Van abban valami igazán varázslatos, mikor két, egymástól igen eltérő dolog találkozik, és mégis, ebben a találkozásban annyira egybeforrnak, annyira jól kiegészítik egymást, mintha ez lenne a világ rendje. Az amerikai Star Trek és a japán mangák stílusa nem az a két dolog, amit csak úgy magunktól összepasszítanánk, ám ennek a kettőnek a találkozásából mégis fantasztikus művek születtek.

Magyarul két kötetet jelentetett meg a Mangattack kiadó 2007-ben és 2008-ban, és bár a kiadók nem a megszokott mangás olvasás renddel adták ki a könyveket – jó tíz évvel ezelőtt, ezt feltételezem azért tették, mert sokkal kevésbé ismerték a műfajt –, de mégis annyira jól eltalálták ezzel a két rajongótábort, hogy nem is értem, miért nem lett felkapottabb.

A kötetetekben öt manga, valamint egy novella kapott helyet, és mivel mindegyiket más alkotta meg, ezért a minőségük is igen hullámzó, akadnak történetek, amiket a DC képregényekből is ismert alkotók írtak, de olyanok is, akik számos sci-fi sorozat írói gárdájában szereztek nevet maguknak.

A Shinsei ​Shinsei kötetben olyan nagy titkoknak lehetünk tanúi, mint a borg születése, ami számomra a trekkie-manga szerelem legkiemelkedőbb darabja. Az eredeti Star Trek széria kissé teátrális stílusa remekül összefonódik a mangák hasonlóan teátrális történetvezetésével, miközben az egész egyszerre megmarad nagyon Star Treknek és nagyon mangának is. De azok sem maradnak történet nélkül, akik annyira nem kedvelik az eredeti trilógiát, mivel a Kakan ​ni Shinkou-ban már maga Jean-Luc Picard kapitány is feltűnik.

Sajnos megakadt a további mangák kiadása, pedig a harmadikban maga Will Wheaton, vagyis a Star Trek: Új generációban Wesley Crushert alakító színész volt az író, aki mind íróként, mind geekként, mind trekkie-ként bebizonyította már, hogy igenis van mit a tejbe aprítania.

Egyedül a kötetek fordítása az, ami rontja kissé az olvasási élményt, ugyanis sok helyen ugyan helyes magyar fordítást használnak, de azt a szót vagy kifejezést nem igazán használjuk magyarul.

A Star Trek: A manga sorozat mindegyik kötete igazi sci-fis és trekkie kötelező olvasmány, bár úgy vélem, a manga szerelmesei a sorozat előzményei nélkül nem minden utalást fognak érteni.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal: