Bár mostanában egyre népszerűbbek az európai és ázsiai térségekben is a különböző kalandos kedvű és félig-meddig hivatalosan is működő szellemvadászok, ennek a munka ágazatnak a legnagyobb kultusza még mindig amerikában van. Így nem csoda, hogy az utóbbi idő egyik legfelkapottabb játéka, a Phasmophobia is itt látta meg a napvilágot – és térképét elnézve ott is játszódik.

A történet egyszerű, mint egy pofon: a maximum négy fővel rendelkező szellemvadász csapatot hívják egy helyre, ahol paranormális események történtek. Fő küldetésük rájönni, hogy pontosan milyen entitással van dolguk, lehetőleg kapjál lencsevégre a szellemet és utoljára de nem utolsó sorban – éljék is túl a találkozást a nem éppen barátságos jelenséggel. Ennyi, röviden-tömören, de ez a Phasmophobia alapja és célja egyben, de ennél nem is kellett több ahhoz, hogy az emberek ráugorjanak.

Nagyon nagy pozitívuma – egyben újdonsága is a játéknak -, hogy képesek vagyunk kommunikálni a szellemekkel. Bár van erre egy nagyon hasznos kis eszközünk amit úgy hívnak Spirit box (meg egy-két pályán elvétve vannak ouija táblák is erre a célra ), de anélkül is in-game a szellemek hallják a hangunkat, figyelnek minket és reagálnak arra, amit mondunk vagy éppen teszünk. Nincs is annál udvariasabb gesztus, hogyha a félhomályba keresed a kijáratot, a kedves szellem meg kinyitja neked – és talán még bónuszként bele is suttog a füledbe. Még megrögzött horrorfan létemre is kénytelen vagyok elismerni, hogy a Phasmophobia okozott nekem pár parás másodpercet.

Fegyvertárunk (magyarul a szellemkutató felszerelésünk) kezdetben annyira nem nagy, ahogy azonban egyre több pénzünk lesz és veszélyesebb helyre (Pl:börtön, elmegyógyintézet)  jutunk el a játék során úgy egyre inkább szükségünk lesz az olyan dolgokra, mint a hangérzékelő, az infra szenzor vagy éppen a parabolikus mikrofon. A kisebb bónusz küldetések miatt vannak olyan tárgyaink is, mint füstölő vagy só, amivel egy kicsit oda tudunk pörkölni a szellemnek – de persze a feszület vagy a jó elbújás vadászat alkalmával a legbiztosabb védelem.

Szellemek tekintetében pedig egyszerre érdekesek, de azért mégsem; a hóvégén esedékes nagy frissítés révén bekerülő két új, egyenlőre még meg nem nevezett szellemmel összesen tizenhat különféle entitással akaszthatjuk össze a bajszunkat, de kis kivétellel, annyira különböznek. Igaz, hogy a démon és a banshee gyakrabban támad, az árnyhoz meg valósággal imádkozni kell , hogy egyáltalán megjelenjen, még sincs annyira jellegzetes stílusuk a szellemeknek, ami igazán egyedivé tenné őket – mondjuk azt aláírom, ha lenne sokkal egyszerűbb is lenne a kutatók dolga.

A grafika és technikai megoldások a mai napig humor tárgya és szerintem a Kinetic Games csapata már csak azért se változtat rajta, mert a játékosok annyira szeretnek vele szórakozni, hogy csak az arról szóló videók több órát megtöltenek. A mostani nagy patch-ben kapunk némi ráncfelvarrást is, így a humorfaktor visszafog egy picit esni, ellenben a horrorérzet garantáltan intenzívebb lesz.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal: