Az idei év metál kiadásainak egyik újabb darabját vizsgálom, ami ezúttal a finn szimfonikus szcéna vezérjének, a Nightwishnak a legfrisebb szerzeménye, a Human :||: Nature lesz. Bevallom őszintén, a többi kedvencemmel ellentétben, e zenekar iránt az évek során jócskán megcsappant az érdeklődésem. Azok után, hogy az előző, 2015-ös megjelenésük nem tetszett, kezdtem azon aggódni, hogy örökre eltávolodom majd tőlük. Az új korong ugyan személyes listámon csak a középmezőnyben foglal egyelőre helyet, összességében szerencsére nem okozott csalódást.

Már a legelső dalnál érezhető, hogy a Human :||: Nature más album, mint az eddigiek: a Music egy lassan épülő, hét és fél perces eposz, ami a legtöbb zenei konvenciót kidobva az ablakon is be tudja fúrni magát a hallgatók füleibe. A Noise a legelső kislemezes szám, úgyhogy már ismertük korábbról: első pár pörgetésre nekem nem jött be, viszont amint jobban beleástam magam, felfedeztem benne mindazon elemeket, amiért anno megszerettem a zenekart. A lemez első igazán libabőrt produkáló darabja a Shoemaker, ami csodálatosan kombinálja a folkos és a szimfonikus elemeket, majd a végén mindezt megfejeli Floor gyönyörű áriájával, amit még ennyi kör után sem tudok száraz szemmel végighallgatni. Az epikus utazást követő Harvest egy nagyon picit kilóg a sorból, hiszen inkább hajaz egy folk elemekkel átszőtt popdalra, mint egy metál szerzeményre, de számomra ez egy kellemes meglepetés volt – az meg főleg, hogy Troy Donockleyé lett a főszerep a vokálozás terén. Ugyan a kezdeti pár szám is tartalmazott keményebb elemeket, a Pan az első olyan igazán headbangelős mestermű az albumon, ami szintén tartalmaz minden tipikusan Nightwishos elemet a grandiózus kórustémáktól kezdve a roppantul fülbemászó, dallamos refrénig.

A How’s The Heart? szintén egy olyan szerzemény a listán, ami többszöri nekifutásra tetszett csak meg – egy középtempójú, szívhez szóló témát feldolgozó dalról van szó, ami ráadásul hátborzongatóan releváns a jelenlegi helyzetben. A Processionnel kicsit úgy vagyok, mint a Delaines kritikámban említett The Greatest Escape-el: nem rossz, de annyira nem is jó, hogy mély nyomot hagyjon bennem, még így sokadik alkalommal sem. Ennek szöges ellentéte igaz a soron következő Tribalre: ezt a dalt konkrétan végig tátott szájjal hallgattam a legelső alkalommal, és azóta csak még jobban rabul ejtett a keleties hangzásvilág keveredése az élces énektémával, valamint a végén az epikus konklúzióval. Az Endlessness, tempóját és hangulatát tekintve teljesen más, mint az elődje, mégis hasonló érzelmeket váltott ki belőlem – félreértés ne essék, továbbra is böki a csőröm, hogy kilenc teljes dalt kellett várni arra, hogy végre Marco is a mikrofon mögé kerüljön, de a hangjának egy olyan oldalát mutatja meg, amit korábban még nem nagyon hallhattunk, úgyhogy megérte várni. A lemezt egy hét részből álló, de gyakorlatilag egy műnek tekinthető, instrumentális darab zárja, az All the Works of Nature Which Adorn the World. Kicsit bajban vagyok a korong ezen részével, mert akármennyire is imádom a csak zenés darabokat, hét ilyen dalt beszúrni a játékidő végére szerintem hiba volt. Vannak remek pillanatok ezekben a számokban is, ugyanakkor annyira nem különlegesek, hiszen többszöri hallgatásra sem tudok különbséget tenni köztük – az utolsó kivételével, ami egy mestermű. Szerintem méltóbb és logikusabb lezárása lett volna az albumnak, ha egy, maximum két hosszabb darabba összegyúrták volna ezeket a témákat – mert úgy őszintén, teljes értékű daloknak nem mondanám őket.

Ez tehát a finn, illetve részben holland és angol Nightwish legújabb alkotása, a Human :||: Nature. A negatívumok ellenére, amiket felhoztam ebben a kissé hosszúra nyúlt elemzésben, összességében egy komplex, szépen felépített és még szebben megkomponált korongról van szó. Mint már említettem, az én személyes listámon nem lett “trónfosztó” ez az alkotás, de nem kell egy albumnak tökéletesnek lennie ahhoz, hogy élvezni lehessen.

 

 

Dallista:

 1. Music
 2. Noise
 3. Shoemaker
 4. Harvest
 5. Pan
 6. How’s The Heart?
 7. Procession
 8. Tribal
 9. Endlessness
 10. All the Works of Nature Which Adorn the World Part 1: Vista
 11. All the Works of Nature Which Adorn the World Part 2: The Blue
 12. All the Works of Nature Which Adorn the World Part 3: The Green
 13. All the Works of Nature Which Adorn the World Part 4: Moors
 14. All the Works of Nature Which Adorn the World Part 5: Aurorae
 15. All the Works of Nature Which Adorn the World Part 6: Quiet as the Snow
 16. All the Works of Nature Which Adorn the World Part 7: Anthropocene
 17. All the Works of Nature Which Adorn the World Part 8: Ad Astra

Szerző

Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal: