Bár a Veritas: The Quest készítési dátuma 2003, ez senkit se tévesszen meg, ez a széria ugyanis egy színtiszta 90-es évekbeli mű, ami a korszak minden kliséjét, borzalmát és egyszerűségét ellövi, ugyanakkor emiatt nem is lehet ítéletet mondani a feje felett, hiszen betagozódott az akkori rendszerbe.

Dr. Solomon Zond (Alex Carter) híres régész és kutató, aki rejtélyes körülmények között elhunyt feleségének naplóival felvértezve egy olyan titok nyomában jár, ami egy az egyben átírhatja az emberiség történelmét. Eközben fia, Nikko (Ryan Merriman) ismét kicsapatja magát a bentlakásos iskolájából, így Solomonnak kell érte mennie, és amíg ott van a fiú, rá kell döbbennie, hogy apja rejtegeti előle az igazságot munkájával kapcsolatban. Solomon egy világszervezetnek dolgozik többedmagával, akik jól képzettek és elkötelezettek, köztük legjobb barátja, Vincent Siminou (Arnold Vosloo) is.

Halvány emlékeimben élt ez a sorozat csupán, és különösen azért emlékszem rá, mert Arnold Vosloo A Múmia óta nagy kedvencem. Ugyan nem volt egyszerű felkutatni, de végül sikerrel jártam, bár a szinkronos verziót a mai napig nem lelem, de ennek ellenére belekezdtem a szériába, és nem bántam meg – bónuszként Vosloo eredeti hangja fantasztikus. Ugyan a 90-es évekbeli sorozatok szerintem valahol igen borzalmasak – kiszámíthatóak, klisések, nulla karakterisztikációval rendelkeznek, csak hogy pár példát említsek – ugyanakkor így laza húsz év távlatából már egészen vicces ezeket megtekinteni.

Az Elveszett legendák kalandorai minden epizódja egy sémára épül: jön egy hihetetlen ereklye, ami olykor még kapcsolódik is valamelyik korábbi epizódban feltárttal, a csapat elindul felkutatni, történik valami hihetetlen, aztán a kamera sejtelmesen jelzi nekünk, hogy ennél még azért jóval több van benne, de ehhez sem magyarázatot, sem átgondolt történetet nem adnak, csak úgy lóg a levegőben. Ráadásul pont úgy, mint Indiana Jones esetében, Dr. Zond csapata is lerombolt templomokat és összetört kegyhelyeket hagy maga után.

Ugyanakkor valahol sajnálom, hogy csak egy évadot kapott a széria, mivel Az elveszett ereklyék fosztogatói esetében is hasonló problémák voltak, mégis szerettük, és most, hogy a hasonló történelmi kaland szériákból hiány van a Titkok könyvtára sorozat kaszája óta, igazán üdítő volt elővenni a Veritast.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal: