaiba.

Go Yeon-woo feladja magát, mielőtt az egész irodát magával rántja

A koreain kívül még egy japán remake is készült 2018-ban, melyről bővebben ITT tudtok olvasni. Honalpja pedig ITT található.

A koreai trailert megtaláljátok ITT a az epizódokról bővebben angolul pedig ITT.

Go Yeon-woo és a Kang&Ham jogi tanácsadója Kim Ji-na (Ko Sung-hee)

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal: