“Without the tales we build and tell, we’ve naught to put our needs and natures to, naught to hold us back from being lost.”

Az Irish Imbas kiadó 2016-os antológiája igazi csemege lehet a kelta mitológia rajongóinak.

Az elmúlt évszázadok során a kelta kultúra számos narratíváját és hiedelmét száműzték méltatlanul a gyerekmesék közé, félreértették és félreértelmezték őket. Az Irish Imbas célja, hogy minél közérthetőbb, a mai kor embere számára relevánsabb formában, mégis lényegüket megőrizve közvetítse őket az olvasók felé.

Ez a gyűjtemény kortárs alkotók segítségével porolja le az ősi legendákat, visszahozva a feledés árnyai közül az őket megillető fénybe és elismertségbe.

A kötet öt történeten keresztül mutataója be a kelta kultúra négy meghatározó alakját: a tündéreket, a Tudás Lazacát, Lir gyermekeit és a selkie-ket.

 

Lépten-nyomon lelkesen emlegetem, hogy mennyire imádom a kelta mitológiát, így nagyon megörültem, amikor nemrégiben rátaláltam erre a könyvre az Amazon ingyenes e-könyvei között. Fantasztikus gyűjtemény, bárcsak több történet kapott volna benne helyet.

Nekem nagyon tetszik az egész koncepció; először ugyanis elolvashatunk valami jól ismert történetet újfajta megközelítésben, általában egész meglepő narrációval, utána pedig van néhány oldal a mitológiai kontextusról. Nincs túlmagyarázva, és tényleg ad valami pluszt a történetekhez.

Az első, a Hawthorne Close a bosszúálló tündérekről szól, akik nem nyugszanak bele, hogy szent fáik kivágása árán létesítettek lakóparkot az emberek. Nem nyűgözött le annyira, bár az alapötlet tetszett. Először fura volt a modern környezet, nem számította rá, később viszont egyáltalán nem zavart az utolsó történetnél, habár ott nem is volt ilyen hangsúlyos. Én azért nem ezzel kezdtem volna a könyvet, de így legalább egyre emelkedett a színvonal.

A Mainland Mansie Meur egy gyönyörű, összetett történet, imádtam a szimbolikáját. A gyászoló szülők a selkie-kről mesélnek a két életben maradt gyereküknek, háttérként pedig a vadregényes, zord táj szolgál. A kissé régies nyelvezete is nagyon bejött, sokat ad az atmoszférához. A selkie-ket meg A tenger dala című rajzfilm óta imádom, szóval nagyon örültem, hogy helyet kaptak ebben a gyűjteményben (kétszer is).

Az In a Small Pond a meglehetősen érdekes nézőpontja miatt tetszett, nem mindennap olvas az ember egy mindentudó lazac szemszögéből. Nem dobogtatta meg különösebben a szívemet, de elgondolkodtató történet a tudás hatalmáról és súlyáról.

Lir olyan, mint egy Andersen-mese, vannak benne toronyba zárt hercegnők, szökés, szerelem, halál, varázslat meg elátkozott hattyúk, szóval mindenféle szép és jó. Itt is a szokatlan megközelítést érdemes megemlíteni, hiszen a „gonosz mostoha”, Aoife szemszögéből ismerjük meg az eseményeket. Aki amúgy nem is gonosz, legalábbis szerintem elég csúnyán kihasználták. Maga Lir nem lett a kedvencem, családfőként szörnyen kezelte a konfliktushelyzetet. Szegény Aoife igazán többet érdemelt volna annál, hogy örökké a tengerparton bolyong feketében, és gyerekeket riogat. (Bár ezt biztosan nagyon stílusosan lehet csinálni.)

Transit Hours volt a másik nagy kedvencem, minő meglepetés, megint a selkie-kkel a középpontban. Egy depressziós, alkotói válsággal küzdő írónő a férje halála után visszatér a közös házukba némi inspirációért, megismer egy titokzatos férfit a tengerparton, és egy selkie minden szempontból megmenti az életét.

Összességében igazán remek antológiának tartom, szívesen olvasnék még hasonlót. Tényleg nagyon tetszett, hogy a hagyományos „egyszer volt, hol nem volt…”-féle kezdés helyett szinte mindig belecsaptunk a közepébe, és teljesen váratlan volt a narráció módja. Ráadásul rámutatott, hogy bőven van még potenciál a sokszor, sokféleképpen elmesélt történetekben úgy is, hogy nem rugaszkodnak el a gyökereiktől és alakítják át őket drasztikusan. Olyan imádnivalóan keserédes hangulatba jöttem tőle, tényleg kár, hogy ilyen rövidke.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal: